KASZA JAGLANA Z GROSZKIEM I JAJKIEM SADZONYM

Kasza jaglana podsmażana z cebulką, czosnkiem, mrożonym groszkiem i pomidorkami cherry. Posypana szczypiorkiem, papryczką chili, skórką otartą z limonki i listkami bazylii. Podana z jajkiem sadzonym i czosnkowym twarożkiem.  Na koniec skropiona sokiem z limonki lub cytryny.
Pyszne, szybkie i bardzo zdrowe danie, idealne na lunch lub wczesną kolację. Sprawdzi się także jako przekąska dla niespodziewanych gości. 
Kaszę jaglaną możecie zastąpić każdą inną ugotowaną na sypko kaszą: gryczaną, pęczak lub jęczmienną. Danie będzie równie smaczne z białym lub brązowym ryżem.

SKŁADNIKI / 2 porcje
  • 1/3 szklanki surowej kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki mrożonego groszku (wcześniej odmrożonego)
  • 1 duża cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 8 pomidorków cherry przekrojonych na połówki
  • 3 ząbki czosnku starte na tarce
  • 2 jajka + masło i oliwa do smażenia
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1/4 papryczki chili drobno pokrojonej
  • 1/2 limonki lub cytryny (skórka i sok)
  • kilka listków świeżej bazylii
  • sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
  • 25 g masła
  • 1 łyżka oliwy

DODATKOWO: 100 g twarogu wymieszanego z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, 2 łyżkami jogurtu naturalnego oraz szczyptą soli i pieprzu
WYKONANIE
  • Kaszę płuczemy na sicie, aż wypływająca woda będzie klarowna. Wkładamy do rondelka, wlewamy 3/4 szklanki wody. Dodajemy szczyptę soli, pieprzu, 1 łyżkę oliwy i 1 łyżkę soku z cytryny. Przykrywamy i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień do minimalnego i gotujemy do miękkości, przez około 12 minut, aż kasza wchłonie całą wodę. Wysypujemy na duży talerz, spulchniamy widelcem.
  • Na szerokiej patelni rozgrzewamy 25 g masła i 1 łyżkę oliwy. Dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy na średniej mocy palnika, często mieszając, przez około 4 minuty, aż cebula zmięknie i zrobi się szklista.  Nie rumienimy zbyt mocno. 
  • Dodajemy starty czosnek i groszek. Smażymy na większym ogniu, przez około 2 minuty. Dodajemy kaszę i po chwili także pomidorki.  Smażymy przez kolejne 2 minuty. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. 
  •  W międzyczasie, na oddzielnej małej patelni, na średnim ogniu, na oliwie z dodatkiem masła smażymy 2 jajka sadzone. Gotowe, układamy na podsmażonej kaszy. Posypujemy szczypiorkiem, listkami bazylii oraz posiekaną papryczką chili i skórką otartą z limonki lub cytryny. 
  • Przed podaniem, dekorujemy twarożkiem, skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny lub limonki. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.

3 komentarze: