WOŁOWY GULASZ PIECZONY Z WINEM


Pyszny, rozgrzewający gulasz pieczony w piekarniku z czerwonym winem. Bogaty w smaku, prosty w przygotowaniu i bardzo dobry do odgrzewania. Przepis nie jest trudny i przydaje się, kiedy nad obiadem nie chcemy lub nie możemy spędzać wiele godzin.
Najlepiej smakuje z kromką razowego chleba i surówką ze świeżych pomidorów. Będzie równie dobry z kaszą gryczaną lub ziemniaczanym puree.

SKŁADNIKI / 6 porcji
  • 900 g wołowiny na gulasz / polecam antrykot lub rostbef
  • 300 ml czerwonego wina
  • 400 ml gorącego bulionu lub wody
  • 1 duża cebula pokrojona w piórka
  • 2 ząbki czosnku starte na tarce
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
PRZYPRAWY
  • 1 płaska łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • sól morska
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1  łyżeczka ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka nasion kminku
  • szczypta chili w proszku
POSYPKA CYTRYNOWA: w miseczce mieszamy skórkę otartą z 1 cytryny, 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki i 1 ząbek czosnku starty na tarce 
WYKONANIE
  • Kolendrę, kminek i oregano rozcieramy w moździerzu. 
  • Mięso osuszamy i kroimy w 2 cm kostkę, przekładamy do miski. Dodajemy przyprawy. Mieszamy. Odstawiamy do ocieplenia. Przed samym smażeniem obtaczamy w mące.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 160℃ z z funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Razem z piekarnikiem nagrzewamy żaroodporny garnek lub formę.
  • Dobrze rozgrzewamy patelnię z grubym dnem. Wlewamy 1 łyżkę oleju wrzucamy połowę ilości mięsa. Obsmażamy na dużym ogniu z każdej strony, przekładamy na talerz. Dodajemy kolejną łyżkę oleju i drugą porcję mięsa. Obsmażamy na rumiano. Przekładamy na talerz.
  • Na patelnię po mięsie wlewamy pozostałą łyżkę oleju i dodajemy 1 łyżkę masła. Wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i smażymy na średnim ogniu przez około 5 minut. Nie rumienimy zbyt mocno. Dodajemy starty czosnek, smażymy 1 minutę. Dodajemy obsmażone mięso i 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Chwilę smażymy i stopniowo dolewamy wino (tak, aby gulasz cały czas się gotował), a na koniec także gorący bulion lub wodę. Mieszamy. Przekładamy wszystko do żaroodpornego garnka lub formy. Przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy około 2-3 godziny. W międzyczasie 3 razy mieszamy i w razie ubywania płynu, dodajemy więcej wina, bulionu lub wody.
  • Przed samym podaniem gulasz dekorujemy posypka cytrynową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz