UCIERANE CIASTO Z ŻURAWINĄ


Bardzo delikatne, mięciutkie, puszyste i wilgotne ciasto ucierane, z dużą ilością żurawiny. Idealnie sprawdzi się w sezonie zimowo-bożonarodzeniowym. 
Po upieczeniu udekorowałam je pomarańczowym (białym) i żurawinowym (różowym) lukrem, który nie tylko pięknie wykończył ciasto, ale też złagodził kwaśny smak owoców. Ciasto jest bardzo dobre zaraz po upieczeniu, ale  odpowiednio przechowywane np. w specjalnym pojemniku na ciasto długo utrzymuje świeżość i pozwala cieszyć się niezmienionym smakiem prze 2-3 kolejne dni. Aby nie wyszedł zakalec warto przestrzegać kilku zasad: 

  • wszystkie składniki użyte do ciasta powinny być w temperaturze pokojowej, pamiętajmy więc, aby jajka i masło wyjąć z lodówki minimum 2 godziny przed planowanym pieczeniem;
  • mąkę razem z proszkiem do pieczenia należy przesiać, by  maksymalnie ją spulchnić i wtłoczyć jak najwięcej powietrza;
  • nie należy się spieszyć ucierając masło z cukrem; dobrze ubite powinno być jasne, lekkie i puszyste;
  • przesiewając mąkę do masy maślano-żółtkowej mieszamy całość szpatułką lub łyżką - krótko, tylko do połączenia składników; miksowanie lub zbyt długie mieszanie sprawi, że ciasto straci puszystość.

SKŁADNIKI

CIASTO

  • 200 g mąki pszennej 
  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g drobnego cukru do wypieków / można dać mniej
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 250-300 g żurawiny / świeżej lub mrożonej
LUKIER BIAŁY
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego np. cointreau lub soku z pomarańczy
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
LUKIER RÓŻOWY
  • 1/3 szklanki owoców żurawiny/ świeżych lub mrożonych
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4 łyżki soku z pomarańczy
WYKONANIE
  • LUKIER BIAŁY:Do miseczki wsypujemy cukier puder i wlewamy likier pomarańczowy lub/i sok z pomarańczy. Mieszamy łyżką do otrzymania jednolitej, bezgrudkowej, lekko gęstej konsystencji.
  • LUKIER RÓŻOWY: Do małego rondelka wlewamy sok z pomarańczy, dodajemy żurawinę. Podgrzewamy około 2 minuty, po czym rozgniatamy owoce żurawiny. 
  • Do miseczki wsypujemy cukier puder i stopniowo dolewamy sok razem z rozgniecioną żurawiną. Mieszamy do połączenia składników. Dodajemy tylko tyle soku, aby otrzymać lukier, który powoli spływa z łyżki.
  • CIASTO: Prostokątną blachę o wymiarach 23 x 32 smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.
  • Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175℃, bez termoobiegu.
  • Żółtka dokładnie oddzielamy od białek.
  • Miękkie masło bardzo dokładnie i długo ucieramy z cukrem na jasny, puszysty krem. Dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem dokładnie miksując.
  • Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Przesiewamy do masy maślanej. Mieszamy do połączenia składników.
  • W oddzielnej szklanej lub metalowej misce ubijamy białka na sztywną pianę, a następnie w trzech partiach dodajemy do masy z mąką i delikatnie mieszamy, tylko do połączenia składników. 
  • Gotową masę przekładamy do formy i posypujemy żurawiną
  • Pieczemy około 35-40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
  • Upieczone ciasto studzimy i lukrujemy na przemian białym i różowym lukrem

1 komentarz: