ZUPA MEKSYKAŃSKA Z KURCZAKEM

Zupa meksykańska z kurczakiem i mieszanką aromatycznych przypraw to jedna z moich ulubionych zup. Jest sycąca, rozgrzewająca i bardzo bogata w smaku. Przygotowałam ją na bazie pieczonych pomidorów, papryki i czosnku, które następnie zblendowałam i w postaci pulpy dodałam do bulionu razem z kurczakiem i podsmażoną kiełbaską chorizo. Oczywiście nie mogło zabraknąć też charakterystycznej dla meksykańskich dań - fasoli i kukurydzy, której słodycz doskonale równoważy ostrość zupy.
Aby przyspieszyć jej przygotowanie, pomidory oraz paprykę możecie upiec i zmiksować dzień wcześniej i do czasu użycia przechowywać w lodówce. Zupka wyjdzie równie dobra, gdy pieczone warzywa zastąpicie passatą lub pomidorami z puszki.

Polecam też nieco wcześniej ugotować domowy bulion, który przecedzony i przelany do czystych słoików można przechowywać w lodówce  przez około 1 tydzień.

Część upieczonej papryki przed zblendowaniem możecie odłożyć, pokroić w paseczki i dodać do zupy razem z kukurydzą i fasolą.
Jeśli chcecie, aby zupa miała bardziej gęstą i zawiesistą konsystencję zmiksujcie 1 szklankę zupy ( bez kurczaka), przelejcie ją z powrotem do garnka i gotujcie ok. 2 -3 minuty.

SKŁADNIKI / 6-8 porcji
  • 50-70 g kiełbasy chorizo
  • 1,5  l bulionu lub wody z przyprawami
  • 2 pojedyncze piersi kurczaka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2-3 duże pomidory lub 2-3 gałązki pomidorków cherry 
  • 1 mała puszka kukurydzy 
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka czarnej lub czerwonej fasoli
  • 1 cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 1 mała papryczka chili przekrojona i oczyszczona z gniazd nasiennych
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka utartych w moździerzu ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • sól morska
  • oliwa lub olej 
  • 1 łyżka masła
DO PODANIA: starty na tarce cheddar, pokrojone awokado, listki kolendry, pokrojona na cząstki limonka
WYKONANIE


  • Piekarnik rozgrzewamy do temperatury  190℃ bez termoobiegu

    • Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w szerokie pasy. Pomidory myjemy, większe kroimy na ćwiartki, pomidorki cherry zostawiamy w całości. Tak przygotowane warzywa przekładamy do żaroodpornej foremki, dodajemy papryczkę chili, 4 ząbki czosnku oraz 2 łyżki oliwy. Warzywa doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy, wstawiamy na około 30 minut do piekarnika. Wyjmujemy, gdy warzywa będą zupełnie miękkie i zacznie odchodzić od nich skórka. Formę z warzywami wyjmujemy na blat i zostawiamy do ostudzenia. Usuwamy skórki z pomidorów i papryki, nożykiem zeskrobujemy miąższ z papryczki chili. Warzywa wraz z sokami blendujemy lub przecieramy przez sitko.
    • W szerokiej misce mieszamy mąkę z kurkumą, słodką papryką, kuminem oraz utartą kolendrą, solą i pieprzem.
    • Piersi kurczaka myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku i oczyszczamy z ewentualnych błon i kostek. Każdą pierś kroimy w plastry, a następnie w kostkę. Przekładamy do miski z mieszaniną mąki i przypraw. Dokładnie obtaczamy kawałki mięsa. Odstawiamy na bok.
    • W średnim garnku zagotowujemy bulion i trzymamy go na minimalnym gazie pod przykryciem. 
    • Kukurydzę i paprykę odsączamy na sicie.
    • Na dużej i głębokiej  patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i 1 łyżkę masła. Dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy na umiarkowanym ogniu przez około 2-3 minuty lub do momentu, gdy cebula zrobi się szklista. Dodajemy pokrojone w plasterki chorizo i smażymy cały czas mieszając przez kolejne 2 minuty. 
    • Zwiększamy ogień do dużego, dodajemy kurczaka i obsmażamy przez 2 minuty. Dodajemy kukurydzę, fasolę z puszki oraz zblendowane pomidory i paprykę. Doprowadzamy do wrzenia, po czym dolewamy 1 szklankę gorącego bulionu. Mieszamy i przelewamy zawartość patelni do garnka z bulionem. Gotujemy na małym gazie przez około 5 minut. Gęstość zupy regulujemy bulionem.
    • Zupę przelewamy do miseczek i dekorujemy pokrojonym w kostkę awokado, listkami kolendry i startym cheddarem. Podajemy z cząstkami limonki do wyciśnięcia.

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz