KURCZAK TIKKA MASALA

Duże kawałki kurczaka marynowane w jogurcie naturalnym i orientalnych przyprawach, a następnie krótko obsmażone na dużym ogniu i ugotowane w aromatycznym sosie pomidorowym z dodatkiem mleczka kokosowego.
 Przygotowanie dania możecie rozłożyć w czasie i zamarynować mięso dzień wcześniej. W kolejnym dniu obsmażyć je i ugotować w gęstym sosie pomidorowo-kokosowym.
Najlepiej smakuje z białym ryżem i mięciutkim chlebkiem naan. Koniecznie podajcie je z cząstkami limonki do wyciśnięcia i kleksem jogurtu naturalnego lub mizerią.
Nie bez znaczenia jest jakość pomidorów jakich użyjecie. Nie powinny być kwaśne i wodniste. 
Kurczaka możecie zastąpić indykiem i odpowiednio wydłużyć czas gotowania w sosie (do około 20 minut).

SKŁADNIKI / 4 PORCJE
  • 2 filety (500 g) z kurczaka
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka startego imbiru,
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy
  • 1 płaska łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 
  • 1 płaska łyżeczka mieszanki przypraw garam masala
  • ¹⁄₄ łyżeczki chili w proszku
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oleju do smażenia
SOS
  • 600 ml passaty pomidorowej lub 800 g krojonych pomidorów z puszki/ polecam CIRIO
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 płaska łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 
  • 1 płaska łyżeczka garam masala
  • ¹⁄₄ łyżeczki chili w proszku
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka octu winnego lub jabłkowego
  • 6 łyżek mleka kokosowego lub śmietanki 30%
DO PODANIA: posiekana natka pietruszki, szczypiorek, kolendra,  jogurt naturalny, pokrojona na cząstki cytryna, chlebek naan, ugotowany biały ryż , mizeria
————————————-
WYKONANIE
  • MARYNATA:Kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy z białych błon. Kroimy w 2 cm kostkę. 
  • Wkładamy do miski, posypujemy solą, czarnym pieprzem, chili, kurkumą, garam masala i kminem rzymskim. 
  • Dodajemy starty imbir, oliwę, sok z cytryny i jogurt naturalny. Mieszamy, aż wszystkie kawałki kurczaka dokładnie pokryją się marynatą. 
  • Odstawiamy na minimum 30 minut (najlepiej na całą noc - przed smażeniem ocieplamy w temperaturze pokojowej).
  • SOS: Cebulę i czosnek drobno siekamy lub ścieramy na tarce o dużych oczkach. 
  • Na patelni lub w szerokim rondlu rozgrzewamy olej. Dodajemy cebulę i czosnek, smażymy na średniej mocy palnika przez około 3 minuty, aż cebula zrobi się szklista. Często mieszamy. Nie rumienimy. 
  • Dodajemy wszystkie przyprawy. Smażymy 1 minutę.
  • Dolewamy passatę pomidorową lub pomidory z puszki, dodajemy 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę octu winnego. Przykrywamy, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy 20 minut. W międzyczasie można przemieszać. 
  • KURCZAK:Kawałki kurczaka wyjmujemy z marynaty i obsmażamy na patelni, na dużym ogniu, na 2 łyżkach oleju, po około 1 minucie z każdej strony, do lekkiego zrumienienia. 
  • Przekładamy do gotującego się sosu i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut, aż kurczak będzie zupełnie miękki.
  • Dodajemy mleczko kokosowe lub śmietankę 30%, mieszamy i gotujemy 2 minuty. Odstawiamy z ognia.
  •  Posypujemy posiekanym szczypiorkiem, kolendrą i/lub natką pietruszki.
  • Podajemy z ryżem, jogurtem naturalnym i cząstkami limonki do wyciśnięcia.

13 komentarzy:

  1. Dziś z mężem przeniosłam się do Indii, gdy na obiad podałam kurczaka tikka masala :) Byłam z siebie bardzo dumna, gdy usłyszałam, że mu smakuje. Dziękuję za wspaniały przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy w przepisie nie ma błędu? W składnikach na sos nie ma cebuli, a później cebula się pojawia. Chciałabym skorzystać z tego przepisu...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cebula oczywiście występuje w składnikach. Już dopisałam, dziękki za spostrzegawczość😀

      Usuń
  3. Będę jutro to robić, więc potem napisze jak smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  4. Marynata gotowa, jutro bedzie pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis ma błędy, nie zrobie tego więcej. UWAZAJCIE NA TEN PRZEPIS!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Napisz, proszę co poszło nie tak. Jakie błędy zauważyłaś/zauważyłaś.

      Usuń
    2. Na patelni lub w szerokim rondlu rozgrzewamy olej. Dodajemy cebulę i czosnek, smażymy na średniej mocy palnika przez około 3 minuty, aż cebula zrobi się szklista. Często mieszamy. Nie rumienimy.
      Dodajemy wszystkie przyprawy. Smażymy 1 minutę.

      Usuń
    3. Do cebuli dodajemy wszystkie przyprawy i tak zrobilam, aż tego nie dalao sie zjeść, wczesniej kurczak byl zamarynowany przyprawami to po co znow do cebuli?

      Usuń
  6. Na patelni lub w szerokim rondlu rozgrzewamy olej. Dodajemy cebulę i czosnek, smażymy na średniej mocy palnika przez około 3 minuty, aż cebula zrobi się szklista. Często mieszamy. Nie rumienimy.
    Dodajemy wszystkie przyprawy. Smażymy 1 minutę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis jest dobry, wielokrotnie przeze mnie wypróbowany. Możliwe, że podczas smażenia ogień był za duży i przyprawy nabrały goryczki. Dawałam płaskie łyżeczki przypraw, więc jeśli dodałaś czubatych , całość wyszła zbyt intensywna w smaku.

      Usuń
    2. W każdym razie dziękuję za uwagi. Doprecyzuję wielkość łyżeczki

      Usuń
  7. Miałam mocniejszy ogień, zrobię jeszcze raz i dam znacznie mniej przypraw pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń