KLOPSIKI Z KOPERKIEM I SOSEM ŻURAWINOWYM


Miękkie i rozpływające się w ustach mięsne kuleczki w sosie śmietanowo-żurawinowym. Z dodatkiem posiekanego koperku i podsmażonej do miękkości cebulki. Najpierw obsmażone na rumiano, a później krótko gotowane w bulionie, śmietance i dżemie żurawinowym. 
----------------------------------------------
SKŁADNIKI / 4 porcje
PULPETY
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 500 g chudego mielonego mięsa (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego)
  • 1 jajko
  • 1 mała bułka (świeża lub czerstwa) lub np. 2 kromki chleba tostowego
  • 1/3 szklanki mleka lub wody
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki sosu sojowego / można pominąć
SOS ŻURAWINOWY
  • 2 łyżki dżemu żurawinowego ze słoiczka
  • 125 ml śmietanki 30%
  • 125 ml bulionu lub wody z 1 łyżką sosu sojowego
DO PODANIA: ugotowany biały ryż, posiekany koperek do dekoracji
WYKONANIE
  • Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy (na 1 łyżce oliwy i 1 łyżce masła) przez około 7 minut, na średnim ogniu, często mieszając. Smażymy do miękkości, nie rumienimy zbyt mocno. Odstawiamy do ostygnięcia.
  • Bułkę kroimy na plastry i wkładamy do miski. Zalewamy mlekiem i dokładnie rozcieramy (bułka powinna wchłonąć cały płyn). Dodajemy mięso mielone, podsmażoną cebulę, jajko oraz posiekany koperek, sól, pieprz i sos sojowy jeśli używamy. Wyrabiamy dłońmi na jednolitą masę. 
  • Masę mięsną dzielimy na 4 części i z każdej z nich, zwilżonymi wodą dłońmi formujemy 5-6 kulek. Układamy na desce lub tacy.
  • Na patelni lub w szerokim rondlu rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i na dużym ogniu obsmażamy  klopsiki z każdej strony, aż się przyrumienią. Od czasu do czasu potrząsamy patelnią.
  • Na patelnię z klopsikami dodajemy dżem żurawinowy i stopniowo dolewając bulion, delikatnie   mieszamy. Chwilę gotujemy, aż płyn lekko odparuje i dolewamy śmietankę. Mieszamy i gotujemy sos bez przykrycia, aż całość lekko zredukuje się i zagęści. Posypujemy posiekanym koperkiem.
  • Podajemy z ryżem lub ziemniaczkami.

1 komentarz:

  1. Piękne!
    Bardziej apetyczne, niż te z pewnej wielkiej sieci sklepowej...
    ;)

    OdpowiedzUsuń