SPAGHETTI BOLOGNESE Z DYNIĄ I ŚWIEŻYMI POMIDORAMI


 Spaghetti bolognese ze świeżymi pomidorami i tartą dynią. Pełne smaku sezonowe danie, które lubią wszyscy niezależnie od wieku. Najlepiej smakuje właśnie teraz, na przełomie późnego lata i wczesnej jesieni.
Świeże pomidory nadają daniu lekkości, a tarta dynia szybko się rozgotowuje i lekko zagęszcza sos,  nadając mu równocześnie pięknej pomarańczowej barwy.  Sos gotuję dość długo, około 1 godziny (można dłużej), dzięki czemu nabiera głębszego aromatu, mniej wodnistej, a bardziej oleistej konsystencji. 
Jeśli nie macie czasu lub ochoty na długie gotowanie, możecie skrócić  czas gotowania do pół godziny. 
_________________________________
SKŁADNIKI / 2 porcje
  • 150 g makaronu spaghetti
  • 1 szklanka tartej dyni
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 150 g mielonej wołowiny lub szynki/łopatki wieprzowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula 
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 bardzo dojrzałe pomidory, sparzone wrzątkiem, obrane ze skóry i pokrojone w kostkę lub 400 g pomidorów z puszki
  • 1/2 szklanki mleka
PRZYPRAWY
  • szczypta chili
  • sól morska, pieprz
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • DODATKOWO: 2 łyżki tartego parmezanu + 2 łyżki do podania
__________________________________
WYKONANIE
  • Cebulę drobno siekamy, czosnek kroimy w cienkie plasterki lub ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • Na patelni o wysokich ściankach rozgrzewamy oliwę i masło. Dodajemy dynię, czosnek i cebulę. Smażymy 5 minut, często mieszając. Nie rumienimy.
  • Odgarniamy warzywa na bok, a w wolne miejsce dodajemy pozostałą łyżkę oliwy i w trzech partiach dorzucamy mielone mięso. Smażymy na dużej mocy palnika, cały czas mieszając i rozdrabniając mięso łopatką. Kiedy zmieni kolor na brązowy łączymy je z podsmażonymi warzywami, odgarniamy na bok patelni i powtarzamy z kolejną partią mięsa.
  • Do podsmażonych warzyw z mięsem dodajemy koncentrat pomidorowy, sos sojowy, suszone oregano, tymianek oraz sól, pieprz i chili do smaku. Mieszamy i podsmażamy 2 minuty.
  • Stopniowo, nie obniżając temperatury smażenia dodajemy pokrojone pomidory i dolewamy mleko. Zagotowujemy, przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu przez około 1 godzinę ( można dłużej). 
  • Na 15-20 minut przed końcem gotowania zdejmujemy pokrywkę i gotujemy sos bez przykrycia, aż zredukuje się i zgęści.
  • Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. 
  • Makaron gotujemy al dente w dużej ilości lekko osolonego wrzątku. Odcedzamy na sicie, przekładamy do rondla z sosem, mieszamy i chwilę razem podgrzewamy. Posypujemy tartym parmezanem i posiekaną natką pietruszki.
  • Porcje makaronu z sosem wykładamy na talerze i posypujemy parmezanem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz