FRITTATA Z CHORIZO I POMIDORKAMI CHERRY

Pyszna, mięciutka i bardzo bogata w smaku frittata z dodatkiem paprykowej kiełbaski chorizo, pomidorków cherry oraz koziego twarożku. Ma zwartą konsystencję, która równocześnie jest wilgotna i puszysta, a w której idealnie zatapiają się wszystkie pyszne dodatki. Taki omlet będzie   idealną przekąską w porze lunchu lub sycącym, nietuzinkowym śniadankiem.
Kozi twarożek możecie zastąpić serem mascarpone, brie lub camembert, a frittatę od początku do końca przygotować na kuchence gazowej lub elektrycznej. Należy wówczas przykryć patelnię pokrywką i smażyć całość na małym ogniu, do momentu gdy wierzch potrawy się zetnie. 

SKŁADNIKI / 2 porcje
  • 50 g hiszpańskiej kiełbaski chorizo
  • 50 g koziego twarożku
  • 50 ml śmietanki 30% lub mleka
  • 5 jajek (M)
  • 5 pomidorków cherry
  • 1/2 szklanki krojonych pomidorów z puszki lub w sezonie letnim 1-2 świeże pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę
  • 1/2 czerwonej papryczki chili
  • 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki w proszku
  • szczypta cukru
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • garść listków świeżego szpinaku
WYKONANIE
  • Piekarnik rozgrzewamy do 180℃ ustawiając funkcję góra/dół bez termoobiegu ( w wersji pieczonej w piekarniku)
  • Kiełbaskę chorizo kroimy w cienkie plasterki. Pomidorki cherry myjemy i kroimy na połówki, papryczkę chili drobno siekamy.
  • Do miski wbijamy jajka, dodajemy śmietankę i mleko oraz przyprawy: sól, pieprz, słodką paprykę w proszku. Roztrzepujemy widelcem lub rózgą.
  • Na gazie rozgrzewamy patelnię o średnicy około 20 cm ( z odpinaną rączką lub taką, którą będzie można później zapiekać w piekarniku ). Możemy także przygotować naczynie żaroodporne, do którego przełożymy zawartość patelni. 
  • Na gorącą patelnię wrzucamy plasterki chorizo i smażymy przez około 2 minuty do lekkiego zrumienienia. Dodajemy pokrojone świeże pomidory lub pomidory z puszki i gotujemy przez około 2 minuty, aż lekko zgęstnieją. Doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i cukru.
  • Na patelnię z pomidorami i chorizo wlewamy roztrzepane jajka. Na wierzchu rozkładamy pokruszony lub pokrojony ser oraz połówki pomidorków cherry (rozcięciem do góry). 
  • Wstawiamy na około 12 minut do piekarnika. Wyjmujemy, gdy wierzch tortilli będzie ścięty.
  • Przed podaniem posypujemy listkami szpinaku i posiekaną papryczką chili. Oprószamy wędzoną papryką.
  • Serwujemy prosto z patelni, pokrojoną w kliny.

1 komentarz:

  1. WYGLĄDA PYSZNIE!! MUSZĘ WYPRÓBOWAĆ;) A ZAPRASZAM NA ''KURCZAKA CURRY NA PATYKU'' POZDRAWIAM
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/11/kurczak-curry-w-ciescie-nalesnikowym.html

    OdpowiedzUsuń