SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ

Bardzo dobra, orzeźwiająca  surówka z kapusty pekińskiej. Z dodatkiem chili, natki pietruszki, szczypiorku i koperku. Z pysznym miodowym winegretem, do którego dodałam odrobinę majonezu. 
Idealna do obiadu, świetnie pasuje do pieczonego kurczaka lub mięs z grilla.

SKŁADNIKI / 4 PORCJE

  • 1/2 główki kapusty pekińskiej
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki / tylko listki
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1/3 papryczki chili
  • 1/3 słodkiej czerwonej papryki
  • 1/2 łyżeczki różowego pieprzu
  • sól morska
WINEGRET
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
  • 1 łyżeczka majonezu 
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • 1/2 ząbka czosnku startego na tarce 
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sól, pieprz

WYKONANIE
  • WINEGRET: W miseczce mieszamy majonez z miodem. Dodajemy sok z cytryny, starty czosnek i szczyptę soli i pieprzu. Stopniowo cały czas mieszając dolewamy oliwę i dokładnie mieszamy, aż składniki połączą się i utworzą jednolity sos. Dodajemy koperek. Mieszamy.
  • Kapustę obieramy z wierzchnich liści i drobno szatkujemy. Wkładamy do miski.
  • Szczypiorek, natkę pietruszki, koperek i papryczkę chili drobno siekamy. Paprykę kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do miski z kapustą, polewamy dressingiem. Mieszamy, posypujemy roztartym w placach różowym pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz