CHLEBEK BANANOWY Z ORZECHAMI


Wilgotne, miękkie i naturalnie słodkie ciasto bananowe. Łatwo i szybko się przygotowuje - bez zbędnego bałaganu w kuchni, bez użycia miksera. 
Aby uniknąć ryzyka zakalca pamiętajcie o wcześniejszym wyjęciu składników z lodówki oraz nie mieszaniu składników sypkich z mokrymi zbyt długo i energicznie. Wystarczy zgrubnie przemieszać je widelcem lub szpatułką. Tylko do połączenia składników.
Chlebek ładnie rośnie w piekarniku, jest sycący, bardzo podzielny i długo utrzymuje świeżość. Na trzeci dzień jest równie świeży jak w dniu wypieku. Świetnie smakuje pokrojony na kromki i posmarowany domową konfiturą. 
Idealny przepis do zagospodarowania nadmiaru dojrzałych bananów.

SKŁADNIKI / wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
  • 3 miękkie dojrzałe banany
  • 1²⁄₃ szklanki (250 g) mąki pszennej 
  • ¹⁄₂ szklanki cukru trzcinowego
  • ¹⁄₃ szklanki (70 ml) oleju lub roztopionego masła
  • ¹⁄₄ szklanki jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
  • ¹⁄₂ sklanki posiekanych orzechów włoskich / wcześniej uprażonych na suchej patelni
POLEWA CZEKOLADOWA: 70 g gorzkiej czekolady, 25 g masła, opcjonalnie 1 łyżka alkoholu (likieru, rumu, wiśniówki , brandy)
WYKONANIE
  • Piekarnik rozgrzewamy do 165℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Formę keksową  o wymiarach 10x30 cm dokładnie natłuszczamy masłem i oprószamy mąką.
  • Do miski przesiewamy mąkę i sodę. Dosypujemy cukier. Mieszamy.
  • W drugiej misce rozgniatamy banany (widelcem, tłuczkiem lub blenderem). Dodajemy roztrzepane jajko, ekstrakt z wanilii i jogurt.  Miksujemy lub energicznie mieszamy rózgą, stopniowo, cienką stróżką wlewając olej. Delikatnie łączymy z suchymi składnikami z drugiej miski oraz posiekanymi orzechami. 
  • Ciasto przelewamy do formy i pieczemy ok 55 minut lub do tzw. suchego patyczka. 
  • Wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy w formie do lekkiego przestudzenia, następnie wyjmujemy z formy i układamy na kratce. 
  • POLEWA CZEKOLADOWA: W szklanej misce ustawionej nad garnkiem z gotującą się wodą, roztapiamy połamaną na kostki czekoladę i masło oraz alkohol. Podgrzewamy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż powstanie gładka polewa. Dekorujemy wierzch ciasta.

1 komentarz: