Wiosenna sałatka z ugotowanych na parze różyczek brokuła, sałaty lodowej, plastrów chrupiącej rzodkiewki, ogórka i jajka. Doprawiona pysznym sosem na bazie majonezu, musztardy ziarnistej i tartego parmezanu. Sos jest gęsty, kremowy, idealnie skomponowany. Dzięki niemu lekka sałatka jest wyrazista i pełna smaku.
Sprawdzi się jako przekąska do pracy lub lekka kolacja w gronie przyjaciół.
----------------------------------------------
SKŁADNIKI / 2 porcje
- ¹⁄₄ główki sałaty lodowej
- ¹⁄₂ brokuła podzielonego na różyczki
- ¹⁄₂ pęczka rzodkiewki
- ¹⁄₂ ogórka
- ¹⁄₃ papryczki chili
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 jajka / ugotowane (5 minut od momentu zagotowania wody)
- 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka oliwy, sól, pieprz
SOS
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżeczki miodu
- 1 pełna łyżeczka musztardy ziarnistej / np. takiej
WYKONANIE
- SOS: W miseczce rozcieramy miód z sokiem z cytryny oraz szczyptą soli i pieprzu. Dodajemy oliwę, majonez i musztardę ziarnistą. Mieszamy do połączenia składników w jednolity sos. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy szczyptą soli, miodem lub sokiem z cytryny.
- SAŁATKA:Brokuły gotujemy na parze lub w lekko osolonej wodzie, przez około 5 minut. Odcedzamy, zostawiamy do przestygnięcia.
- Ogórka obieramy, kroimy w plastry. Rzodkiewkę myjemy, osuszamy i również kroimy w plasterki. Papryczkę chili kroimy w krążki.
- Sałatę lodową drobno kroimy i wykładamy na półmisek. Dodajemy rzodkiewkę, ogórka oraz szczypiorek i natkę pietruszki. Układamy różyczki brokuła. Polewamy oliwą i sokiem z cytryny. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Delikatnie mieszamy.
- Układamy pokrojone na ćwiartki (lub na połówki) jajka. Polewamy przygotowanym sosem. Posypujemy papryczką chili.
- Podajemy z opieczoną bagietką.
Bardzo apetycznie wygląda ta sałatka i ma dużo składników, które lubię.
OdpowiedzUsuńPolecam weszła na stałe do mojego menu.
OdpowiedzUsuń