OWSIANE CHOCOLATE CHIP COOKIES

Słodkie i pyszne amerykańskie ciasteczka, tym razem z dodatkiem suszonej żurawiny, gorzkiej czekolady, posiekanych orzechów i płatków owsianych. Mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz, takie jakie oferują w niektórych kawiarniach. 
Ważne jest, aby nie przedłużać czasu pieczenia. Wyciągamy je z piekarnika, gdy są jeszcze miękkie w środku, jakby nie upieczone do końca. Zastygną chwilkę po wyjęciu na blat.
Pamiętajmy też, że im więcej dodatków dodajemy, tym więcej ciastek otrzymujemy.

SKŁADNIKI / ok. 16 ciastek
  • 100 g cukru ( 1/2 szklanki)
  • 120 g miękkiego masła 
  • 150 g mąki pszennej ( 1 pełna szklanka)
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • garść suszonej żurawiny lub rodzynek
  • garść posiekanych orzechów
  • 100 g gorzkiej czekolady pokrojonej w drobną kostkę
OPCJONALNIE: ziarenka wyłuskane z 1/2 wanilii
WYKONANIE
  • Masło i jajka odpowiednio wcześnie wyciągamy z lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 160℃ z funkcją góra/dół bez termoobiegu. Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
  • Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia
  • W drugiej misce, miękkie masło ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę, przez około 5 minut. Dodajemy jajko i opcjonalnie ziarenka wanilii. Ubijamy, aż jajko dokładnie połączy się z masą (3-4 minuty). Dodajemy przesianą mąkę i krótko mieszamy.
  • Dodajemy płatki owsiane, posiekane orzechy, czekoladę oraz rodzynki lub żurawinę. Mieszamy szpatułką lub łyżką, aż zostaną dokładnie wmieszane w masę.
  • Łyżką nabieramy porcje masy i zwilżonymi wodą ub oprószonymi mąką dłońmi formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępach 3 cm. Każdą kulkę lekko spłaszczamy.
  • Resztę niewykorzystanej masy trzymamy w misce. 
  •  Ciastka pieczemy przez około 14 minut, aż ich brzegi zaczną się delikatnie rumienić. W momencie wyjmowania blachy z piekarnika, środek ciastek powinien być miękki.
  • Zdejmujemy z blaszki dopiero po ostudzeniu. 
  • Pieczemy drugą partię ciastek.

1 komentarz:

  1. Takie ciasteczka muszą być pyszne! Uwielbiam owsiane :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń