Aromatyczna, szybka i prosta w przygotowaniu zupa z kurczakiem, czerwoną papryką i mleczkiem kokosowym. Doprawiona pastą curry, sokiem z limonki oraz imbirem, czosnkiem i odrobiną sosu rybnego.
Podałam ją ze zdrowym i lekkostrawnym makaronem vermicelli (ze skrobi fasoli mung) i listkami świeżej kolendry.
Zarówno sos rybny, pastę curry, makaron i mleczko kokosowe, bez problemu dostaniecie na działach orientalnych w większych sklepach spożywczych i supermarketach.
Kurczaka można zastąpić filetem białej ryby lub krewetkami.
__________________________________
SKŁADNIKI /4 porcje
- 100 g makaronu vermicelli
- 300 g filetu z kurczaka
- 1 por
- 1 duża marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek imbiru (wielkości kciuka)
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1,5 l bulionu warzywnego (np. wody i bulionu ze słoiczka)
- 125 ml mleka kokosowego
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżka żółtej pasty curry / polecam taką lub przyprawy curry w proszku
- 2 łyżki słodkiego sosu chili
- sok i skórka otarta z 1/2 limonki
- 2 łyżki sosu rybnego (można pominąć)
- PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1 łyżeczka kurkumy
DO PODANIA: świeża kolendra, papryczka chili (oczyszczona z gniazd nasiennych i pokrojona w cieniutkie plasterki)
_____________________________________
WYKONANIE
- Kurczaka oczyszczamy z błon i kostek, kroimy w małą kostkę, doprawiamy solą i pieprzem.
- Makaron wrzucamy na wrzątek, gotujemy 1 minutę, odstawiamy z ognia i zostawiamy w wodzie na 3-4 minuty, do napęcznienia. Odsączamy na sicie, przelewamy zimną wodą i kroimy na mniejsze części.
- Białą i jasnozieloną część pora kroimy wzdłuż na pół i dokładnie opłukujemy. Kroimy na cienkie półplasterki.
- Marchewkę i pietruszkę dokładnie myjemy (nie trzeba obierać) i razem z obranym czosnkiem i imbirem ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w paseczki, a następnie w małą kostkę.
- W garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy marchewkę, pietruszkę, czosnek, imbir oraz pora. Smażymy na średnim ogniu, cały czas mieszając, przez około 5 minut. Nie rumienimy.
- Dodajemy pastę lub przyprawę curry, mieszamy, dolewamy gorący bulion i dodajemy sos rybny oraz słodki sos chili.
- Zagotowujemy i wprost na gorący wywar porcjami dodajemy pokrojonego kurczaka, a po chwili także paprykę.
- Gotujemy pod przykryciem, na małej mocy palnika, przez 5 minut.
- Dodajemy mleko kokosowe oraz sok i skórkę z limonki. Gotujemy 5 minut, próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku (np. solą)
- Podajemy z makaronem vermicelli i świeżą kolendrą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz