Jednogarnkowe danie z kaszą gryczaną w roli głównej. Z dużą ilością warzyw, kozim twarożkiem lub fetą. Zdrowe, lekkie i pyszne.
Będzie bardziej sycące jeśli składniki połączymy z drobno pokrojoną i podsmażoną piersią kurczaka lub mielonym mięsem z indyka.
Aby zaoszczędzić trochę czasu, polecam ugotować kaszę i upiec buraka dzień wcześniej i do czasu użycia przechowywać w lodówce.
---------------------------------------------
SKŁADNIKI / 2 porcje
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- 1 cebula / pokrojona w drobną kostkę
- 3 ząbki czosnku / pokrojone w plastry
- 1 szklanka tartej marchewki lub dyni
- garść liści szpinaku lub jarmużu
- 2 łyżki koziego twarożku lub fety
- przyprawy: 2 łyżki sosu sojowego, po 1 łyżeczka suszonego oregano, i kurkumy, świeżo zmielony czarny pieprz, sól, szczypta chili w proszku
KASZA
- 1/2 szklanki kaszy gryczanej (100 g)
- 1 łyżeczka masła
- 1 szklanka gorącej wody lub bulionu
- mała szczypta soli
BURACZKI
- 1 burak lub 2 młode buraczki z łodyżkami
- 10 g masła
- 75 ml wytrawnego czerwonego wina
- 1 płaska łyżeczka brązowego cukru
- 2 łyżki kremu balsamicznego
- sól morska, pieprz
WYKONANIE
- KASZĘ wsypujemy do garnka (najlepiej z grubym dnem), dodajemy 1 łyżkę masła i podsmażamy, często mieszając, przez około 1-2 minuty. Ostrożnie dolewamy gorącą wodę, przykrywamy pokrywką i maksymalnie zmniejszamy ogień. Gotujemy 12 minut, aż kasza wchłonie całą wodę. Zostawiamy pod przykryciem na kolejne 5-10 minut. Zdejmujemy pokrywkę i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Doprawiamy szczyptą soli, spulchniamy widelcem.
- BURAKA myjemy, luźno zawijamy w folię aluminiową, układamy na blaszce i pieczemy (200℃ bez termoobiegu) do miękkości, około 1 godzinę ( aż wbity patyczek do szaszłyków gładko zagłębi się w miąższu). Wyjmujemy na blat, odwijamy z folii i zostawiamy do przestygnięcia. Obieramy ze skórki, kroimy w grubą kostkę.
- Jeśli mamy młode buraczki, nie trzeba ich piec. Wystarczy obrać i razem z łodyżkami pokroić w kostkę.
- Na małej patelni na średnim ogniu podgrzewamy masło. Dodajemy kawałki upieczonego buraczka i obsmażamy mieszając, przez około 2 minuty. Dolewamy wino i chwilę odparowujemy. Młode buraczki, przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu, aż zmiękną (około 7 minut).
- Dodajemy krem balsamiczny i cukier, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Odstawiamy z ognia, przed podaniem jeszcze raz podgrzewamy na minimalnej mocy palnika.
- Na większej patelni, na średnim ogniu, na 1 łyżce masła i 1 łyżce oliwy szklimy cebulkę (4 minuty). Dodajemy startą marchewkę lub dynię, czosnek i szpinak lub jarmuż. Smażymy, co jakiś czas mieszając, przez około 5 minut, aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy do smaku sosem sojowym, suszonym oregano, kurkumą, pieprzem i chili.
- Dodajemy ugotowaną wcześniej kaszę i dokładnie mieszamy. Smażymy jeszcze przez około 2 minuty. Próbujemy i ewentualnie dodajemy więcej sosu sojowego lub szczyptę soli do smaku. Podajemy z karmelizowanymi buraczkami i kozim twarożkiem lub fetą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz