CIASTO CZEKOLADOWE Z JABŁKAMI I SOSEM WANILIOWYM



Czekoladowe ciasto last minute, idealne dla niespodziewanych gości. Delikatne, puszyste i wilgotne, z chrupiącą czekoladową skorupką na zewnątrz. Po upieczeniu oprószyłam je cukrem pudrem i podałam z ciepłym sosem waniliowym. Myśle, że dobrze jest serwować je także z powidłami śliwkowymi lub domową konfiturą.
Przygotowanie ciasta nie zajmie Wam dużo czasu. Nie wymaga ucierania masła, czy ubijania białek. Nie trzeba nawet wyciągać wcześniej składników z lodówki. Ogrzeją się w rozpuszczonym maśle i podgrzanym mleku. 
SKŁADNIKI
CIASTO
  • 2 jabłka obrane i pokrojone w kosteczkę
  • 100 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3 jajka
  • 200 ml mleka (3/4 szklanki)
  • 220 g mąki pszennej (1 i 1/2 szklanki)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru
SOS WANILIOWY
  • 80 g masła
  • 80 g cukru
  • 150 ml śmietanki 30%
  • ziarenka wyłuskane z 1/2 laski wanilii (laskę pozostałą po wyjęciu nasion zachowujemy)
DO PODANIA: cukier puder, powidła śliwkowe
WYKONANIE
  • SOS WANILIOWY: Do rondelka wkładamy masło, cukier, śmietankę i laskę wanilii pozostałą po wyjęciu nasion. Mieszamy i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień do małego i gotujemy sos przez ok.10 minut, aż wszystkie składniki utworzą jednolity i lekko gęsty sos. Co jakiś czas mieszamy. Zdejmujemy rondel z palnika, dodajemy ziarenka wanilii. Mieszamy.
  • CIASTO: Dno formy o wymiarach 17x24 cm lub tortownicy o średnicy 22-23 cm. smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia lub oprószamy mąką.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 175℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu.
  • W rondelku podgrzewamy masło z mlekiem i połamaną na kostki czekoladą. Podgrzewamy na minimalnym ogniu, krótko - tylko do połączenia składników w jednolitą masę. Lekko studzimy.
  • Jajka ubijamy z cukrem na jasną i puszystą masę, przez około 5 minut. Dodajemy do ciepłej masy czekoladowej. Delikatnie mieszamy.
  • Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodajemy masę czekoladowo-jajeczną i mieszamy na minimalnych obrotach miksera lub szpatułką. Krótko, tylko do połączenia składników. Pod koniec mieszania dodajemy pokrojone w drobną kostkę jabłka.
  • Ciasto przekładamy do formy, wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok 40-45 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Należy sprawdzać i wyjąć z piekarnika, gdy tylko wetknięty w środek ciasta patyczek nie będzie obklejony surowym ciastem.  
  • Gotowe ciasto zostawiamy w  formie do lekkiego przestygnięcia, następnie wyjmujemy na kratkę i posypujemy cukrem pudrem.
  • Podajemy z ciepłym sosem waniliowym i/lub powidłami śliwkowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz