Miękkie i rozpływające się w ustach mięsne kuleczki w sosie śmietanowo-żurawinowym. Z dodatkiem posiekanego koperku i podsmażonej do miękkości cebulki. Najpierw obsmażone na rumiano, a później krótko gotowane w bulionie, śmietance i dżemie żurawinowym.
----------------------------------------------
SKŁADNIKI / 4 porcjePULPETY
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oliwy
- 500 g chudego mielonego mięsa (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego)
- 1 jajko
- 1 mała bułka (świeża lub czerstwa) lub np. 2 kromki chleba tostowego
- 1/3 szklanki mleka lub wody
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżeczki sosu sojowego / można pominąć
SOS ŻURAWINOWY
- 2 łyżki dżemu żurawinowego ze słoiczka
- 125 ml śmietanki 30%
- 125 ml bulionu lub wody z 1 łyżką sosu sojowego
DO PODANIA: ugotowany biały ryż, posiekany koperek do dekoracji
WYKONANIE
- Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy (na 1 łyżce oliwy i 1 łyżce masła) przez około 7 minut, na średnim ogniu, często mieszając. Smażymy do miękkości, nie rumienimy zbyt mocno. Odstawiamy do ostygnięcia.
- Bułkę kroimy na plastry i wkładamy do miski. Zalewamy mlekiem i dokładnie rozcieramy (bułka powinna wchłonąć cały płyn). Dodajemy mięso mielone, podsmażoną cebulę, jajko oraz posiekany koperek, sól, pieprz i sos sojowy jeśli używamy. Wyrabiamy dłońmi na jednolitą masę.
- Masę mięsną dzielimy na 4 części i z każdej z nich, zwilżonymi wodą dłońmi formujemy 5-6 kulek. Układamy na desce lub tacy.
- Na patelni lub w szerokim rondlu rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i na dużym ogniu obsmażamy klopsiki z każdej strony, aż się przyrumienią. Od czasu do czasu potrząsamy patelnią.
- Na patelnię z klopsikami dodajemy dżem żurawinowy i stopniowo dolewając bulion, delikatnie mieszamy. Chwilę gotujemy, aż płyn lekko odparuje i dolewamy śmietankę. Mieszamy i gotujemy sos bez przykrycia, aż całość lekko zredukuje się i zagęści. Posypujemy posiekanym koperkiem.
- Podajemy z ryżem lub ziemniaczkami.
Piękne!
OdpowiedzUsuńBardziej apetyczne, niż te z pewnej wielkiej sieci sklepowej...
;)