Delikatna frittata z kiełbaską chorizo, pomidorkami cherry oraz kozim twarożkiem. Ma zwartą konsystencję, która równocześnie jest wilgotna i puszysta, a w której idealnie zatapiają się wszystkie pyszne dodatki. Będzie idealną przekąską w porze lunchu lub sycącym śniadaniem.
Kozi twarożek możecie zastąpić serem mascarpone, brie lub camembert, a frittatę od początku do końca przygotować na kuchence gazowej lub elektrycznej. Należy wówczas przykryć patelnię pokrywką i smażyć całość na małym ogniu, do momentu gdy wierzch potrawy się zetnie. ___________________________________________
SKŁADNIKI / 2 porcje
- 50 g hiszpańskiej kiełbaski chorizo
- 50 g koziego twarożku
- 50 ml śmietanki 30% lub mleka
- 5 jajek (M)
- 5 pomidorków cherry
- 1/2 szklanki krojonych pomidorów z puszki lub w sezonie letnim 1-2 świeże pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę
- 1/2 czerwonej papryczki chili
- 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki w proszku
- szczypta cukru
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
- garść listków świeżego szpinaku
________________________________________________
WYKONANIE
- Piekarnik rozgrzewamy do 180℃ ustawiając funkcję góra/dół bez termoobiegu ( w wersji pieczonej w piekarniku)
- Kiełbaskę chorizo kroimy w cienkie plasterki. Pomidorki cherry myjemy i kroimy na połówki, papryczkę chili drobno siekamy.
- Do miski wbijamy jajka, dodajemy śmietankę i mleko oraz przyprawy: sól, pieprz, słodką paprykę w proszku. Roztrzepujemy widelcem lub rózgą.
- Na gazie rozgrzewamy patelnię o średnicy około 20 cm ( z odpinaną rączką lub taką, którą będzie można później zapiekać w piekarniku ). Możemy także przygotować naczynie żaroodporne, do którego przełożymy zawartość patelni.
- Na gorącą patelnię wrzucamy plasterki chorizo i smażymy przez około 2 minuty do lekkiego zrumienienia. Dodajemy pokrojone świeże pomidory lub pomidory z puszki i gotujemy przez około 2 minuty, aż lekko zgęstnieją. Doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i cukru.
- Na patelnię z pomidorami i chorizo wlewamy roztrzepane jajka. Na wierzchu rozkładamy pokruszony lub pokrojony ser oraz połówki pomidorków cherry (rozcięciem do góry).
- Wstawiamy na około 12 minut do piekarnika. Wyjmujemy, gdy wierzch tortilli będzie ścięty.
- Przed podaniem posypujemy listkami szpinaku i posiekaną papryczką chili. Oprószamy wędzoną papryką.
- Serwujemy prosto z patelni, pokrojoną w kliny.
WYGLĄDA PYSZNIE!! MUSZĘ WYPRÓBOWAĆ;) A ZAPRASZAM NA ''KURCZAKA CURRY NA PATYKU'' POZDRAWIAM
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/11/kurczak-curry-w-ciescie-nalesnikowym.html