CHLEBEK BANANOWY Z ORZECHAMI


Wilgotne, miękkie i optymalnie słodkie ciasto bananowe. Tym razem w wersji z orzechami i polewą z gorzkiej czekolady.
Aby uniknąć ryzyka zakalca pamiętajcie o wcześniejszym wyjęciu składników z lodówki oraz nie mieszaniu składników sypkich z mokrymi zbyt długo i energicznie. Wystarczy zgrubnie przemieszać je widelcem lub szpatułką. Tylko do połączenia składników.
Chlebek ładnie rośnie w piekarniku, jest sycący, bardzo podzielny i długo utrzymuje świeżość. Na trzeci dzień jest równie świeży jak w dniu wypieku. Świetnie smakuje pokrojony na kromki i posmarowany domową konfiturą. 
Idealny przepis do zagospodarowania nadmiaru dojrzałych bananów.

SKŁADNIKI / wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
  • 3 miękkie dojrzałe banany
  • 250 g mąki pszennej 
  • 2/3 szklanki cukru, np. trzcinowego
  • 125 g masła, roztopionego
  • 3 jajka
  • 2 łyżki jogurtu lub kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 szklanka posiekanych orzechów / wcześniej uprażonych na suchej patelni
POLEWA CZEKOLADOWA: 70 g gorzkiej czekolady, 25 g masła, opcjonalnie 1 łyżka alkoholu (likieru, rumu, wiśniówki , brandy)

WYKONANIE
  • Piekarnik rozgrzewamy do 175℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu.
  • Formę keksową  o wymiarach 10x30 cm dokładnie natłuszczamy masłem i oprószamy mąką.
  • W miseczce mieszamy jogurt z sodą oczyszczoną i odstawiamy na 5 minut, do napęcznienia.
  • Do pojemnika blendera wkładamy pokrojone na kawałki banany. Dodajemy jogurt z sodą i blendujemy, stopniowo dolewając rozpuszczone masło.
  • Do miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. 
  • W drugiej misce ubijamy jajka, stopniowo dosypując cukier. Dodajemy masę bananową i miksujemy lub energicznie mieszamy rózgą.
  • Do suchych składników dodajemy mokre. Wsypujemy orzechy. Delikatnie i krótko mieszamy.
  • Przekładamy do formy i pieczemy ok 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. 
  • Wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy w formie do lekkiego przestygnięcia.
  • Jeszcze ciepłe dekorujemy polewą.
  • POLEWA CZEKOLADOWA: W szklanej misce ustawionej nad garnkiem z gotującą się wodą, roztapiamy połamaną na kostki czekoladę i masło oraz alkohol. Podgrzewamy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż powstanie gładka polewa. Dekorujemy wierzch ciasta.

1 komentarz: