CIASTO COCA-COLAdowe



Przepis na szybkie i jednocześnie pyszne ciasto czekoladowe z coca-colą. Miękkie i lekkie, wyraźne w smaku i nie za słodkie. Cudownie pachnące czekoladą.  W mojej wersji dodatkowo z polewą toffi.
Idealne do popołudniowej herbatki lub jako awaryjne ciasto dla niespodziewanych gości.

SKŁADNIKI
CIASTO / składniki powinny mieć temperaturę pokojową/ opcjonalnie można podgrzać mleko
  • 2 jajka
  • 200 ml mleka
  • 200 ml oleju lub roztopionego masła
  • 200 ml coca-coli
  • 200 g cukru (1 szklanka)
  • 220 g mąki pszennej (1 i 1/2 szklanki)
  • 50 g gorzkiego kakao (5 łyżek)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
POLEWA
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 1/4 szklanki płynnego miodu
  • 1/4 szklanki masła
WYKONANIE
  • CIASTO:  Piekarnik rozgrzewamy do 180℃, z funkcją góra/dół bez termoobiegu. Spód formy o średnicy 23-24 cm wykładamy papierem do pieczenia i zapinamy obręcz.
  • W misce roztrzepujemy jajka, stopniowo dolewając mleko. Dodajemy rozpuszczone masło lub olej, mieszamy.
  • Do drugiej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Dodajemy cukier, mieszamy.
  • Do suchych składników powoli dolewamy mokre i delikatnie mieszamy widelcem lub łyżką, do uzyskania gładkiego ciasta. Przelewamy do formy i wstawiamy do piekarnika.
  • Pieczemy 38 minut, do suchego patyczka.
  • POLEWA TOFFI: Do rondelka dodajemy wszystkie składniki i mieszając zagotowujemy. Zmniejszamy płomień do minimalnego i gotujemy około 20 minut, aż polewa zredukuje się i zagęści. Od czasu do czasu mieszamy. Odstawiamy z ognia. Przed podaniem podgrzewamy.
  • Boki lekko przestudzonego ciasta obkrajmy nożykiem, odpinamy obręcz i wyjmujemy z formy.   Kroimy w małe kliny i układamy na talerzykach.  Wierzch każdej porcji dekorujemy ciepłym sosem toffi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz