SAŁATKA WIOSENNA

Wiosenna sałatka z ugotowanych na parze różyczek brokuła, sałaty lodowej, plastrów chrupiącej rzodkiewki, ogórka i jajka. Doprawiona pysznym sosem na bazie majonezu, musztardy ziarnistej i tartego parmezanu. Sos jest gęsty, kremowy, idealnie skomponowany. Dzięki niemu lekka sałatka jest wyrazista i pełna smaku.
Jeśli chcecie, aby dressing był mniej kaloryczny, możecie w równych proporcjach wymieszać majonez z jogurtem, lub przygotować równie smaczny sos jogurtowy.
Do sałatki pasuje kawałek bagietki posmarowanej oliwą i opieczonej na suchej patelni.
Sprawdzi się jako przekąska do pracy lub lekka kolacja w gronie przyjaciół.

SKŁADNIKI / 2 porcje
  • ¹⁄₄ główki sałaty lodowej
  • ¹⁄₂ brokuła podzielonego na różyczki
  • ¹⁄₂ pęczka rzodkiewki
  • ¹⁄₂ ogórka
  • ¹⁄₃ papryczki chili
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 jajka / ugotowane (5 minut od momentu zagotowania wody)
  • 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka oliwy, sól, pieprz
SOS
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 pełna łyżeczka musztardy ziarnistej / np. takiej
WYKONANIE
  • SOS: W miseczce rozcieramy miód z sokiem z cytryny oraz szczyptą soli i pieprzu. Dodajemy oliwę, majonez i musztardę ziarnistą. Mieszamy do połączenia składników w jednolity sos. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy szczyptą soli, miodem lub sokiem z cytryny.
  • SAŁATKA:Brokuły gotujemy na parze lub w lekko osolonej wodzie, przez około 5 minut. Odcedzamy, zostawiamy do przestygnięcia.
  • Ogórka obieramy, kroimy w plastry. Rzodkiewkę myjemy, osuszamy i również kroimy w plasterki. Papryczkę chili kroimy w krążki.
  • Sałatę lodową drobno kroimy i wykładamy na półmisek. Dodajemy rzodkiewkę, ogórka oraz szczypiorek i natkę pietruszki. Układamy różyczki brokuła. Polewamy oliwą i sokiem z cytryny. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Delikatnie mieszamy.
  • Układamy pokrojone na ćwiartki (lub na połówki) jajka. Polewamy przygotowanym sosem. Posypujemy papryczką chili.
  • Podajemy z opieczoną bagietką.

2 komentarze:

  1. Bardzo apetycznie wygląda ta sałatka i ma dużo składników, które lubię.

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam weszła na stałe do mojego menu.

    OdpowiedzUsuń