Jeśli poszukujecie nietypowych smaków i połączeń, wypróbujcie łatwe w przygotowaniu ciasto z dodatkiem awokado i skórki otartej z limonki. Jest soczyście zielone, pięknie prezentuje się na stole, a przede wszystkim dobrze smakuje. Jest miękkie, wilgotne, ale i puszyste. Ma pyszną, chrupiącą skórkę. Długo zachowuje świeżość. Smak awokado nie jest dominujący, raczej lekko wyczuwalny i świetnie gra z całą resztą. Ciasto najlepiej trzymać na blacie kuchennym w pojemniku pod przykryciem.
Idealnym wykończeniem ciasta okazał się limonkowy lukier i posypka z posiekanych pistacj. Myślę, że równie dobrze pasowałby też lukier z serka mascarpone
-------------------------------------------
SKŁADNIKICIASTO
wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową
- 1 duże dojrzałe awokado (250 g)
- 3 łyżki soku z limonki
- skórka otarta z 1 limonki ( tylko zewnętrzna, zielona część)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g cukru (1 szklanka)
- 4 jajka
- 200 g miękkiego masła
- 300 g mąki pszennej (2 szklanki)
- 50 g zmielonych migdałów ( 5 łyżek)
- 50 ml mleka
LUKIER
- 100 g cukru pudru
- 3-4 łyżki soku z limonki
- 4 łyżki posiekanych pistacji
WYKONANIE
- CIASTO: Keksówkę o długości 25 cm lub tortownicę z kominem o średnicy 22-23 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką. Piekarnik rozgrzewamy do 175°C z włączoną funkcję grzanie góra i dół bez termoobiegu.
- Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę, wkładamy do wysokiego naczynia, skrapiamy sokiem z limonki i blendujemy. Dolewamy mleko, dodajemy skórkę z limonki. Mieszamy.
- Do miski wkładamy miękkie masło i cukier. Miksujemy 7 minut, do uzyskania jasnej, puszystej masy.
- Miksując, wbijamy po jednym jajku - kolejne dodając, gdy poprzednie połączy się z masą.
- Do drugiej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dosypujemy posiekane migdały. Mieszamy.
- Do masy maślanej, na przemian, dodajemy zmiksowane awokado i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy krótko, do połączenia.
- Przekładamy do formy i pieczemy 60 minut lub do tzw. suchego patyczka.
- Ciasto wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy na blacie do lekkiego przestudzenia. Następnie delikatnie wyjmujemy z blaszki i studzimy na kratce.
- LUKIER: Cukier puder stopniowo mieszamy z sokiem z limonki, aż uzyskamy gładki i lśniący lukier.
- Lukrem polewamy wierzch ciasta. Dekorujemy posiekanymi pistacjami.
Kolor ma obłędny, w smaku pewnie też super:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
www.kornikwkuchni.blogspot.com
Smacznie ;-)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie! Muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńUpiekłam dzisiaj! Pięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje! Dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuń