KALAFIOR PIECZONY Z SOSEM SEROWYM



Pieczone różyczki kalafiora otulone kremowym sosem serowym, to danie które zasmakuje każdemu - i dzieciom i dorosłym. Idealnie sprawdzi się jako rodzinny obiad lub ciepła kolacja.
Pieczenie wydobywa z kalafiora głębię smaku, nadaje mu intensywności i ciekawej tekstury. Jeśli jednak nie chcecie rozgrzewać piekarnika możecie kalafiora ugotować na parze lub w osolonym wrzątku.
Możecie zrezygnować z dodatku makaronu i zastąpić go większą ilością różyczek kalafiora. Do zapiekanki świetnym dodatkiem będzie też pokrojona w kostkę, doprawiona i usmażona pierś indyka lub kurczka. Wierzch zapiekanki warto posypać płatkami migdałów. 

SKŁADNIKI na 4 porcje
  • ½ główki (450 g) kalafiora 
  • 1 szklanka (100 g) makaronu np. muszelki, penne, garganelli
  • sól morska
  • szczypta chili w proszku
  • świeżo zmielony czarny pieprz
SOS SEROWY
  • 1 szklanka (100 g) startego na tarce sera np. gruyere, cheddar 
  • 25 g masła 
  • 20 g mąki pszennej (ok 2 łyżki)
  • 350 ml mleka
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon 
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka płatków migdałów
OPCJONALNIE: 1 kulka białej mozzarelli
WYKONANIE
  • Gotujemy makaron w dużej ilości lekko osolonego wrzątku (zgodnie z instrukcją na opakowaniu).
  • Piekarnik rozgrzewamy do 200°C z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. 
  • Kalafior dzielimy na różyczki równej wielkości. Gotujemy we wrzątku lub na parze, aż będzie miękki, przez około 7 minut. 
  • Różyczki kalafiora można też upiec: wkładamy do miski, polewamy oliwą, posypujemy solą i pieprzem. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy na niej różyczki kalafiora. Pieczemy około 30 minut lub do momentu aż kalafior będzie al dente.  W międzyczasie dwa razy mieszamy łopatką. Kalafior wyjmujemy, nie wyłączamy piekarnika.
  • SOS SEROWY:W rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i smażymy na umiarkowanym ogniu, cały czas mieszając, przez około 2 minuty. Stopniowo dolewamy mleko. Cały czas mieszamy, aż powtanie gęsty, jednolity sos. Ciepły beszamel mieszamy z 2/3 ilości sera, musztardą i sosem Worcestershair. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 
  • Na dno żaroodpornej formy wykładamy ugotowane różyczki kalafiora, posypujemy solą, szczyptą ostrej papryki oraz czarnym pieprzem. Na kalafior wykładamy ugotowany makaron, delikatnie mieszamy, polewamy sosem beszamelowym. Wierzch posypujemy pozostałym startym serem i opcjonalnie porwaną na kawałki białą mozzarellą.
  • Foremkę wkładamy do gorącego piekarnika. Wyjmujemy po około 15-20 minutach, gdy ser się rozpuści i przyrumieni. W połowie pieczenia dodajemy płatki migdałów. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz