Bardzo delikatne, mięciutkie, puszyste i wilgotne ciasto ucierane, z dużą ilością żurawiny. Idealnie sprawdzi się w sezonie zimowo-bożonarodzeniowym.
Po upieczeniu udekorowałam je pomarańczowym (białym) i żurawinowym (różowym) lukrem, który nie tylko pięknie wykończył ciasto, ale też złagodził kwaśny smak owoców. Ciasto jest bardzo dobre zaraz po upieczeniu, ale odpowiednio przechowywane np. w specjalnym pojemniku na ciasto długo utrzymuje świeżość i pozwala cieszyć się niezmienionym smakiem prze 2-3 kolejne dni. Aby nie wyszedł zakalec warto przestrzegać kilku zasad:
- wszystkie składniki użyte do ciasta powinny być w temperaturze pokojowej, pamiętajmy więc, aby jajka i masło wyjąć z lodówki minimum 2 godziny przed planowanym pieczeniem;
- mąkę razem z proszkiem do pieczenia należy przesiać, by maksymalnie ją spulchnić i wtłoczyć jak najwięcej powietrza;
- nie należy się spieszyć ucierając masło z cukrem; dobrze ubite powinno być jasne, lekkie i puszyste;
- przesiewając mąkę do masy maślano-żółtkowej mieszamy całość szpatułką lub łyżką - krótko, tylko do połączenia składników; miksowanie lub zbyt długie mieszanie sprawi, że ciasto straci puszystość.
SKŁADNIKI
CIASTO
- 200 g mąki pszennej
- 200 g miękkiego masła
- 200 g drobnego cukru do wypieków / można dać mniej
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 250-300 g żurawiny / świeżej lub mrożonej
LUKIER BIAŁY
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki likieru pomarańczowego np. cointreau lub soku z pomarańczy
- 2 łyżki soku z pomarańczy
LUKIER RÓŻOWY
- 1/3 szklanki owoców żurawiny/ świeżych lub mrożonych
- 1 szklanka cukru pudru
- 4 łyżki soku z pomarańczy
WYKONANIE
- LUKIER BIAŁY:Do miseczki wsypujemy cukier puder i wlewamy likier pomarańczowy lub/i sok z pomarańczy. Mieszamy łyżką do otrzymania jednolitej, bezgrudkowej, lekko gęstej konsystencji.
- LUKIER RÓŻOWY: Do małego rondelka wlewamy sok z pomarańczy, dodajemy żurawinę. Podgrzewamy około 2 minuty, po czym rozgniatamy owoce żurawiny.
- Do miseczki wsypujemy cukier puder i stopniowo dolewamy sok razem z rozgniecioną żurawiną. Mieszamy do połączenia składników. Dodajemy tylko tyle soku, aby otrzymać lukier, który powoli spływa z łyżki.
- CIASTO: Prostokątną blachę o wymiarach 23 x 32 smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175℃, bez termoobiegu.
- Żółtka dokładnie oddzielamy od białek.
- Miękkie masło bardzo dokładnie i długo ucieramy z cukrem na jasny, puszysty krem. Dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem dokładnie miksując.
- Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Przesiewamy do masy maślanej. Mieszamy do połączenia składników.
- W oddzielnej szklanej lub metalowej misce ubijamy białka na sztywną pianę, a następnie w trzech partiach dodajemy do masy z mąką i delikatnie mieszamy, tylko do połączenia składników.
- Gotową masę przekładamy do formy i posypujemy żurawiną
- Pieczemy około 35-40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
- Upieczone ciasto studzimy i lukrujemy na przemian białym i różowym lukrem
Mmm, pycha :) Robiłam podobne, smakowało bajecznie :)
OdpowiedzUsuń