KASZA GRYCZANA SMAŻONA DYNIĄ I KARMELIZOWANYMI BURACZKAMI


Jednogarnkowe danie z kaszą gryczaną w roli głównej. Z dużą ilością warzyw, kozim twarożkiem lub fetą. Zdrowe, lekkie i pyszne. 
Będzie bardziej sycące jeśli składniki połączymy z drobno pokrojoną i podsmażoną piersią kurczaka lub mielonym mięsem z indyka. 
Aby zaoszczędzić trochę czasu, polecam ugotować kaszę i upiec buraka dzień wcześniej i do czasu użycia przechowywać w lodówce.
---------------------------------------------
SKŁADNIKI / 2 porcje
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cebula / pokrojona w drobną kostkę
  • 3 ząbki czosnku / pokrojone w plastry
  • 1 szklanka tartej marchewki lub dyni
  • garść liści szpinaku lub jarmużu 
  • 2 łyżki koziego twarożku lub fety
  • przyprawy: 2 łyżki sosu sojowego, po 1 łyżeczka suszonego oregano,  i kurkumy, świeżo zmielony czarny pieprz, sól, szczypta chili w proszku
KASZA
  • 1/2 szklanki kaszy gryczanej (100 g)
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 szklanka gorącej wody lub bulionu
  • mała szczypta soli
BURACZKI
  • 1 burak lub 2 młode buraczki z łodyżkami
  • 10 g masła
  • 75 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 1 płaska łyżeczka brązowego cukru
  • 2 łyżki kremu balsamicznego 
  • sól morska, pieprz
WYKONANIE
  • KASZĘ wsypujemy do garnka (najlepiej z grubym dnem), dodajemy 1 łyżkę masła i podsmażamy, często mieszając, przez około 1-2 minuty. Ostrożnie dolewamy gorącą wodę, przykrywamy pokrywką i maksymalnie zmniejszamy ogień. Gotujemy 12 minut, aż kasza wchłonie całą wodę. Zostawiamy pod przykryciem na kolejne 5-10 minut. Zdejmujemy pokrywkę i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Doprawiamy szczyptą soli, spulchniamy widelcem.
  • BURAKA myjemy, luźno zawijamy w folię aluminiową, układamy na blaszce i pieczemy (200℃ bez termoobiegu) do miękkości, około 1 godzinę ( aż wbity patyczek do szaszłyków gładko zagłębi się w miąższu). Wyjmujemy na blat, odwijamy z folii i zostawiamy do przestygnięcia. Obieramy ze skórki, kroimy w grubą kostkę.
  • Jeśli mamy młode buraczki, nie trzeba ich piec. Wystarczy obrać i razem z łodyżkami pokroić w kostkę.
  • Na małej patelni na średnim ogniu podgrzewamy masło. Dodajemy kawałki upieczonego buraczka i obsmażamy mieszając, przez około 2 minuty. Dolewamy wino i chwilę odparowujemy. Młode buraczki, przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu, aż zmiękną (około 7 minut).
  • Dodajemy krem balsamiczny i cukier, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Odstawiamy z ognia, przed podaniem jeszcze raz podgrzewamy na minimalnej mocy palnika.
  • Na większej patelni, na średnim ogniu, na 1 łyżce masła i 1 łyżce oliwy szklimy cebulkę (4 minuty). Dodajemy startą marchewkę lub dynię, czosnek i szpinak lub jarmuż. Smażymy, co jakiś czas mieszając, przez około 5 minut, aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy do smaku sosem sojowym, suszonym oregano, kurkumą, pieprzem i chili. 
  • Dodajemy ugotowaną wcześniej kaszę i dokładnie mieszamy. Smażymy jeszcze przez około 2 minuty. Próbujemy i ewentualnie dodajemy więcej sosu sojowego lub szczyptę soli do smaku. Podajemy z karmelizowanymi buraczkami i kozim twarożkiem lub fetą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz