MUFFINKI NADZIANE DŻEMEM

Błyskawiczne do przygotowania muffiny z dżemem malinowym i cytrynowym lukrem. Robi się je od ręki, bez użycia miksera i bez zbędnego bałaganu w kuchni. Do suchych składników dodajemy mokre i delikatnie mieszamy łyżką. Przygotowanym ciastem napełniamy papilotki do połowy, kładziemy po łyżeczce dżemu i uzupełniamy pozostałym ciastem. Tylko 20 minut pieczenia i gotowe.
Sprawdzą się na przyjęciach dla dzieci jaki i na poczęstunek dla gości.
SKŁADNIKI / 12 sztuk
  • 250 g mąki pszennej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 ml oleju
  • 125 ml mleka
  • 150 g cukru
  • 2 jajka
  • 12 łyżeczek dżemu np. malinowego
LUKIER
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 3-4 łyżki soku z cytryny
WYKONANIE
  • MUFFINKI: Jajka i mleko ogrzewamy do temperatury pokojowej (mleko można lekko podgrzać). Piekarnik rozgrzewamy do 180℃, z funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Formę na muffiny wypełniamy 12 papilotkami.
  • Do miski wbijamy jajka i roztrzepujemy, stopniowo dodając olej i mleko.
  • Do drugiej miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy cukier i dokładnie mieszamy. 
  • Do suchych składników dodajemy mokre i delikatnie mieszamy szpatułką. Papilotki napełniamy masą do połowy ich wysokości. Na środek kładziemy po 1 łyżeczce dżemu i przykrywamy resztą masy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut, lub do tzw. suchego patyczka.
  • LUKIER: Do miseczki przesiewamy cukier puder i stopniowo dodając sok z cytryny ucieramy łyżką do otrzymania gęstego, gładkiego lukru, który z trudem spływa z łyżki. Używając pędzelka smarujemy wierzch lekko ciepłych babeczek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz