KOSTKA CHAŁWOWA


Puszyste i wilgotne ciasto czekoladowe przełożone warstwą pysznego i delikatnego kremu chałwowego. Całość wykończona polewą czekoladową i pokruszonymi pistacjami. Jak każde ciasto typu kostka jest efektowne i bardzo podzielne. Idealne na wszelkiego rodzaju przyjęcia. 
Czekoladowy biszkopt pieczemy bez dodatku proszku do pieczenia. Rośnie dzięki dobrze ubitym i napowietrzonym białkom. Po upieczeniu nasączamy go słodką herbatą, dzięki czemu jest wilgotny i lekki równocześnie.
Ciasto można przygotować wcześniej i do 3-4 dni przechowywać w lodówce. 
SKŁADNIKI
CIASTO
  • 6 jajek w temperaturze pokojowej / białka i żółtka oddzielnie
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3 pełne łyżki kakao
  • szczypta soli
KREM CHAŁWOWY
  • 500 ml śmietany 30% / schładzanej minimum 12 godzin
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 300 g chałwy waniliowej
  • 2 pełne łyżeczki żelatyny
POLEWA CZEKOLADOWA
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 125 ml śmietany 30%
  • 1 łyżka masła lub oleju kokosowego
DODATKOWO: kubek czarnej herbaty z miodem i cytryną, 1 słoik (285 g) powideł śliwkowych lub dżemu z czarnej porzeczki, pokruszone pistacje lub chałwa
WYKONANIE
  • Piekarnik rozgrzewamy do 175℃ z włączoną funkcją góra/dół bez termoobiegu. Spód formy o wymiarach 20x30 cm. smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.
  • CIASTO: Białka umieszczamy w szklanej lub metalowej misie. Ubijamy ze szczyptą soli, aż zrobią się lekko sztywne. Stopniowo, cały czas miksując dodajemy po 1 łyżce cukru. Kolejną dodajemy dopiero, gdy poprzednia dokładnie połączy się z masą. Jest to bardzo ważny etap i nie należy go przyspieszać. Po dodaniu ostatniej porcji cukru miksujemy jeszcze 2 minuty, aby ustabilizować pianę. 
  • Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem krótko miksując. Wprost do ubitych jajek w 2 porcjach przesiewamy obie mąki i kakao. Delikatnie mieszamy silikonową łopatką. Staramy się nie zniszczyć delikatnej struktury masy. Wykładamy do przygotowanej formy, wygładzamy wierzch i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 30 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Studzimy na kratce. Kroimy poziomo na dwie części.
  • KREM: żelatynę wsypujemy do małego rondelka i zalewamy 3 łyżkami zimnej wody. Odstawiamy na 10 minut do napęcznienia. 
  • 125 ml śmietanki wlewamy do rondelka i dodajemy 125 g pokruszonej chałwy. Podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając, do utworzenia jednolitego kremu.  Napęczniałą żelatynę lekko podgrzewamy, tylko do rozpuszczenia, nie może się zagotować. Mieszając przelewamy do kremu z chałwy i śmietanki.
  • Do szklanej lub metalowej miski przelewamy pozostałą śmietankę i ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Pilnujemy, aby nie miksować zbyt długo, gdyż śmietanka mogłaby się zważyć. Dobrze ubita, powinna być lekka, puszysta i podwoić objętość. 
  • 2 łyżki ubitej śmietanki dodajemy do kremu chałwowego. Mieszamy i dodajemy kolejne 2 łyżki śmietanki. Łyżka po łyżce dodajemy powstały krem do ubitej śmietany. Za każdym razem delikatnie mieszamy łopatką. Na koniec dodajemy pozostałą pokruszoną chałwę. Mieszamy, wstawiamy do lodówki.
  • POLEWA: w rondelku podgrzewamy śmietankę, prawie do zagotowania. Zdejmujemy z ognia, dodajemy połamaną na kostki czekoladę, odstawiamy na 1 minutę. Dodajemy 1 łyżkę masła lub oleju kokosowego i mieszamy do połączenia składników w jedwabistą, gładką polewę.
  • Dolny blat ciasta wkładamy na spód wyłożonej papierem formy, nasączamy połową herbaty, rozprowadzamy powidła lub dżem, wykładamy krem chałwowy i przykrywamy drugim blatem biszkoptu. Nasączamy pozostałą herbatą i polewamy polewą czekoladową. Dekorujemy pokruszonymi pistacjami lub chałwą.
  • Blaszkę z ciastem luźno przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy na minimum 1 godzinę do lodówki.
  • Przed podaniem kroimy na porcje i opcjonalnie dekorujemy kleksem bitej śmietany.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz