TAJSKA ZUPA Z KURCZAKIEM




Aromatyczna, szybka i prosta w przygotowaniu zupa z kurczakiem, czerwoną papryką i mleczkiem kokosowym. Doprawiona pastą curry, sokiem z limonki oraz imbirem, czosnkiem  i odrobiną sosu rybnego. 
Podałam ją ze zdrowym i lekkostrawnym makaronem vermicelli (ze skrobi fasoli mung) i listkami świeżej kolendry.
Zarówno sos rybny, pastę curry, makaron i mleczko kokosowe, bez problemu dostaniecie na działach orientalnych w większych sklepach spożywczych i supermarketach.
Kurczaka można zastąpić filetem białej ryby lub krewetkami.
__________________________________
SKŁADNIKI /4 porcje
  • 100 g makaronu vermicelli
  • 300 g filetu z kurczaka
  • 1 por
  • 1 duża marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek imbiru (wielkości kciuka)
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1,5 l  bulionu warzywnego (np. wody i bulionu ze słoiczka)
  • 125 ml mleka kokosowego
  • 1 czerwona papryka
  • 1 pełna łyżki łagodnej pasty curry / polecam taką lub przyprawy curry w proszku
  • 2 łyżki słodkiego sosu chili
  • sok i skórka otarta z 1/2 limonki
  • 2 łyżki sosu rybnego (można pominąć)
  • PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1 łyżeczka kurkumy
DO PODANIA: świeża kolendra, papryczka chili (oczyszczona z gniazd nasiennych i pokrojona w cieniutkie plasterki)
_____________________________________
WYKONANIE
  • Kurczaka oczyszczamy z błon i kostek, kroimy w małą kostkę, doprawiamy solą i pieprzem. 
  • Makaron wrzucamy na wrzątek, gotujemy  1 minutę, odstawiamy z ognia i zostawiamy w wodzie na 3-4 minuty, do napęcznienia. Odsączamy na sicie, przelewamy zimną wodą i kroimy na mniejsze części.
  • Białą i jasnozieloną część pora kroimy wzdłuż na pół i dokładnie opłukujemy.  Kroimy na cienkie półplasterki. 
  • Marchewkę i pietruszkę dokładnie myjemy (nie trzeba obierać) i razem z obranym czosnkiem i imbirem ścieramy na tarce o dużych oczkach.  
  • Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w paseczki, a następnie w małą kostkę.
  • W garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy marchewkę, pietruszkę, czosnek, imbir oraz pora.  Smażymy na średnim ogniu, cały czas mieszając, przez około 5 minut. Nie rumienimy.
  • Dodajemy pastę lub przyprawę curry, mieszamy, dolewamy gorący bulion i dodajemy sos rybny oraz słodki sos chili.
  • Zagotowujemy i wprost na gorący wywar porcjami dodajemy pokrojonego kurczaka, a po chwili także paprykę.
  • Gotujemy pod przykryciem, na małej mocy palnika, przez 5 minut. 
  • Dodajemy mleko kokosowe oraz sok i skórkę z limonki. Gotujemy  5 minut, próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku (np. solą)
  • Podajemy z makaronem vermicelli i świeżą kolendrą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz