KOSTKA TIRAMISU



Jeśli boicie się lub nie chcecie ( np. z powodu ciąży) dodawać surowych żółtek do kremu, ta wersja tiramisu jest dla Was. Puszysty, delikatny biszkopt nasączony kawą i migdałowym likierem Amaretto. Przełożony pysznym delikatnym kremem na bazie mascarpone i bitej śmietany. Przed podaniem obficie posypany gorzkim kakao.
Ciasto jest lekkie, niesłodkie i łatwe w przygotowaniu. Krem jest lekki, a równocześnie zwarty, dzięki czemu nie wypływa podczas krojenia.
Zawsze jest hitem każdego przyjęcia.
SKŁADNIKI
BISZKOPT / wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową
  • 5 jajek / oddzielnie białka i żółtka
  • ²⁄₃ szklanki mąki pszennej
  • ¹⁄₃ szklanki mąki ziemniaczanej
  • ²⁄₃ szklanki drobnego cukru do wypieków
KREM
  • 500 ml śmietany 30% / mocno schłodzonej
  • 500 g serka mascarpone / polecam taki
  • 2 łyżki cukru pudru
NASĄCZENIE
  • 125 ml mocnej kawy
  • 125 ml likieru Amaretto
DODATKOWO: 3 łyżki gorzkiego kakao, bita śmietana do dekoracji
WYKONANIE
  • BISZKOPT: Piekarnik rozgrzewamy do 170℃ z włączoną funkcją góra/dół bez termoobiegu. Blaszkę o wymiarach 20x30 cm. natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia.
  • Białka ubijamy przez około 2-3 minuty, aż dobrze się spienią. Stopniowo, cały czas miksując dosypujemy cukier. Kolejną porcję dodając, gdy poprzednia dokładnie połączy się z masą. Po dodaniu ostatniej partii cukru ubijamy jeszcze 2 minuty, aż piana będzie sztywna i błyszcząca.
  • Zmniejszamy obroty i w 2-3 partiach dodajemy żółtka. Wyłączamy mikser i wprost do masy jajecznej przesiewamy oba rodzaje mąki. Delikatnie mieszamy szpatułką, tylko do połączenia składników w jednolitą masę bez grudek.
  • Masę wykładamy na dno blaszki, wygładzamy wierzch. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 30 minut, lub do tzw. suchego patyczka.
  • Wyjmujemy z piekarnika, studzimy. Po ostudzeniu kroimy na 2 blaty.
  • KREM: Mascarpone krótko rozmiksowujemy z 1 łyżką cukru pudru (przez około 20 sekund). W drugiej misce ubijamy (na sztywno) zimną śmietanę z pozostałym cukrem. Początkowo ubijamy na małych obrotach stopniowo zwiększając je do najwyższych. Uważamy, aby nie przebić śmietany.
  • Ubitą śmietaną w 3 partiach dodajemy do serka i krótko miksujemy na małych obrotach miksera, tylko do połączenia składników. Powstały krem dzielimy na 2 części.
  • PRZEŁOŻENIE: Pierwszy blat ciasta układamy na paterze, skrapiamy kawą wymieszaną z likierem. Wykładamy jedną część kremu. Przykrywamy drugim blatem ciasta i znów powtarzamy nasączenie i krem. Wierzch ciasta posypujemy (przez sitko) kakao. Na minimum 1 godzinę wstawiamy do lodówki. 
  • Przed podaniem kroimy na porcje. Dekorujemy bitą śmietaną. 

2 komentarze: