PIECZONY KALAFIOR Z SOSEM SEROWYM



Pieczone różyczki kalafiora otulone kremowym sosem serowym, to danie które zasmakuje każdemu - i dzieciom i dorosłym. Idealnie sprawdzi się jako rodzinny obiad lub ciepła kolacja.
Pieczenie wydobywa z kalafiora głębię smaku, nadaje mu intensywności i ciekawej tekstury. Jeśli jednak nie chcecie rozgrzewać piekarnika możecie kalafiora ugotować na parze lub w osolonym wrzątku.
Możecie zrezygnować z dodatku makaronu i zastąpić go większą ilością różyczek kalafiora. Do zapiekanki świetnym dodatkiem będzie też pokrojona w kostkę, doprawiona i usmażona pierś indyka lub kurczka. Wierzch zapiekanki warto posypać płatkami migdałów. 

SKŁADNIKI na 4 porcje
  • ½ główki kalafiora
  • 1 szklanka makaronu np. muszelki, penne, garganelli
  • 3 łyżki oliwy
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • słodka papryka w proszku
  • chili w proszku
SOS SEROWY
  • 1 szklanka startego na tarce sera np. gruyere, cheddar + 2-3 łyżki do posypania
  • 25 g masła 
  • 25 g mąki pszennej ( ok 2 płaskie łyżki)
  • 300 ml mleka
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon 
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
  • szczypta gałki muszkatołowej
WYKONANIE
  • Gotujemy makaron w lekko osolonym wrzątku (zgodnie z instrukcją na opakowaniu).
  • Piekarnik rozgrzewamy do 200°C z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. 
  • Kalafiora myjemy, oczyszczamy i dzielimy na różyczki równej wielkości. Wkładamy do miski, polewamy oliwą, posypujemy solą i pieprzem. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy na niej różyczki kalafiora. Pieczemy około 30 minut lub do momentu aż kalafior będzie al dente.  W międzyczasie dwa razy mieszamy łopatką. Kalafior wyjmujemy, nie wyłączamy piekarnika.
  • SOS SEROWY:W rondelku roztapiamy masło, dodajemy makę i smażymy na umiarkowanym ogniu, cały czas mieszając. Stopniowo dolewamy mleko. Cały czas mieszamy, aż powtanie gęsty, jednolity sos. Ciepły beszamel mieszamy z serem, musztardą i sosem Worcestershair. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy.
  • Na dno żaroodpornej foremki wykładamy ugotowane różyczki kalafiora, posypujemy solą, słodką i ostrą papryką oraz czarnym pieprzem. Na kalafior wykładamy ugotowany makaron, delikatnie mieszamy, polewamy sosem beszamelowym. Wierzch posypujemy startym serem.
  • Foremkę wkładamy do gorącego piekarnika. Wyjmujemy, gdy ser się rozpuści i przyrumieni, po około 10-15 minutach. W połowie pieczenia możemy dodać płatki migdałów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz