Bajecznie prosta i pyszna sałatka z rukolą i pieczonymi pomidorkami cherry. Z dodatkiem kremowej ricotty oraz sosu winegret i kremu balsamico. Opcjonalnie także z posiekanymi orzeszkami np. włoskimi, piniowymi lub pistacjami.
Sałatka będzie idealna jako dodatek do dań z grilla lub jako przekąska w porze lunchu. Wówczas koniecznie podajcie ją z dodatkiem opieczonej bagietki.
------------------------------------
SKŁADNIKI /2 porcje
- 20 pomidorków cherry (200 g)
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka cukru pudru
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
SOS WINEGRET
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- szczypta suszonego oregano
- sól morska
DODATKOWO: garść rukoli, 2 łyżki ricotty, 1 mała czerwona cebula pokrojona w krążki, krem balsamiczny
WYKONANIE
- WINEGRET; wszystkie składniki sosu energicznie mieszamy w miseczce, aż powstanie gładka emulsja
- POMIDORKI kroimy na połówki. W miseczce mieszamy oliwę z suszonym oregano. Maczamy pomidorki w zalewie i układamy w naczyniu żaroodpornym, przekrojoną częścią do góry. Posypujemy solą, czarnym pieprzem i na koniec oprószamy cukrem pudrem (przez sitko). Pieczemy 30 minut w temperaturze 190℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Można piec dłużej, jeśli pomidorki chcemy bardziej wysuszyć.
- Na półmisku układamy rukolę i krążki czerwonej cebuli. Polewamy 1 łyżką winegretu. Delikatnie mieszamy. Rozkładamy ciepłe pomidorki cherry i małe porcje ricotty. Skrapiamy pozostałym winegretem i kremem balsamicznym. Opcjonalnie posypujemy prażonymi orzeszkami.
- Podajemy z bagietką
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz