Pieczone różyczki kalafiora otulone kremowym sosem serowym, to danie które zasmakuje każdemu - i dzieciom i dorosłym. Idealnie sprawdzi się jako rodzinny obiad lub ciepła kolacja.
Pieczenie wydobywa z kalafiora głębię smaku, nadaje mu intensywności i ciekawej tekstury. Jeśli jednak nie chcecie rozgrzewać piekarnika możecie kalafiora ugotować na parze lub w osolonym wrzątku.
Możecie zrezygnować z dodatku makaronu i zastąpić go większą ilością różyczek kalafiora. Do zapiekanki świetnym dodatkiem będzie też pokrojona w kostkę, doprawiona i usmażona pierś indyka lub kurczka. Wierzch zapiekanki warto posypać płatkami migdałów. --------------------------------------------------
SKŁADNIKI na 4 porcje- ½ główki (450 g) kalafiora
- 1 szklanka (100 g) makaronu np. muszelki, penne, garganelli
- sól morska
- szczypta chili w proszku
- świeżo zmielony czarny pieprz
SOS SEROWY
- 1 szklanka (100 g) startego na tarce sera np. gruyere, cheddar
- 25 g masła
- 20 g mąki pszennej (ok 2 łyżki)
- 350 ml mleka
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżka płatków migdałów
OPCJONALNIE: 1 kulka białej mozzarelli
WYKONANIE
- Gotujemy makaron w dużej ilości lekko osolonego wrzątku (zgodnie z instrukcją na opakowaniu).
- Piekarnik rozgrzewamy do 200°C z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu.
- Kalafior dzielimy na różyczki równej wielkości. Gotujemy we wrzątku lub na parze, aż będzie miękki, przez około 7 minut.
- Różyczki kalafiora można też upiec: wkładamy do miski, polewamy oliwą, posypujemy solą i pieprzem. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy na niej różyczki kalafiora. Pieczemy około 30 minut lub do momentu aż kalafior będzie al dente. W międzyczasie dwa razy mieszamy łopatką. Kalafior wyjmujemy, nie wyłączamy piekarnika.
- SOS SEROWY:W rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i smażymy na umiarkowanym ogniu, cały czas mieszając, przez około 2 minuty. Stopniowo dolewamy mleko. Cały czas mieszamy, aż powtanie gęsty, jednolity sos. Ciepły beszamel mieszamy z 2/3 ilości sera, musztardą i sosem Worcestershair. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Na dno żaroodpornej formy wykładamy ugotowane różyczki kalafiora, posypujemy solą, szczyptą ostrej papryki oraz czarnym pieprzem. Na kalafior wykładamy ugotowany makaron, delikatnie mieszamy, polewamy sosem beszamelowym. Wierzch posypujemy pozostałym startym serem i opcjonalnie porwaną na kawałki białą mozzarellą.
- Foremkę wkładamy do gorącego piekarnika. Wyjmujemy po około 15-20 minutach, gdy ser się rozpuści i przyrumieni. W połowie pieczenia dodajemy płatki migdałów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz