Propozycja przekąski, która idealnie sprawdzi się na świątecznym stole lub będzie dobrym sposobem na urozmaicenie codziennej kolacji. Sałatka jest dobrze skomponowana, ekspresowa w przygotowaniu, a co istotne zawiera tylko trzy podsatwowe i łatwo dostępne składniki. Najważniejszym jest oczywiście dobrej jakości tuńczyk z puszki oraz twarde, nie obrane ze skórki jabłko. Najlepiej, aby miało czerwoną skórkę, co oczywiście nie wpłynie znacząco na smak, ale będzie stanowiło ładny akcent kolorystyczny w zestawieniu z czerwoną cebulą i zielonym selerem. Ważne jet także, aby jabłko, seler i cebulę pokroić w drobną i w miarę równą kostkę dzięki czemu sałatka nie tylko ładniej się prezentuje, ale też lepiej trzyma formę po nałożeniu na kanapkę.
SKŁADNIKI na 2 porcje
SAŁATKA
- 1 puszka tuńczyka (ok. 160 g) w oleju lub w sosie własnym / odsączonego
- 1 łodyga selera naciowego/ przekrojona wzdluż na dwa paski, a następnie w cienkie plasterki
- 1/2 małego jabłka (np. Gala) / umytego, pozbawionego gniazd nasiennych i pokrojonego w drobną kostkę
- 2 łyżki posiekanych listków bazylii
- 1 łyżka porojonej w drobną kostkę czerwonej cebuli
DRESSING
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka syropu klonowego/miodu/ksylitolu lub cukru pudru
- szczypta chili w proszku
- 1/3 łyżeczki soli morskiej
- 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
DODATKOWO: świeży chleb, ciabatta, bagietka
WYKONANIE
- Majonez mieszamy z sokiem z cytryny i 1 łyżeczką syropu klonowego. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i odrobiną chili.
- W miseczce mieszamy odsączonego tuńczyka, seler, cebulę, bazylię i jabłko. Polewamy przygotowanym dressingiem i dokładnie łączymy.
- Podajemy z dobrej jakości świeżym lub opieczonym pieczywem .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz