Kasza gryczana smażona z warzywami i polędwiczką wieprzową to świetne, proste danie, które przygotujemy na jednej patelni, bez zbędnego bałaganu w kuchni. Kolejno podsmażamy warzywa i zamarynowane wcześniej, cieniutko pokrojone mięso. Na koniec dodajemy ugotowaną kaszę, aromatyczne przyprawy i odrobinę sosu sojowego. Przed podaniem posypujemy pokruszoną fetą i natką pietruszki.
-------------------------------------------------
SKŁADNIKI / 2 porcje
- 1/2 szklanki kaszy gryczanej
- 1 łyżka masła
- 1 szklanka gorącego bulionu lub wody
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy lub oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami
- 1/2 cukinii
- 1/2 polędwiczki wieprzowej
- 1/2 szklanki suszonych pomidorów z zalewy
- 2 łyżki sosu sojowego
MARYNATA DO MIĘSA: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, po 1 łyżeczce: suszonego oregano i papryki w proszku, szczypta chili, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżka oliwy
DO PODANIA: pokruszona feta, natka pietruszki
WYKONANIE
DO PODANIA: pokruszona feta, natka pietruszki
WYKONANIE
- Polędwiczkę wieprzową myjemy, osuszamy i ostrym nożem odcinamy zewnętrzną, białą błonę. Kroimy w jak najcieńsze plasterki, przekładamy do salaterki, dodajemy wszystkie przyprawy i 1 łyżkę oliwy. Mieszamy. Odstawiamy do zamarynowania (można na noc).
- Do garnka (najlepiej z grubym dnem) wsypujemy kaszę. Stawiamy na ogniu i chwilę prażymy. Dodajemy 1 łyżkę masła i smażymy często mieszając przez około 2 minuty. Dolewamy gorący bulion lub wodę, przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień do małego i gotujemy przez około 10 minut, aż kasza wchłonie całą wodę. Odstawiamy z ognia, zostawiamy na kolejne 5 minut pod przykryciem. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i bez mieszania studzimy. Lekko solimy, spulchniamy widelcem.
- Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek ścieramy na tarce. Cukinię kroimy w półplasterki, suszone pomidory na mniejsze kawałki.
- Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Porcjami dodajemy zamarynowane wcześniej mięso. Smażymy, cały czas mieszając, na dużym ogniu, aż mięso zmieni kolor na brązowy. Dodajemy cebulę i czosnek. Smażymy, często mieszając, przez około 3-4 minuty. Dodajemy cukinię i suszone pomidory. Smażymy przez kolejne 5 minut, aż warzywa zmiękną .
- Dosypujemy kaszę gryczaną, mieszamy i podsmażamy jeszcze 2 minuty.
- Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku sosem sojowym i chili. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki i pokruszoną fetą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz