TAJSKA ZUPA Z KREWETKAMI I BIAŁĄ RYBĄ


Aromatyczna, szybka i prosta w przygotowaniu zupa z krewetkami i białą rybą. Z dużą ilością mleczka kokosowego i domowego bulionu. Doprawiłam ją pastą curry, cukrem trzcinowym, sokiem z limonki oraz imbirem i odrobiną sosu rybnego. Podałam z makaronem ryżowym i natką pietruszki, którą z powodzeniem możecie zastąpić listkami świeżej kolendry.
Zarówno sos rybny jak i pastę curry czy mleczko kokosowe bez problemu dostaniecie na działach orientalnych w większych sklepach spożywczych i supermarketach.
Aby zupka była bardziej sycąca możecie dodać do niej podsmażone na oliwie plastry pieczarek lub/i ugotowane na parze różyczki brokuła. Pasują tu także owoce morza, podsmażone tofu lub pierś kurczaka. Możecie dodać wszystkie składniki na raz lub tylko niektóre z wymienionych.

SKŁADNIKI / 2-3 porcje
  • 300 ml gorącego bulionu lub wody
  • 300 ml mleka kokosowego
  • 300 g filetu z dorsza
  • 200 g krewetek / świeżych lub mrożonych, oczyszczonych i pozbawionych pancerzy
  • 1 cebula pokrojona 
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 łyżka oleju kokosowego / lub innego roślinnego oleju o neutralnym smaku
  • 1 łyżka pasty curry / polecam TAKĄ
  • 1 łyżka tartego imbiru
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki sosu rybnego
DO PODANIA: cienki makaron ryżowy, natka pietruszki, świeża kolendra
WYKONANIE
  • Rybę i krewetki rozmrażamy jeśli były zamrożone. Układamy na papierowych ręcznikach do odsączenia. Dorsza kroimy w grubą kostkę.
  • Makaron wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i zostawiamy na 10-15 minut do namoczenia. Wrzucamy na wrzątek, gotujemy 1 minutę. Odsączamy na sicie, przelewamy zimną wodą i opcjonalnie kroimy na mniejsze części.
  • Cebulę drobno siekamy, paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w krótkie paseczki.
  • W garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy posiekaną cebulę i smażymy na średnim ogniu, cały czas mieszając, przez około 2 minuty. Dodajemy pastę curry i pokrojoną paprykę oraz starty imbir. Podsmażamy 1-2 minuty, dolewamy gorący bulion i mleczko kokosowe. Dodajemy cukier trzcinowy, sos rybny i sok z limonki. Zagotowujemy całość, zmniejszamy ogień do małego i gotujemy ok. 3 minuty.
  • Do lekko gotującego się wywaru dodajemy krewetki i pokrojoną rybę. Gotujemy na małej mocy palnika przez 5 minut. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą, sosem rybnym lub sokiem z cytryny.
  • Podajemy z makaronem ryżowym i natką pietruszki lub kolendrą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz