KURCZAK TIKKA MASALA

Duże kawałki kurczaka marynowane w jogurcie naturalnymi i orientalnych przyprawach, a następnie krótko obsmażone na dużym ogniu i ugotowane w aromatycznym sosie pomidorowym z dodatkiem mleczka kokosowego.
 Przygotowanie dania możecie rozłożyć w czasie i zamarynować mięso dzień wcześniej. W kolejnym dniu obsmażyć je i ugotować w gęstym sosie pomidorowo-kokosowym.
Najlepiej smakuje z ugotowanym białym ryżem i mięciutkim chlebkiem naan. Koniecznie podajcie je   z cząstkami cytryny do wyciśnięcia i kleksem jogurtu naturalnego lub mizerią.
Nie bez znaczenia jest jakość pomidorów jakich użyjecie. Nie powinny być kwaśne i wodniste. 
Kurczaka możecie zastąpić indykiem i odpowiednio wydłużyć czas gotowania w sosie ( do około 30 minut).
SKŁADNIKI / 4 PORCJE
  • 2 filety z kurczaka
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka startego imbiru,
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego / roztartego w moździerzu
  • ¹⁄₂ łyżeczki garam masala
  • ¹⁄₄ łyżeczki chili w proszku
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 łyżka oleju
SOS
  • 500 ml passaty pomidorowej / polecam CIRIO
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła lub oleju kokosowego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego roztartego w moździerzu
  • ¹⁄₂ łyżeczki garam masala
  • ¹⁄₄ łyżeczki chili w proszku
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4-5 łyżek mleka kokosowego lub śmietanki 30%
DO PODANIA: posiekana natka pietruszki, szczypiorek, kolendra,  jogurt naturalny, pokrojona na cząstki cytryna, chlebek naan, ugotowany biały ryż , mizeria
WYKONANIE
  • MARYNATA:Kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy z białych błon. Kroimy w 2 cm kostkę. Wkładamy do miseczki, posypujemy solą, czarnym pieprzem, chili, kurkumą, garam masala i roztartym kminem rzymskim. Dodajemy starty imbir, oliwę, sok z cytryny i 3 łyżki jogurtu naturalnego. Mieszamy, aż wszystkie kawałki kurczaka dokładnie pokryją się marynatą. Odstawiamy na minimum 30 minut (najlepiej na całą noc - przed smażeniem ocieplamy w temperaturze pokojowej).
  • SOS: Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek ścieramy na tarce. Na patelni lub w szerokim rondlu rozgrzewamy 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oleju. Dodajemy posiekaną cebulę i smażymy na średniej mocy palnika przez około 4 minuty, aż cebula zrobi się szklista. Często mieszamy. Nie rumienimy zbyt mocno. Dodajemy starty czosnek i wszystkie przyprawy. Smażymy 1 minutę.
  • Dodajemy passatę pomidorową, szczyptę soli i pieprzu oraz 1 łyżeczkę cukru. Przykrywamy, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy przez około 10 minut. W międzyczasie 2 razy mieszamy.
  • KURCZAK:Kawałki kurczaka wyjmujemy z marynaty (pozostałą marynatę zachowujemy) i łyżką lub papierowym ręcznikiem usuwamy jej nadmiar. Obsmażamy na patelni, na dużym ogniu, na 1 łyżce oleju, po około 1 minucie z każdej strony. Przekładamy do gotującego się sosu, dodajemy zachowaną marynatę, mieszamy i gotujemy pod przykryciem na minimalnym ogniu przez kolejne 10 minut, lub nieco dłużej, aż kurczak będzie zupełnie miękki.
  • Dodajemy mleczko kokosowe lub śmietankę 30%, mieszamy i gotujemy 2 minuty. Odstawiamy z ognia. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem, kolendrą i/lub natką pietruszki.
  • Podajemy z ryżem, jogurtem naturalnym i cząstkami cytryny do wyciśnięcia.

3 komentarze:

  1. Dziś z mężem przeniosłam się do Indii, gdy na obiad podałam kurczaka tikka masala :) Byłam z siebie bardzo dumna, gdy usłyszałam, że mu smakuje. Dziękuję za wspaniały przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy w przepisie nie ma błędu? W składnikach na sos nie ma cebuli, a później cebula się pojawia. Chciałabym skorzystać z tego przepisu...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cebula oczywiście występuje w składnikach. Już dopisałam, dziękki za spostrzegawczość😀

      Usuń