PERFEKCYJNIE UPRAŻONA KASZA


Kasze to bogactwo zdrowia. Stanowią wartościowe źródło węglowodanów. Są lekkostrawne, odżywcze i antywirusowe. Doskonale nadają się dla osób na dietach odchudzających, gdyż proces ich trawienia i wchłaniania odbywa się powoli, dzięki czemu dłużej nie odczuwa się głodu.
 Kasze: jaglana i  gryczana, dodatkowo  nie zawierają glutenu, dlatego szczególnie polecane są osobom z celiakią. 
Wszystkie są energetyzujące, pożywne i dostępne cały rok. Wybierzmy tę, która akurat bardziej nam smakuje i serwujmy zamiennie dla ryżu, makaronu, czy ziemniaków . 
Po pierwsze zrezygnujmy z kaszy w torebkach, gdyż wylewając wodę po gotowaniu pozbywamy się wielu cennych składników odżywczych. Kupujmy kasze dobrej jakości, pakowane w torebki do samodzielnego odmierzania. To naprawdę bardzo proste. Bierzemy na ogół objętościowo dwa razy tyle wody, co kaszy. Podprażoną na sucho kaszę mieszamy z masłem i zalewamy wrzątkiem. Gotujemy pod przykryciem, bez mieszania, do wchłonięcia całej wody. Gorący garnek z kaszą owijamy w koc lub wstawiamy do lekko nagrzanego piekarnika.Taki sposób gotowania powoduje, że kasza  zawsze wychodzi aromatyczna, pełna witamin i cennych minerałów. 
Jeśli planujecie serwować kaszę na zimno, np. jako podstawę pysznej sałatki, bezpośrednio po ugotowaniu, rozsypcie ją na dużym półmisku, spulchniając równocześnie widelcem i pozostawcie do całkowitego ostygnięcia. W taki sposób możecie przygotować większą ilość kaszy i po ostudzeniu przełożyć do zamykanego pojemnika. Wstawić do lodówki i sukcesywnie wykorzystywać w kolejnych dniach do przygotowania szybkich, jednogarnkowych  potraw typu STIR-FRY lub posypek do zup.
Najprościej serwować kasze jako dodatek do obiadu lub zajadać z owocami czy warzywami. Mogą być świetnym składnikiem farszy, np. do pierogów, naleśników, zapiekanych cukinii, czy bakłażanów. 

SKŁADNIKI/ 4 porcje
  • 1 szklanka kaszy / jaglanej, gryczanej, jęczmiennej
  • 2 szklanki gorącej wody 
  • 1 łyżka masła (ok. 20 g)
  • szczypta soli
WYKONANIE
  • Piekarnik rozgrzewamy do 125℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. 
  • Na dno szerokiego płaskiego rondla - najlepiej z grubym dnem - wsypujemy odmierzoną ilość kaszy. Stawiamy na ogniu, podgrzewamy cały czas mieszając (przez około 3 minuty), aż kasza zacznie wydzielać  lekki orzechowy zapach i będzie gorąca, ale nie przypalona. Dodajemy masło i mieszamy, aż się rozpuści. Podgrzewamy jeszcze około 2 minuty.
  • Ostrożnie wlewamy wrzącą wodę (uwaga, będzie mocno parowała) i dodajemy sól. Garnek przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień do minimalnego i gotujemy bez mieszania przez około 10-15 minut (w zależności od rodzaju kaszy). Zdejmujemy z ognia, gdy wchłonie całą wodę.  
  •  Garnek z kaszą wstawiamy na około 20 minut do piekarnika lub owijamy grubym kocem. Jeśli  planujemy podać kaszę na zimno, wówczas od razu po ugotowaniu rozsypujemy ją na dużym półmisku, spulchniamy widelcem i zostawiamy do ostygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz