CIASTO Z AWOKADO, PISTACJAMI i LIMONKOWYM LUKREM

Jeśli poszukujecie nietypowych smaków i połączeń, wypróbujcie łatwe w przygotowaniu ciasto z dodatkiem awokado i skórki otartej z limonki. Jest soczyście zielone, pięknie prezentuje się na stole, a przede wszystkim dobrze smakuje. Jest miękkie, wilgotne, ale i puszyste. Ma pyszną, chrupiącą skórkę. Długo zachowuje świeżość. Smak awokado nie jest dominujący, raczej lekko wyczuwalny i świetnie gra z całą resztą.   Ciasto najlepiej trzymać na blacie kuchennym w pojemniku pod przykryciem.
Idealnym wykończeniem ciasta okazał się limonkowy lukier i posypka z posiekanych pistacj. Myślę, że równie dobrze pasowałby też lukier z serka mascarpone
 -------------------------------------------
SKŁADNIKI
CIASTO
wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową
  • 1 duże dojrzałe awokado (250 g)
  • 3 łyżki soku z limonki
  • skórka otarta z 1 limonki ( tylko zewnętrzna, zielona część)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g cukru (1 szklanka)
  • 4 jajka
  • 200 g miękkiego masła
  • 300 g mąki pszennej (2 szklanki)
  • 50 g zmielonych migdałów ( 5 łyżek)
  • 50 ml mleka
LUKIER
  • 100 g cukru pudru
  • 3-4 łyżki soku z limonki
  • 4 łyżki posiekanych pistacji
WYKONANIE
  • CIASTO: Keksówkę o długości 25 cm lub tortownicę z kominem o średnicy 22-23 cm  smarujemy masłem i oprószamy mąką. Piekarnik rozgrzewamy do 175°C z włączoną funkcję grzanie góra i dół bez termoobiegu.
  • Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę, wkładamy do wysokiego naczynia, skrapiamy sokiem z limonki i blendujemy. Dolewamy mleko, dodajemy skórkę z limonki. Mieszamy.
  • Do miski wkładamy miękkie masło i cukier. Miksujemy 7 minut, do uzyskania jasnej, puszystej masy. 
  • Miksując, wbijamy po jednym jajku - kolejne  dodając, gdy poprzednie połączy się z masą.
  • Do drugiej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dosypujemy posiekane migdały. Mieszamy.
  • Do masy maślanej, na przemian, dodajemy zmiksowane awokado i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy krótko, do połączenia.
  • Przekładamy do formy i pieczemy 60 minut lub do tzw. suchego patyczka. 
  • Ciasto wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy na blacie do lekkiego przestudzenia. Następnie delikatnie wyjmujemy z blaszki i studzimy na kratce.
  • LUKIER: Cukier puder stopniowo mieszamy z sokiem z limonki, aż uzyskamy gładki i lśniący lukier.
  • Lukrem polewamy wierzch ciasta. Dekorujemy posiekanymi pistacjami.

5 komentarzy:

  1. Kolor ma obłędny, w smaku pewnie też super:)
    Pozdrawiam!
    www.kornikwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda cudownie! Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Upiekłam dzisiaj! Pięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje! Dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń