Kasza jaglana podsmażana z cebulką, czosnkiem, mrożonym groszkiem i pomidorkami cherry. Posypana szczypiorkiem, papryczką chili, skórką otartą z limonki i listkami bazylii. Podana z jajkiem sadzonym i czosnkowym twarożkiem. Na koniec skropiona sokiem z limonki lub cytryny.
Pyszne, szybkie i bardzo zdrowe danie, idealne na lunch lub wczesną kolację. Sprawdzi się także jako przekąska dla niespodziewanych gości.
Kaszę jaglaną możecie zastąpić każdą inną ugotowaną na sypko kaszą: gryczaną, pęczak lub jęczmienną. Danie będzie równie smaczne z białym lub brązowym ryżem.
SKŁADNIKI / 2 porcje
- 1/3 szklanki surowej kaszy jaglanej
- 1/2 szklanki mrożonego groszku (wcześniej odmrożonego)
- 1 duża cebula pokrojona w drobną kostkę
- 8 pomidorków cherry przekrojonych na połówki
- 3 ząbki czosnku starte na tarce
- 2 jajka + masło i oliwa do smażenia
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1/4 papryczki chili drobno pokrojonej
- 1/2 limonki lub cytryny (skórka i sok)
- kilka listków świeżej bazylii
- sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
- 25 g masła
- 1 łyżka oliwy
DODATKOWO: 100 g twarogu wymieszanego z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, 2 łyżkami jogurtu naturalnego oraz szczyptą soli i pieprzu
WYKONANIE
- Kaszę płuczemy na sicie, aż wypływająca woda będzie klarowna. Wkładamy do rondelka, wlewamy 3/4 szklanki wody. Dodajemy szczyptę soli, pieprzu, 1 łyżkę oliwy i 1 łyżkę soku z cytryny. Przykrywamy i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień do minimalnego i gotujemy do miękkości, przez około 12 minut, aż kasza wchłonie całą wodę. Wysypujemy na duży talerz, spulchniamy widelcem.
- Na szerokiej patelni rozgrzewamy 25 g masła i 1 łyżkę oliwy. Dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy na średniej mocy palnika, często mieszając, przez około 4 minuty, aż cebula zmięknie i zrobi się szklista. Nie rumienimy zbyt mocno.
- Dodajemy starty czosnek i groszek. Smażymy na większym ogniu, przez około 2 minuty. Dodajemy kaszę i po chwili także pomidorki. Smażymy przez kolejne 2 minuty. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.
- W międzyczasie, na oddzielnej małej patelni, na średnim ogniu, na oliwie z dodatkiem masła smażymy 2 jajka sadzone. Gotowe, układamy na podsmażonej kaszy. Posypujemy szczypiorkiem, listkami bazylii oraz posiekaną papryczką chili i skórką otartą z limonki lub cytryny.
- Przed podaniem, dekorujemy twarożkiem, skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny lub limonki. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.
Jakie piękne i kolorowe danie!
OdpowiedzUsuńA przede wszystkim zdrowe i pyszne;-)
Usuńpyszne...dzięki za przepis
OdpowiedzUsuń