KANAPKA NA CIEPŁO Z TUŃCZYKIEM, KAPARAMI I SEREM


Rewelacyjne, zapiekane w piekarniku kanapki/grzanki. Idealne, gdy nie mamy czasu na zbyt długie stanie w kuchni, na śniadanie, kolację lub dla niespodziewanych gości. Nie wymagają skomplikowanych składników, ani też doświadczenia w kuchni. Składają się z chrupiącej grzanki przykrytej ciepłą pastą z tuńczyka, kaparów, czerwonej cebuli i majonezowego-czosnkowego dipu. Całość  ukryta pod warstwą roztopionego sera i wykończona plastrem świeżego pomidora.  Ich sukces to udane połączenie składników.

SKŁADNIKI / 4-5 kromek
  • 140 g tuńczyka z puszki w zalewie własnej lub w oleju
  • 1 łyżka kaparów
  • 2 łyżki pokrojonej w drobną kostkę czerwonej cebuli 
  • 4-5 kromek chleba
  • 4-5 plastrów sera cheddar/ementaler/gouda
  • 8-10 cienkich plasterków pomidora 
DIP MAJONEZOWO-CZOSNKOWY
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu lub cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę lub zmiażdżony i drobno posiekany
  • 1/4 łyżeczki suszonego oregano
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • szczypta chili w proszku
WYKONANIE
  • Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200༠C z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu.
  • W miseczce  mieszamy wszystkie składniki dipu. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, chili oraz roztartm w palcach oregano.
  • Do miseczki z dipem wrzucamy dokładnie odsączonego tuńczyka oraz kapary i posiekaną cebulę. Delikatnie mieszamy, aż składniki połaczą się z dipem.
  • Kromki chleba (całe lub przekrojone na pół) układamy na papierze do pieczenia. Każdą smarujemy przygotowaną pastą. Na wierzchu kładziemy plasterek sera i po dwa plastry pomidora. Posypujemy szczyptą soli, pieprzu, chili i oregano.
  • Wkładamy do piekarnika na ok. 5 minut. Wyciągamy, gdy na powierzchni sera pojawią się bąbelki.

2 komentarze: