DOMOWA NUTELLA


Moje dzieci uwielbiają Nutellę. Polecana jako idealna opcja na śniadanie dla całej rodziny jest gęsta, kremowa i pysznie orzechowo-czekoladowa. Jeśli jednak zwrócicie uwagę na skład, nie jest już tak pięknie. Sklepowa nutella zawiera najgorszy z możliwych - utwardzony olej roślinny, około 60%  cukru i tylko 13% orzechów laskowych. Polecam zatem przygotować pyszny krem orzechowo-czekoladowy domowym sposobem, używając najlepszej jakości składników: gorzkiej i mlecznej czekolady, pełnego mleka i dużej ilości orzechów laskowych. Taki krem jest mniej gęsty i kleisty od sklepowej wersji i zdecydowanie bardziej orzechowy.
Przygotowanie kremu jest bardzo proste i nie wymaga umiejętności kulinarnych.
Zaraz po przygotowaniu krem nie jest zbyt gęsty, ale bez obaw stężeje i po kilku godzinach chłodzenia  będzie miał idealną konsystencję do rozsmarowywania na chlebie. Możecie wykorzystać go jako nadzienie do rogalików, naleśników lub do przełożenia ciasta.

SKŁADNIKI na około 2 słoiki o pojemności 330 ml każdy
  • 1i 1/3 szklanki (150 gr) orzechów laskowych
  • 1i 1/3 szklanki (340 ml) mleka pełnotłustego
  • 2/3 szklanki mleka w proszku
  • 2 łyżki (30 g) miodu
  • 130 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • szczypta soli
WYKONANIE
  • Piekarnik rozgrzewamy do 180°C bez termoobiegu. Na dużą blachę z wyposażenia piekarnika wysypujemy orzechy laskowe. Pieczemy przez 10-15 minut, aż zrobią się rumiane i zaczną odstawać skórki. Podczas pieczenia dwa razy mieszamy. 
  • W czasie, gdy orzechy się pieką, w małym garnuszku podgrzewamy mleko wymieszane z  mlekiem w proszku oraz miodem i szczyptą soli. Doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia.
  • Czystą, szklaną miskę ustawiamy nad garnkiem z gotującą się woda. Wrzucamy połamaną na kostki czekoladę i roztapiamy mieszając od czasu do czasu, aż zrobi się gładka i jednolita. Odstawiamy na bok.
  • Blachę z orzechami wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do lekkiego przestudzenia. Następnie  energicznie pocieramy orzechy papierowym ręcznikiem, aby usunąć skórki.
  • Ciepłe, obrane orzechy rozdrabniamy przy użyciu malaksera, najdokładniej jak to możliwe. 
  • Dodajemy roztopioną czekoladę i kontynuujemy blendowanie, aż czekolada dokładnie połączy się z orzechami. Dodajemy ciepłe mleko i ponownie mieszamy do otrzymania gładkiej masy. Na tym etapie krem jest lekko grudkowaty. Można zostawić go w tej formie, lub przetrzeć przez sito.
  • Gotowy krem przekładamy do czystych słoiczków, zakręcamy i wkładamy do lodówki.
  • Przechowujemy nie dłużej niż 7 dni.

4 komentarze: