Spaghetti bolognese ze świeżymi pomidorami i tartą dynią. Pełne smaku sezonowe danie, które lubią wszyscy niezależnie od wieku. Najlepiej smakuje właśnie teraz, na przełomie późnego lata i wczesnej jesieni.
Świeże pomidory nadają daniu lekkości, a tarta dynia szybko się rozgotowuje i lekko zagęszcza sos, nadając mu równocześnie pięknej pomarańczowej barwy. Sos gotuję dość długo, około 1 godziny (można dłużej), dzięki czemu nabiera głębszego aromatu, mniej wodnistej, a bardziej oleistej konsystencji.
Jeśli nie macie czasu lub ochoty na długie gotowanie, możecie skrócić czas gotowania do pół godziny.
_________________________________
SKŁADNIKI / 2 porcje- 150 g makaronu spaghetti
- 1 szklanka tartej dyni
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- 150 g mielonej wołowiny lub szynki/łopatki wieprzowej
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 bardzo dojrzałe pomidory, sparzone wrzątkiem, obrane ze skóry i pokrojone w kostkę lub 400 g pomidorów z puszki
- 1/2 szklanki mleka
PRZYPRAWY
- szczypta chili
- sól morska, pieprz
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- DODATKOWO: 2 łyżki tartego parmezanu + 2 łyżki do podania
__________________________________
WYKONANIE- Cebulę drobno siekamy, czosnek kroimy w cienkie plasterki lub ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Na patelni o wysokich ściankach rozgrzewamy oliwę i masło. Dodajemy dynię, czosnek i cebulę. Smażymy 5 minut, często mieszając. Nie rumienimy.
- Odgarniamy warzywa na bok, a w wolne miejsce dodajemy pozostałą łyżkę oliwy i w trzech partiach dorzucamy mielone mięso. Smażymy na dużej mocy palnika, cały czas mieszając i rozdrabniając mięso łopatką. Kiedy zmieni kolor na brązowy łączymy je z podsmażonymi warzywami, odgarniamy na bok patelni i powtarzamy z kolejną partią mięsa.
- Do podsmażonych warzyw z mięsem dodajemy koncentrat pomidorowy, sos sojowy, suszone oregano, tymianek oraz sól, pieprz i chili do smaku. Mieszamy i podsmażamy 2 minuty.
- Stopniowo, nie obniżając temperatury smażenia dodajemy pokrojone pomidory i dolewamy mleko. Zagotowujemy, przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu przez około 1 godzinę ( można dłużej).
- Na 15-20 minut przed końcem gotowania zdejmujemy pokrywkę i gotujemy sos bez przykrycia, aż zredukuje się i zgęści.
- Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.
- Makaron gotujemy al dente w dużej ilości lekko osolonego wrzątku. Odcedzamy na sicie, przekładamy do rondla z sosem, mieszamy i chwilę razem podgrzewamy. Posypujemy tartym parmezanem i posiekaną natką pietruszki.
- Porcje makaronu z sosem wykładamy na talerze i posypujemy parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz