Delikatne biszkopty nasączone kawą i migdałowym likierem, przełożone rozpływającym się w ustach kremem na bazie mascarpone i bitej śmietany. Całość wykończona cieniutką posypką z gorzkiego kakao.
Ciasto jest niezbyt słodkie i naprawdę łatwe w przygotowaniu. Krem jest lekki, puszysty a równocześnie zwarty, dzięki czemu nie wypływa podczas krojenia.Wspaniale kontrastuje z intensywnym aromatem mocnej kawy espresso i likierem amaretto.
To jeden z tych przepisów, w którym przy minimum wysiłku, otrzymujemy maksimum smaku.
-------------------------------------
SKŁADNIKI / na formę o wymiarach 20x30 cm
- 400 - 500 g podłużnych biszkoptów / użyłam takich
KREM
- 750 ml śmietany 30%, schładzanej minimum 12 godzin
- 750 g serka mascarpone, zimnego
- 1 łyżka ksylitolu lub cukru pudru
NASĄCZENIE
- 300 ml espresso lub mocnej kawy
- 200 ml likieru Amaretto
DODATKOWO: 3 łyżki gorzkiego kakao, opcjonalnie-świeże maliny
WYKONANIE
- KREM: Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i rozmiksowujemy na średnich obrotach, przez 3 minuty, aż masa zrobi się gęsta i puszysta.
- PRZEŁOŻENIE: Zaparzamy espresso, odstawiamy do całkowitego ostygnięcia i mieszamy z likierem.
- 1/2 biszkoptów kolejno zanurzamy w zimnej kawie z likierem i ciasno układamy na spodzie formy.
- Wykładamy połowę kremu, przykrywamy kolejną warstwą nasączonych biszkoptów i znów wykładamy krem.
- Wierzch ciasta oprószamy kakao (przez sitko).
- Na minimum 4 godziny wstawiamy do lodówki (najlepiej na noc).
- Przed podaniem kroimy na porcje. Opcjonalnie dekorujemy malinami.
fajne ciasto na rodzinne przyjęcie :)
OdpowiedzUsuńZgadza się. Pyszne i bardzo podzielne;-)
OdpowiedzUsuń