CIABATTA


Lekka i puchata ciabatta, to jeden z moich ulubionych wypieków. Ma pachnący i sprężysty środek z dużą ilościa pęcherzyków powietrza oraz złocistą i chrupiącą skórkę.  Przepis jest nieskomplikowany i wymaga tylko dokładnego wyrobienia ciasta. Najlepiej robić to mikserem przy użyciu specjalnej końcówki do ciast drożdżowych tzw. haka, gdyż ciasto jest raczej rzadkie, luźne, z którego nie da się uformowac bochenków. Nie należy dosypywać mąki ani ugniatać ciasta. 

SKŁADNIKI / 2 ciabatty

  • 7 g suszonych drożdży lub 20 g świeżych 
  • 300 ml ciepłej ( nie gorącej!) wody
  • 350 g mąki pszennej / użyłam chlebowej typ 750
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli 
  • 2 łyżki mąki lub otrębów orkiszowych do podsypania
WYKONANIE
  • Drożdże wsypujemy do miseczki, dodajemy 2 łyżeczki cukru i mieszamy. Dosypujemy około 1 łyżkę mąki i stopniowo dolewamy 150 ml ciepłej wody. Mieszamy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
  • Do większej miski przesiewamy pozostałą mąkę pszenną, dodajemy sól oraz wyrośnięty zaczyn i pozostałą wodę. Mieszamy przy użyciu koncówki do ciast drożdżowych (haka), około 10 minut, aż składniki dokładnie się połaczą i powstanie gładkie, ale dość luźne ciasto, które będzie odchodziło od ścianek dzieży ( w razie potrzeby dodajemy więcej mąki). Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia ( w ciepłe miejsce, bez przeciągów).
  • Piekarnik rozgrzewamy do 240°C z funkcją góra/dół bez termoobiegu.
  • Dużą blachę do pieczenia ( z wyposażenia piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia i lekko obsypujemy mąką lub otrębami. Oprószonymi mąką dłońmi lub silikonową łopatką wygarniamy wyrośnięte ciasto na blachę i podnosząc  boki papieru turlamy ciabattę nadając jej owalny kształt. Ostrym nożem kroimy na 2 części.
  • Oprószamy mąką i unikając ugniatania, raczej lekko rozciągając formujemy dwa  prostokątne bochenki. Nadmiar mąki usuwamy łyżeczką lub pędzelkiem. Uformowaną ciabattę luźno przykrywamy folią spożywczą lub czystą ściereczką i zostawiamy na 30 minut do napuszenia.
  •  Przed samym pieczeniem zaparowujemy piekarnik wrzucając na spód kilka kostek lodu lub spryskując wnętrze zimną wodą.
  • Ciabattę pieczemy około 15 minut. Wyjmujemy, gdy będzie rumiana na zewnątrz .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz