FASOLKA PO BRETOŃSKU


Gęsta i pożywna fasolka po bretońsku należy do tradycyjnych dań kuchni polskiej. Świetna na imprezy lub jako ciepła kolacja w chłodniejsze wieczory.
Przygotowałam ją  z białej, drobnej fasolki typu jaś, z dużą ilością przypraw oraz chudą kiełbaską i boczkiem.
 Najlepiej smakuje podana z chlebem lub ziemniaczanym puree. 
Gdyby potrawa wyszła zbyt gęsta można rozrzedzić ją gorącym bulionem lub wodą. 
Warto ugotować więcej fasolki, przełożyć do pojemniczków i zamrozić lub gorącą przelać do wyparzonych suchych słoiczków, szczelnie zakręcić i przechowywać w lodówce.
Fasola ugotuje się szybciej, jeśli posolimy ją dopiero pod koniec gotowania, gdy będzie już zupełnie miękka.

SKŁADNIKI
  • 400 g drobnej suchej fasoli
  • 700 g passaty pomidorowej/ polecam CIRIO
  • 200 g suszonej kiełbasy dobrej jakości
  • 100 g boczku parzonego / oczyszczonego ze skóry i kostek
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula 
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy  
PRZYPRAWY 
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka mielonego kminku 
  • ¹⁄₂ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • ¹⁄₄ łyżeczki ostrej papryki w proszku 
WYKONANIE
  • Fasolkę płuczemy na sitku, wsypujemy do szerokiego garnka i zalewamy zimną wodą, tak, aby sięgała około 5 cm ponad poziom fasoli. Ostawiamy na noc do namoczenia.
  • Następnego dnia, gdy fasola napęcznieje, dolewamy wodę, tak by sięgała na wysokość 3 cm ponad poziom fasolki. Garnek stawiamy na gazie i zagotowjemy. Zmniejszamy ogień do małego i gotujemy pod przykryciem do miękkosci fasolki, przez około 2 godziny. W razie potrzeby dolewamy więcej wody.
  • Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek ścieramy na tarce. Kiełbasę kroimy w cienkie plasterki, boczek w drobną kostkę.
  • Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i 1 łyżkę masła. Dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy 2 minuty. Dodajemy boczek i kiełbaskę. Smażymy często mieszając, na średnim ogniu, przez około 3-4 minuty. Nie rumienimy zbyt mocno.
  • Dodajemy czosnek, liście laurowe, ziele angielskie oraz szczyptę soli, pieprzu i łyżeczkę słodkiej papryki w proszku. Mieszamy i dodajemy koncentrat pomidorowy. Smażymy 1 minutę. Dodajemy passatę pomidorową, zagotowujemy, zmniejszamy ogień do małego i gotujemy pod przykryciem przez 5-10 minut.
  • Pomidory z przyprawami i czosnkiem dodajemy do gotującej się fasoli (w momencie dodawania pomidorów fasolka powinna być już miękka). Doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką, kminkiem, oregano i cukrem. Gotujemy pod przykryciem przez około 30 minut, aż smaki się połączą. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.
  • Przed podaniem posypujemy roztartym w palcach majerankiem i ewentualnie posiekaną natki pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz