FASOLKA PO BRETOŃSKU


Gęsta i pożywna fasolka po bretońsku należy do tradycyjnych dań kuchni polskiej. Świetna na imprezy lub jako ciepła kolacja w chłodniejsze wieczory.
Przygotowałam ją  z białej, drobnej fasolki typu jaś, z dużą ilością przypraw oraz chudą kiełbaską i boczkiem.
 Najlepiej smakuje podana z chlebem lub ziemniaczanym puree. 
Gdyby potrawa wyszła zbyt gęsta można rozrzedzić ją gorącym bulionem lub wodą. 
Warto ugotować więcej fasolki, przełożyć do pojemniczków i zamrozić lub gorącą przelać do wyparzonych suchych słoiczków, szczelnie zakręcić i przechowywać w lodówce.
Fasola ugotuje się szybciej, jeśli posolimy ją dopiero pod koniec gotowania, gdy będzie już zupełnie miękka.

SKŁADNIKI
  • 400 g drobnej suchej fasoli
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 250 g kiełbasy 
  • 250g boczku parzonego lub wędzonego / oczyszczonego ze skóry i kostek
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula 
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy  
PRZYPRAWY 
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • ¹⁄₂ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • ¹⁄₄ łyżeczki ostrej papryki w proszku 
WYKONANIE
  • Fasolkę płuczemy na sitku, wsypujemy do szerokiego garnka i zalewamy zimną wodą, tak, aby sięgała około 5 cm ponad poziom fasoli. Ostawiamy na noc do namoczenia.
  • Następnego dnia, gdy fasola napęcznieje, odlewamy wodę z moczenia i dolewamy 1 litr świeżej wody.
  • Garnek stawiamy na ogniu, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie i 1 łyżeczkę soli. Zagotowujemy. Zmniejszamy ogień do małego i gotujemy pod przykryciem do miękkosci fasolki, przez około 2 godziny. W razie potrzeby dolewamy więcej wody.
  • Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek w plasterki lub ścieramy na tarce. 
  • Kiełbasę kroimy w cienkie półplasterki, boczek w drobną kostkę.
  • Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i 1 łyżkę masła. Dodajemy pokrojoną cebulę, czosnek,  boczek i kiełbaskę. Smażymy często mieszając, na średnim ogniu, przez około 5 minut. Nie rumienimy zbyt mocno.
  • Dodajemy pieprz i łyżeczkę słodkiej papryki w proszku. Mieszamy i dodajemy koncentrat pomidorowy, a po chwili także pomidory z puszki. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień do małego i gotujemy pod przykryciem przez 5-10 minut.
  • Doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką, oregano i cukrem. Gotujemy pod przykryciem przez około 15-30 minut, aż smaki się połączą. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku.
  • Przed podaniem posypujemy roztartym w palcach majerankiem i ewentualnie posiekaną natki pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz