EKSPRESOWE CIASTO Z JABŁKAMI

Prosty i szybki placek maślany z dużą ilością jabłek. Przygotujecie go ekspresowo używając tylko jednej miski i miksera. Aby uniknąć zakalca pamiętajcie, by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową, a jajka były wcześniej rozmiksowane. Zamiast ścierać jabłka do ciasta możecie je pokroić w drobną kostkę lub w ogóle zastąpić innymi owocami, np. gruszkami. Poprzez dodanie owoców i mleka placek jest wilgotny, mięsisty i długo zachowuje świeżość. 

SKŁADNIKI na blaszkę o średnicy 23 cm
  • 240 g mąki pszennej ( 1 i 1/2 szklanki)
  • 100 g miękkiego masła 
  • 140 g drobnego cukru do wypieków
  • 3 jajka (M) roztrzepane
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki świeżo startego korzenia imbiru lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
  • 65 ml letniego mleka
  • 500 g jabłek (ok. 3-4 sztuki)
  • 1/2 cytryny do wyciśnięcia
  • 3 łyżki brązowe cukru
WYKONANIE
  • Spód blaszki o średnicy około 23 cm wykładamy papierem do pieczenia i zapinamy obręcz. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180℃ z włączoną funkcją góra/dół bez termoobiegu.

  • Jabłka  myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne. 1 jabłko trzemy na tarce lub kroimy w drobną kostkę. Pozostałe kroimy w ósemki, a następnie w plastry. Przekładamy do miski, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy 2 łyżkami brązowego cukru.

    • Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy miękkie masło, cukier, jajka oraz starty imbir lub ekstrakt z wanilii i mleko. Na koniec dodajemy starte na tarce jabłko i krótko mieszamy - tylko do połączenia składników. 
    • Ciasto przekładamy do formy, na wierzchu układamy pokrojone jabłka i lekko je dociskamy. Wierzch posypujemy 1 łyżką brązowego cukru.
    • Blachę z ciastem wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 45 minut, lub do tzw. suchego patyczka.

    2 komentarze: