CIASTO CZEKOLADOWE Z JABŁKAMI I SOSEM WANILIOWYM


Czekoladowe ciasto last minute, idealne dla niespodziewanych gości. Delikatne, puszyste i wilgotne, z niewielką ilością jabłek. Po upieczeniu udekorowane polewą czekoladową i podane z ciepłym sosem waniliowym. 
Przygotowanie ciasta nie zajmuje dużo czasu - nie wymaga ucierania masła, czy ubijania białek. Nie trzeba nawet wyciągać wcześniej składników z lodówki. Ogrzeją się w rozpuszczonym maśle i podgrzanym mleku. Pamiętajcie, aby nie mieszać surowego ciasta zbyt długo. Po dodaniu mokrych składników do suchych, mieszamy krótko i zgrubnie, tak, aby nie było widocznej mąki.

SKŁADNIKI
CIASTO
  • 2 jabłka 
  • 100 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3 jajka
  • 250 ml mleka 
  • 200 g cukru (1 szklanka)
  • 220 g mąki pszennej (1 i 1/2 szklanki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 czubate łyżki kakao
CZEKOLADOWY GANACHE
  • 100 ml śmietany 30%
  • 100 g gorzkiej czekolady 
SOS WANILIOWY
  • 75 g masła
  • 75 g cukru
  • 150 ml śmietanki 30%
  • ziarenka wyłuskane z 1/2 laski wanilii (laskę pozostałą po wyjęciu nasion zachowujemy)
WYKONANIE
  • SOS WANILIOWY: Do rondelka wkładamy masło, cukier, śmietankę i laskę wanilii pozostałą po wyjęciu nasion. Mieszamy i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień do małego i gotujemy sos przez 10 minut, aż wszystkie składniki utworzą jednolity i lekko gęsty sos. Co jakiś czas mieszamy. Zdejmujemy rondel z palnika, dodajemy ziarenka wanilii. Mieszamy.
  • CIASTO: Spód formy o wymiarach 20x30 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia lub oprószamy mąką.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 175℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu.
  • W większym rondelku rozpuszczamy pokrojone w kostkę masło. Dodajemy połamaną na kostki czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia, dolewamy mleko i cukier, a gdy połączą się z masą - wbijamy jajka. Mieszamy do połączenia składników.
  • Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i kakao. Dodajemy masę czekoladowo-jajeczną i mieszamy na minimalnych obrotach miksera lub rózgą. Krótko, tylko do połączenia składników. Pod koniec mieszania dodajemy pokrojone w drobną kostkę jabłka.
  • Ciasto przekładamy do formy, wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 25 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka, jeśli użyliśmy mniejszej formy. Należy sprawdzać i wyjąć z piekarnika, gdy tylko wetknięty w środek ciasta patyczek nie będzie obklejony surowym ciastem)  
  • Gotowe ciasto zostawiamy w  formie do lekkiego przestygnięcia.
  • CZEKOLADOWY GANACHE: W małym rondelku zagotowujemy śmietankę i od razu zdejmujemy z ognia. Dodajemy połamaną na kostki czekoladę, odstawiamy na 1 minutę. Mieszamy rózgą do połączenia składników. Polewamy wierzch ciasta.
  • Ciasto kroimy na porcje i podajemy z ciepłym sosem waniliowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz