Rewelacyjne, zapiekane w piekarniku kanapki/grzanki. Idealne, gdy nie mamy czasu na zbyt długie stanie w kuchni, na śniadanie, kolację lub dla niespodziewanych gości. Nie wymagają skomplikowanych składników, ani też doświadczenia w kuchni. Składają się z chrupiącej grzanki przykrytej ciepłą pastą z tuńczyka, kaparów, czerwonej cebuli i majonezowego-czosnkowego dipu. Całość ukryta pod warstwą roztopionego sera i wykończona plastrem świeżego pomidora. Ich sukces to udane połączenie składników.
------------------------------------------------
SKŁADNIKI / 4-5 kromek- 140 g tuńczyka z puszki w zalewie własnej lub w oleju
- 1 łyżka kaparów
- 2 łyżki pokrojonej w drobną kostkę czerwonej cebuli
- 4-5 kromek chleba
- 4-5 plastrów sera cheddar/ementaler/gouda
- 8-10 cienkich plasterków pomidora
DIP MAJONEZOWO-CZOSNKOWY
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu lub cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę lub zmiażdżony i drobno posiekany
- 1/4 łyżeczki suszonego oregano
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
- szczypta chili w proszku
WYKONANIE
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200༠C z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu.
- W miseczce mieszamy wszystkie składniki dipu. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, chili oraz roztartm w palcach oregano.
- Do miseczki z dipem wrzucamy dokładnie odsączonego tuńczyka oraz kapary i posiekaną cebulę. Delikatnie mieszamy, aż składniki połaczą się z dipem.
- Kromki chleba (całe lub przekrojone na pół) układamy na papierze do pieczenia. Każdą smarujemy przygotowaną pastą. Na wierzchu kładziemy plasterek sera i po dwa plastry pomidora. Posypujemy szczyptą soli, pieprzu, chili i oregano.
- Wkładamy do piekarnika na ok. 5 minut. Wyciągamy, gdy na powierzchni sera pojawią się bąbelki.
Smacznie ;)
OdpowiedzUsuńBajka! Polecam! ;D ;)
OdpowiedzUsuń