MINI CIABATTY ORKISZOWE

Cudowne bułeczki we włoskim stylu. Bardzo lekkie, mięciutkie i delikatne. Idealne do kanapek. Lubiane także przez dzieci.
Przygotowałam je z mąki orkiszowej, ale jeśli chcecie, śmiało użyjcie zwykłej mąki pszennej (najlepiej chlebowej) lub mieszanki obu mąk. 
Do zrobienia ciabattek potrzebujecie trzech zaledwie podstawowych składników: mąki, wody i drożdży oraz miksera ze specjalną końcówką do ciast drożdżowych. Ciasto jest bardzo kleiste i rzadkie, dlatego wymaga długiego wyrabiania (minimum 10 minut). W końcowym etapie powinno zacząć odstawać od ścianek dzieży i owinąć się wokół haka. Wciąż jednak będzie bardzo luźne i nie da się z niego uformować kuli. Tak ma być. Dzięki temu ciasto jest lekkie i szybko wyrasta, a bułeczki po upieczeniu są mocno napuszone i prawie nic nie ważą.

SKŁADNIKI / 6-8 bułek
  • 300 g/ 2 szklanki mąki orkiszowej Typ 630 ( lub mąki pszennej typ 750 lub 500- 550 lub mieszanki mąk)
  • 240 ml ciepłej wody
  • 7 g suszonych drożdży lub 20 g świeżych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
DODATKOWO: otręby lub mąka do podsypania, kilka kostek lodu do zaparowania piekarnika
WYKONANIE
  • Do miseczki wsypujemy drożdże suche lub kruszymy świeże. Mieszamy z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżką mąki. Stopniowo, cały czas mieszając dolewamy 150 ml ciepłej (nie gorącej!) wody. Odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
  • Do dzieży miksera przesiewamy mąkę, dodajemy sól, mieszamy. Wlewamy wyrośnięty rozczyn z drożdży i pozostałą wodę. Mieszamy przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych tzw. haka, przez około 10 minut, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek dzieży. Pod koniec wyrabiania, gdyby ciasto nadal było bardzo luźne, możemy dosypać więcej mąki. Wyrobione ciasto oprószamy mąką i zagarniamy silikonową łopatką pod spód. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia (w ciepłe miejsce, bez przeciągów).
  • Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy arkuszem papieru do pieczenia. Dokładnie posypujemy otrębami lub mąką. 
  • Wyrośnięte ciasto wygarniamy na przygotowaną blaszkę (używając silikonowej łopatki) i chwilę turlamy, tak, aby z zewnątrz dokładnie pokryło się mąką lub otrębami. Naoliwionym, ostrym nożem dzielimy wzdłuż na pół, a następnie każdą część na 3-4 porcje. Odsuwamy je od siebie tworząc odstępy. Pędzelkiem usuwamy nadmiar mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do napuszenia.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 240℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu.
  • Blaszkę z wyrośniętymi bułkami wstawiamy na środkową półkę piekarnika, na spód wrzucamy kostki lodu lub spryskujemy wnętrze zimną wodą. Pieczemy ok 12 minut, lub do czasu, aż skórka będzie ładnie zrumieniona.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz