SAŁATKA Z PIECZONYMI POMIDORKAMI CHERRY

Bajecznie prosta i pyszna sałatka z rukolą i pieczonymi pomidorkami cherry. Z dodatkiem kremowej ricotty oraz sosu winegret i kremu balsamico. Opcjonalnie także z posiekanymi orzeszkami np. włoskimi, piniowymi lub pistacjami.
Sałatka będzie idealna jako dodatek do dań z grilla lub jako przekąska w porze lunchu. Wówczas koniecznie podajcie ją z dodatkiem opieczonej bagietki.

SKŁADNIKI /2 porcje
  • 20 pomidorków cherry (200 g)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
SOS WINEGRET
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • szczypta suszonego oregano
  • sól morska
DODATKOWO: 2 garści rukoli, 2 łyżki ricotty, 1 mała czerwona cebula pokrojona w krążki, krem balsamiczny
WYKONANIE
  • WINEGRET; wszystkie składniki sosu energicznie mieszamy w miseczce, aż powstanie gładka emulsja
  • POMIDORKI kroimy na połówki. W miseczce mieszamy oliwę z suszonym oregano. Maczamy pomidorki w zalewie i układamy w naczyniu żaroodpornym, przekrojoną częścią do góry. Posypujemy solą, czarnym pieprzem i na koniec oprószamy cukrem pudrem (przez sitko). Pieczemy 30 minut w temperaturze 190℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Można piec dłużej, jeśli pomidorki chcemy bardziej wysuszyć.
  •  Na półmisku układamy rukolę i krążki czerwonej cebuli. Polewamy 1 łyżką winegretu.  Delikatnie mieszamy. Rozkładamy ciepłe pomidorki cherry i małe porcje ricotty. Skrapiamy pozostałym winegretem i kremem balsamicznym. Opcjonalnie posypujemy prażonymi orzeszkami.
  • Podajemy z bagietką

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz