FRITTATA Z ZIEMNIAKAMI, CHORIZO i SZPINAKIEM


Szybka i prosta do wykonania frittata. Z podsmażonymi ziemniaczkami, pikantną kiełbaską chorizo, szpinakiem i kremowym twarożkiem. 
Bardzo smaczna i sycąca, może być świetnym pomysłem na weekendowe śniadanie lub późną kolację. Jest dobrym sposobem na wykorzystanie ugotowanych wcześniej ziemniaków.
Warzywa i kiełbaskę najpierw podsmażamy, a następnie zalewamy roztrzepanymi jajkami, dodajemy twarożek i na krótko wstawiamy do piekarnika. Jeśli nie możecie lub nie chcecie używać piekarnika, możecie przygotować frittatę na zwykłej patelni. Wystarczy zredukować płomień i przykryć całość pokrywką.

SKŁADNIKI / 2 porcje
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • 2 ugotowane ziemniaki np. z pozostałe z obiadu
  • 30 g kiełbaski chorizo
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • garść listków szpinaku
  • 3-4 pomidorki koktajlowe
  • 4 duże jajka (rozmiar L)
  • 4 łyżki mleka
  • sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 łyżki kremowego twarożku np. koziego lub Almette
WYKONANIE
  • Piekarnik rozgrzewamy do 180℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu.
  • Ziemniaki kroimy w plastry lub kostkę, cebulę w drobną kosteczkę, czosnek ścieramy na tarce. Szpinak  płuczemy w zimnej wodzie i dokładnie osuszamy. Pomidorki koktajlowe kroimy poziomo na pół, kiełbaskę chorizo na cienkie plastry. Jajka wbijamy do miseczki i dokładnie roztrzepujemy z mlekiem, szczyptą soli i pieprzu.
  • Na żaroodpornej patelni o średnicy około 21 cm rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i 1 łyżkę masła. Wrzucamy pokrojone ziemniaki i podsmażamy na dużym ogniu, często mieszając, do lekkiego zrumienienia. 
  • Redukujemy płomień, dodajemy chorizo, cebulkę i czosnek. Smażymy mieszając przez około 4 minuty, aż cebulka zmięknie, a kiełbaska dobrze się zrumieni. Dodajemy listki szpinaku i podsmażamy, aż zwiędną. 
  • Masę jajeczną równą warstwą wlewamy na patelnię. Na wierzchu układamy pomidorki i łyżeczką wykładamy porcje twarożku. Oprószamy szczyptą soli i pieprzu. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy około 10 minut, aż masa jajeczna się zetnie. Przed podaniem kroimy w kliny i podajemy gorące.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz