KOKOSOWE CIASTECZKA Z ŻURAWINĄ i BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Cienkie, okrągłe, maślane ciasteczka z wiórkami kokosowymi, suszoną żurawiną i kawałkami białej czekolady. Przygotowane z niewielkiej ilości podstawowych składników smakują zawsze każdemu.
Robi się je naprawdę szybko i bezproblemowo. Trzeba jedynie pamiętać, aby odpowiednio wcześnie wyjąć masło i jajko z lodówki. Ważne jest także dokładnie rozmiksowanie masła z cukrem. W momencie dodawania mąki masa maślana powinna zwiększyć objętość, być jasna i puszysta.

SKŁADNIKI / 16 ciastek
  • 120 g miękkiego masła
  • 120 g drobnego cukru
  • 1 jajko
  • 150 g mąki (1 szklanka)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100  g suszonej żurawiny
WYKONANIE
  • Piekarnik rozgrzewamy do 170℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
  • Czekoladę kroimy w małą kostkę. Suszoną żurawinę drobno siekamy
  • Do miski wkładamy miękkie masło i cukier. Miksujemy około 7 minut, aż masa zrobi się jasna i puszysta. Cały czas miksując dodajemy jajko i ubijamy przez kolejne 3 minuty.
  • Wyłączamy mikser, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz wiórki kokosowe. Miksujemy krótko, na małych obrotach miksera, do połączenia składników. Dodajemy posiekaną czekoladę i suszoną żurawinę. Krótko mieszamy.
  • Łyżka nabieramy porcje masy i zwilżonymi wodą dłońmi formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Układamy na blaszce zachowując spore odstępy. Wierzch każdej kulki lekko spłaszczamy dłonią. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 12 minut, aż brzegi ciastek zaczną się delikatnie rumienić, ale środek będzie jeszcze miękki. Zdejmujemy z blaszki po lekkim wystygnięciu.
  • Formujemy i pieczemy kolejną partię ciastek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz