MUFFINKI CZEKOLADOWE Z ORZECHAMI


Miękkie i wilgotne czekoladowe muffinki z chrupiącą skorupką na wierzchu i orzechami włoskimi w środku. Super szybkie do zrobienia, ładnie wyrastają i długo zachowują świeżość. Ciasta wychodzi dużo i  jest dosyć rzadkie, dzięki czemu do jednej papilotki  nakładamy nawet 4-5 łyżek masy. Jednak bez obaw, podczas pieczenia ciasto nie wypływa z formy, lecz mocno rośnie w górę. Dzięki temu muffiny wychodzą duże, z piękną "górą" i ładnie prezentują się ułożone na paterze lub ozdobnym talerzu.
Pamiętajcie o ważnej zasadzie, aby zawsze łączyć suche składniki z mokrymi za pomocą łyżki lub szpatułki i robić to krótko, tylko do połączenia składników. Masa powinna pozostać grudkowata, jednak bez widocznych surowych części mąki.
SKŁADNIKI
  • 100 g gorzkiej czekolady/ drobno pokrojonej
  • 150 g masła
  • 300 g mąki pszennej (2 szklanki)
  • ³⁄₄ szklanki mleka 
  • ³⁄₄ szklanki cukru 
  • 3 łyżki kakao
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich*
  • szczypta soli
*wcześniej uprażonych na suchej patelni
WYKONANIE
  • Piekarnik rozgrzewamy do 200℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Formę na muffiny wykładamy papilotkami.
  • Do dużej miski przesiewamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dosypujemy cukier i posiekane orzechy oraz czekoladę. Mieszamy.
  • W rondelku rozpuszczamy masło, odstawiamy z ognia i zostawiamy do lekkiego przestygnięcia. Stopniowo, cały czas mieszając rózgą lub miksując dolewamy mleko i dodajemy jajka. Mieszamy, aż wszystkie składniki połaczą się jednolitą masę.
  • Do sypkich składników dodajemy płynne i krótko mieszamy łyżką lub szpatułką.
  • Łyżką nabieramy porcje masy i przy pomocy drugiej łyżki zsuwamy do papilotek. Pieczemy 18-20 minut, do czasu, aż muffiny urosną, a wbity patyczek będzie suchy.

1 komentarz: