KASZA GRYCZANA SMAŻONA Z POLĘDWICZKĄ WIEPRZOWĄ, CUKINIĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI

Kasza gryczana smażona z warzywami i polędwiczką wieprzową to świetne, proste danie, które przygotujemy na jednej patelni, bez zbędnego bałaganu w kuchni. Kolejno podsmażamy warzywa i zamarynowane wcześniej, cieniutko pokrojone mięso. Na koniec dodajemy ugotowaną kaszę, aromatyczne przyprawy i odrobinę sosu sojowego. Przed podaniem posypujemy pokruszoną fetą  i natką pietruszki.
-------------------------------------------------
SKŁADNIKI / 2 porcje
  • 1/2 szklanki kaszy gryczanej
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka gorącego bulionu lub wody 
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy lub oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami
  • 1/2 cukinii
  • 1/2 polędwiczki wieprzowej
  • 1/2 szklanki suszonych pomidorów z zalewy
  • 2 łyżki sosu sojowego
MARYNATA DO MIĘSA: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, po 1 łyżeczce: suszonego oregano i  papryki w proszku, szczypta chili, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżka oliwy
DO PODANIA: pokruszona feta, natka pietruszki
WYKONANIE
  • Polędwiczkę wieprzową myjemy, osuszamy i ostrym nożem odcinamy zewnętrzną, białą błonę. Kroimy w jak najcieńsze plasterki, przekładamy do salaterki, dodajemy wszystkie przyprawy i 1 łyżkę oliwy. Mieszamy. Odstawiamy do zamarynowania (można na noc).
  • Do garnka (najlepiej z grubym dnem) wsypujemy kaszę. Stawiamy na ogniu i chwilę prażymy. Dodajemy 1 łyżkę masła i smażymy często mieszając przez około 2 minuty. Dolewamy gorący bulion lub wodę, przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień do małego i gotujemy przez około 10 minut, aż kasza wchłonie całą wodę. Odstawiamy z ognia, zostawiamy na kolejne 5 minut pod przykryciem. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i bez mieszania studzimy. Lekko solimy, spulchniamy widelcem.
  • Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek ścieramy na tarce. Cukinię kroimy w półplasterki, suszone pomidory na mniejsze kawałki.
  • Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Porcjami dodajemy zamarynowane wcześniej mięso. Smażymy, cały czas mieszając, na dużym ogniu, aż mięso zmieni kolor na brązowy. Dodajemy cebulę i czosnek. Smażymy, często mieszając, przez około 3-4 minuty. Dodajemy cukinię i suszone pomidory. Smażymy przez kolejne 5 minut, aż warzywa zmiękną . 
  • Dosypujemy kaszę gryczaną, mieszamy i podsmażamy jeszcze 2 minuty. 
  • Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku sosem sojowym i chili. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki i pokruszoną fetą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz