KANAPKA NICEJSKA

Pyszna kanapka z czarnymi oliwkami, tuńczykiem oraz marynowaną czerwoną cebulą i ogórkiem. Z plasterkami perfekcyjnie ugotowanego jajka i listkami świeżego szpinaku. Podana na ciepło w opieczonej (np. na patelni grillowej lub w opiekaczu) bułeczce, lub na zimno, po dokładnym schłodzeniu w lodówce. 
Zamiast świeżych oliwek można użyć gotowej, dostępnej w dobrych delikatesach, pasty- tapenady. 

SKŁADNIKI / 1 kanapkę
  • 1 bułka np. razowa z ziarnami
  • 1/2 puszki tuńczyka w oliwie lub sosie własnym / odsączonego z zalewy
  • 1 jajko
  • mała garść listków świeżego szpinaku
  • 1 łyżka majonezu
  • 1/2 małej czerwonej cebuli
  • 16 plasterków ogórka
  • mała garść czarnych,drylowanych oliwek (bez pestek) 
  • 1/3 ząbka czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 filecik anchois
WINEGRET: 1 łyżeczka musztardy miodowej, 3 łyżeczki soku z cytryny, szczypta soli i czarnego pieprzu, 3-4 łyżki oliwy
WYKONANIE
  • Jajko gotujemy na twardo (5 minut od momentu zagotowania się wody). Obieramy i kroimy w plasterki
  • WINEGRET: w miseczce mieszamy 1 łyżeczkę musztardy miodowej ze szczyptą soli i pieprzu oraz sokiem z cytryny. Stopniowo, energicznie mieszając dolewamy oliwę. Mieszamy do otrzymania gęstej, jednolitej emulsji.
  • TUŃCZYKA dokładnie odsączamy z zalewy, rozdrabniamy widelcem, przekładamy do miseczki i mieszamy z 1/2 sosu winegret.
  • Cebulę kroimy w cieniutkie piórka, ogórka obieramy i kroimy w plasterki. Wkładamy do salaterki, mieszamy z pozostałym winegretem.
  • CZARNE OLIWKI i filecik anchois drobno siekamy. Dodajemy starty czosnek i oliwę. Mieszamy. 
  • Bułeczkę kroimy wzdłuż na pół (można zgrillować lub nie). Obie połówki smarujemy majonezem. Na dolnej połówce układamy posiekane oliwki, listki szpinaku i tuńczyka. Na wierzch kładziemy cebulę z ogórkiem i plasterki jajka. Przykrywamy drugą połową bułki.  
  • Podajemy od razu lub ciasno owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce (można dodatkowo obciążyć czymś ciężkim).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz