POTRAWKA Z KURCZAKA

Szybka i prosta w przygotowaniu potrawka z kurczaka, która właściwie robi się sama. Z dodatkiem marchewki, cebulki i  świeżej natki pietruszki. Przygotowana na mięsie pozostałym po ugotowaniu rosołu. Idealna dla zapracowanych. Posmakuje i dzieciom i dorosłym. 
Aby mięso nie rozpadło się podczas gotowania, dodajemy je na końcu. Warto pamiętać, że przy ponownym podgrzewaniu lub częstym mieszaniu potrawki kawałki kurczaka mogą się rozpadać.

SKŁADNIKI / 4 porcje
  • 3 szklanki mięsa z rosołu (duże kawałki)
  • 2 szklanki gorącego rosołu 
  • 1 marchewka z rosołu
  • 1 cebula z rosołu
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 100 ml gęstej śmietany 18%
  • sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
WYKONANIE
  • Mięso wyjmujemy z rosołu, zdejmujemy skórkę, oddzielamy od kości.
  • Cebulę i marchewkę kroimy w drobniutką kostkę lub ścieramy na tarce.
  • Do rondelka wlewamy rosół i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień do małego. Dodajemy cebulę i marchewkę.
  • Mąkę wsypujemy do miseczki. Stopniowo, energicznie mieszając, dolewamy zimną wodę.Przelewamy do sosu. Mieszając zagotowujemy.
  • W drugiej miseczce zaprawiamy śmietanę kilkoma łyżkami gorącego sosu. Dodajemy do rondla. Mieszamy.
  • Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i podzielone na kawałki mięso. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zagotowujemy i odstawiamy z ognia.
  • Podajemy z ryżem lub ziemniaczkami oraz sałatą z ogórkiem, rzodkiewką i naturalnym jogurtem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz