SPAGHETTI BOLOGNESE Z DYNIĄ I ŚWIEŻYMI POMIDORAMI


 Spaghetti bolognese z sosem ze świeżych pomidorów oraz tartej dyni, to pełne smaku sezonowe danie, które lubią wszyscy niezależnie od wieku i płci. Najlepiej smakuje właśnie teraz, na przełomie późnego lata i wczesnej jesieni.
Świeże pomidory nadają daniu lekkości, a tarta dynia szybko się rozgotowuje i lekko zagęszcza sos,  nadając mu równocześnie pięknej pomarańczowej barwy.  Sos gotuję dość długo, około 1 godziny (można dłużej), dzięki czemu nabiera głębszego aromatu i mniej wodnistej konsystencji. Jeśli nie macie czasu lub ochoty na długie gotowanie, możecie skrócić ten czas do pół godziny. 

SKŁADNIKI / 2-3 porcje

  • 150 g makaronu spaghetti
  • 1 szklanka tartej dyni
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 150 g chudej mielonej wołowiny
  • 2 zabki czosnku starte na tarce
  • 1 cebula starta na tarce
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2-3 bardzo dojrzałe pomidory, sparzone wrzątkiem, obrane ze skóry i pokrojone w kostkę
  • szczypta chili
  • sól morska, pieprz
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki tartego parmezanu + 2 łyżki do podania

WYKONANIE

  • Na patelni o wysokich ściankach lub w szerokim rondlu, na 1 łyżce oliwy i 1 łyżce masła podsmażamy startą na tarce dynię. Smażymy około 2 minuty często mieszając. Dodajemy startą cebulę i czosnek. Smażymy często mieszając przez około 7 minut. Nie rumienimy zbyt mocno.
  • Odgarniamy warzywa na bok patelni, w wolne miejsce dodając pozostałą łyżkę oliwy i w trzech partiach mielone mięso. Smażymy na dużej mocy palnika, cały czas mieszając i rozdrabniając mięso łopatką. Kiedy zmieni kolor na brązowy łączymy je z podsmażonymi warzywami, odgarniamy na bok patelni i powtarzamy z kolejną partią mięsa.
  • Do podsmażonych warzyw z mięsem dodajemy koncentrat pomidorowy, sos sojowy, suszone oregano i tymianek oraz sól, pieprz i chili do smaku. Mieszamy i podsmażamy 2 minuty.
  • Stopniowo nie obniżając temperatury smażenia dodajemy pokrojone pomidory. Zagotowujemy, przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu przez około 1 godzinę ( można dłużej). Na około 15-20 minut przed końcem zdejmujemy pokrywkę i gotujemy sos bez przykrycia, aż zredukuje się i zgęści.
  • Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. 
  • Makaron gotujemy al dente w dużej ilości lekko osolonego wrzątku. Odcedzamy na sicie, przekładamy do rondla z sosem, mieszamy i chwilę razem podgrzewamy. Posypujemy tartym parmezanem i posiekaną natką pietruszki.
  • Porcje makaronu z sosem wykładamy na talerze i posypujemy parmezanem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz