KACZKA W SOSIE POMARAŃCZOWYM



Pierś kaczki z chrupiącą skórką i mięciutkim, różowym środkiem. Długo smażona od strony skórki, a następnie krótko pieczona w wysokiej temperaturze. Pokrojona w cienkie ukośne plastry i  ułożona  na  delikatnym i szybkim do przygotowania puree z selera. Podana z pysznym sosem ze świeżych pomarańczy. 

 SKŁADNIKI / 2 porcje
  • 2 piersi kaczki (2x250 g)
  • 2 ząbki czosnku startego na tarce
  • 1 łyżka drobno startego imbiru
  • sól , pieprz
MARYNATA
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1/4 szklanki soku pomarańczowego
  • 1 łyżka octu ryżowego,  winnego, soku z limonki lub cytryny
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
SOS: 2 pomarańcze, sól, pieprz
PUREE SELEROWE: 1 seler korzeniowy, bulion, mleko lub woda, 25 g masła, sól, szczypta gałki muszkatołowej
WYKONANIE
  • MARYNATA: W rondelku umieszczamy sos sojowy, miód, ocet i sok pomarańczowy. Mieszamy i zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu, przez około 2 minuty, aż marynata lekko zgęstnieje. Zdejmujemy rondel z ognia, odstawiamy do przestygnięcia. Przelewamy do płaskiego naczynia.
  • PIERŚ KACZKI myjemy, dokładnie osuszamy na papierowym ręczniku. Skórkę nacinamy "w kratkę". Nacieramy czosnkiem i imbirem. Wkładamy do marynaty. Przykrywamy folią spożywczą, odstawiamy na minimum 40 minut ( najlepiej na całą noc) do zamarynowania. 
  • Mięso ogrzewamy w temp. pokojowej. Piekarnik rozgrzewamy do 200℃ bez termoobiegu. Razem z piekarnikiem nagrzewamy naczynie żaroodporne.
  • Łyżką zdejmujemy jak najwięcej marynaty piersi kaczki ( pozostałą marynatę zachowujemy) i osuszamy je na papierowym ręczniku. Nacieramy szczyptą soli i pieprzem. Kładziemy na zimnej patelni skórką do dołu i podgrzewamy na małym ogniu przez ok 15 minut (regulujemy płomień, tak, by skórka się nie przypaliła). Przewracamy mięso skórką do góry i podsmażamy kolejne 2 minuty. Przekładamy do ogrzanego naczynia, skórką do góry i pieczemy przez ok 9 minut.
  • Upieczone piersi wyjmujemy na talerz i odstawiamy na 5 minut, aby mięso odpoczęło. Kroimy na cienkie i ukośne plastry.
  • PUREE SELEROWE: Seler obieramy, kroimy w kostkę i wkładamy do rondla. Zalewamy bulionem, mlekiem lub wodą, gotujemy pod przykryciem, do miękkości. Odcedzamy, miksujemy na puree. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajemy masło, mieszamy. 
  • POMARAŃCZE obieramy, razem z białą skórką. Filetujemy - wycinamy miąższ spomiędzy białych błonek . Segmenty pomarańczy  umieszczamy w rondelku lub na patelni, dodajemy sok z elementów pozostałych po wykrojeniu miąższu oraz zachowaną marynatę. Zagotowujemy i podgrzewamy jeszcze około 2 minuty, aż sos lekko się zagęści i zredukuje. Można dodać też soki, jakie wyciekły z mięsa podczas pieczenia. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Opcjonalnie, jeśli sos wydaje nam się zbyt rzadki możemy zgęścić go 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej wymieszanej z 2 łyżkami zimnej wody lub soku pomarańczowego. Wówczas sos należy ponownie zagotować.
  • Pokrojoną pierś kaczki układamy na selerowym puree, obok wykładamy sos pomarańczowy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz