SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM, JABŁKIEM I SELEREM NACIOWYM

Propozycja przekąski, która idealnie sprawdzi się na świątecznym stole lub będzie dobrym sposobem na urozmaicenie codziennej kolacji.  Sałatka jest dobrze skomponowana, ekspresowa w przygotowaniu, a co istotne zawiera tylko trzy podsatwowe i łatwo dostępne składniki. Najważniejszym jest oczywiście dobrej jakości tuńczyk z puszki oraz twarde, nie obrane ze skórki jabłko.  Najlepiej, aby miało czerwoną skórkę, co oczywiście nie wpłynie znacząco na smak, ale będzie stanowiło ładny akcent kolorystyczny w zestawieniu z czerwoną cebulą i zielonym selerem. Ważne jet także, aby jabłko, seler i cebulę pokroić w drobną i w miarę równą kostkę dzięki czemu sałatka nie tylko ładniej się prezentuje, ale też lepiej trzyma formę po nałożeniu na kanapkę. 

SKŁADNIKI na 2 porcje
SAŁATKA
  • 1 puszka tuńczyka (ok. 160 g) w oleju lub w sosie własnym / odsączonego
  • 1 łodyga selera naciowego/ przekrojona wzdluż na dwa paski, a następnie w cienkie plasterki
  • 1/2  małego jabłka (np. Gala) / umytego, pozbawionego gniazd nasiennych i pokrojonego w drobną kostkę
  • 2 łyżki posiekanych listków bazylii
  • 1 łyżka porojonej w drobną kostkę czerwonej cebuli
DRESSING
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka syropu klonowego/miodu/ksylitolu lub cukru pudru
  • szczypta chili w proszku
  • 1/3 łyżeczki soli morskiej
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
DODATKOWO: świeży chleb, ciabatta, bagietka
WYKONANIE
  • Majonez mieszamy z sokiem z cytryny i 1 łyżeczką syropu klonowego. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i odrobiną chili. 
  • W miseczce mieszamy odsączonego tuńczyka, seler, cebulę, bazylię i jabłko. Polewamy przygotowanym dressingiem i dokładnie łączymy.
  • Podajemy z dobrej jakości świeżym lub opieczonym pieczywem .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz