Gęsta i pożywna fasolka po bretońsku należy do tradycyjnych dań kuchni polskiej. Świetna na imprezy lub jako ciepła kolacja w chłodniejsze wieczory.
Przygotowałam ją z białej, drobnej fasolki typu jaś, z dużą ilością przypraw oraz chudą kiełbaską i boczkiem.
Najlepiej smakuje podana z chlebem lub ziemniaczanym puree.
Gdyby potrawa wyszła zbyt gęsta można rozrzedzić ją gorącym bulionem lub wodą.
Warto ugotować więcej fasolki, przełożyć do pojemniczków i zamrozić lub gorącą przelać do wyparzonych suchych słoiczków, szczelnie zakręcić i przechowywać w lodówce.
Fasola ugotuje się szybciej, jeśli posolimy ją dopiero pod koniec gotowania, gdy będzie już zupełnie miękka.
_____________________________________
SKŁADNIKI- 400 g drobnej suchej fasoli
- 400 g pomidorów z puszki
- 250 g kiełbasy
- 250g boczku parzonego lub wędzonego / oczyszczonego ze skóry i kostek
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oliwy
PRZYPRAWY
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 3 listki laurowe
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- ¹⁄₂ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- ¹⁄₄ łyżeczki ostrej papryki w proszku
WYKONANIE
- Fasolkę płuczemy na sitku, wsypujemy do szerokiego garnka i zalewamy zimną wodą, tak, aby sięgała około 5 cm ponad poziom fasoli. Ostawiamy na noc do namoczenia.
- Następnego dnia, gdy fasola napęcznieje, odlewamy wodę z moczenia i dolewamy 1 litr świeżej wody.
- Garnek stawiamy na ogniu, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie i 1 łyżeczkę soli. Zagotowujemy. Zmniejszamy ogień do małego i gotujemy pod przykryciem do miękkosci fasolki, przez około 2 godziny. W razie potrzeby dolewamy więcej wody.
- Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek w plasterki lub ścieramy na tarce.
- Kiełbasę kroimy w cienkie półplasterki, boczek w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i 1 łyżkę masła. Dodajemy pokrojoną cebulę, czosnek, boczek i kiełbaskę. Smażymy często mieszając, na średnim ogniu, przez około 5 minut. Nie rumienimy zbyt mocno.
- Dodajemy pieprz i łyżeczkę słodkiej papryki w proszku. Mieszamy i dodajemy koncentrat pomidorowy, a po chwili także pomidory z puszki. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień do małego i gotujemy pod przykryciem przez 5-10 minut.
- Doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką, oregano i cukrem. Gotujemy pod przykryciem przez około 15-30 minut, aż smaki się połączą. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku.
- Przed podaniem posypujemy roztartym w palcach majerankiem i ewentualnie posiekaną natki pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz