DOMOWY MAJONEZ



Tradycyjny przepis na domowy majonez przygotowany z całego jajka, musztardy i delikatnego w smaku oleju. Z dodatkiem cukru, białego octu winnego i soli. 
Pomimo, iż w swoim składzie zawiera całe jajko jest gęsty, ma lekką, zwartą konsystencję i bogaty smak. 
Do jego przygotowania użyjcie składników jak najlepszej jakości. Przede wszystkim, jak najbardziej świeżego jajka, najlepiej z hodowli ekologicznej. 
Aby majonez się nie zważył, wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Nie zapomnijcie więc wyjąć z lodówki musztardy i jajka na minimum 1 godzinę przed planowanym użyciem. 
Olej należy wlewać cieniutkim strumieniem, cały czas miksując, blendując lub energicznie ubijać składniki rózgą. Polecam regulować ilość wlewanego oleju, tak aby zachować odpowiednią gęstość masy.
Smak majonezu możecie wzbogacić dodając do niego zioła (natkę pietruszki, koperek, szczypiorek, rzeżuchę), tarty czosnek, chrzan lub kapary.
Możecie nim posmarować wielkanocne jajko lub dodać do sałatek.
SKŁADNIKI
  • 1 jajko w temp. pokojowej 
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki białego octu winnego lub soku z cytryny
  • 1-2 łyżeczki cukru pudru
  • 250-300 ml delikatnego w smaku oleju
  • ¹⁄₄ łyżeczki soli
  • szczypta czarnego pieprzu
WYKONANIE
  • Jajko dokładnie myjemy, kładziemy na sitku i przelewamy wrzątkiem. Przekładamy do wysokiego naczynia lub miski. Dodajemy musztardę, ocet winny, cukier puder, sól i szczyptę pieprzu. Miksujemy lub blendujemy.
  • Stopniowo, cały czas miksując/blendując, cienkim strumieniem dolewamy olej. Miksujemy długo, do momentu uzyskania gładkiej, jasnej i puszystej masy. Gęstość majonezu regulujemy olejem.
  • Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem lub sokiem z cytryny.
  • Gotowy majonez przekładamy do słoiczków, zakręcamy i trzymamy w lodówce (ok. tydzień).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz