TIRAMISU


Jeśli boicie się lub nie chcecie, dodawać surowych żółtek do kremu, ta wersja tiramisu jest dla Was. 
Delikatne biszkopty nasączone kawą i migdałowym likierem, przełożone rozpływającym się w ustach kremem na bazie mascarpone i bitej śmietany. Całość wykończona cieniutką posypką z gorzkiego kakao.
Ciasto jest niezbyt słodkie i naprawdę łatwe w przygotowaniu. Krem jest lekki, puszysty a równocześnie zwarty, dzięki czemu nie wypływa podczas krojenia.Wspaniale kontrastuje z intensywnym aromatem mocnej kawy espresso i likierem amaretto.
To jeden z tych przepisów, w którym przy minimum wysiłku, otrzymujemy maksimum smaku.

SKŁADNIKI / na formę o wymiarach 20x30 cm
  • 400 - 500 g podłużnych biszkoptów / użyłam takich
KREM
  • 750 ml śmietany 30%, schładzanej minimum 12 godzin
  • 750 g serka mascarpone, zimnego
  • 1 łyżka ksylitolu lub cukru pudru
NASĄCZENIE
  • 300 ml espresso lub mocnej kawy
  • 200 ml likieru Amaretto
DODATKOWO: 3 łyżki gorzkiego kakao, opcjonalnie-świeże maliny
WYKONANIE
  • KREM: Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i rozmiksowujemy na średnich obrotach, przez 3 minuty, aż masa zrobi się gęsta i puszysta.
  • PRZEŁOŻENIE: Zaparzamy espresso, odstawiamy do całkowitego ostygnięcia i mieszamy z likierem. 
  • 1/2 biszkoptów kolejno zanurzamy w zimnej kawie z likierem i ciasno układamy na spodzie formy.
  • Wykładamy połowę kremu, przykrywamy kolejną warstwą nasączonych biszkoptów i znów wykładamy krem.
  • Wierzch ciasta oprószamy kakao (przez sitko). 
  • Na minimum 4 godziny wstawiamy do lodówki (najlepiej na noc). 
  • Przed podaniem kroimy na porcje. Opcjonalnie dekorujemy malinami. 

2 komentarze: