ZUPA KREM BURACZKOWA Z TWAROŻKIEM CHRZANOWYM

Ciekawa w smaku zupa krem z pieczonych buraczków i soczewicy. Z podduszoną na maśle cebulką i czosnkiem. Z niewielką ilością czerwonej soczewicy. 
Doprawiłam ją imbirem i świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy. Po ugotowaniu zblendowałam na gładki krem i podałam z kremowym twarożkiem chrzanowym oraz świeżymi kiełkami.

SKŁADNIKI/ 4-6 porcji
  • 650 g małych buraków
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1 cm kawałek imbiru
  • 3 łyżki czerwonej soczewicy
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • 2-3 szklanki gorącego bulionu lub wody
  • pokrojona na cząstki cytryna do wyciśnięcia
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
  • sól, pieprz, szczypta chili 
DO PODANIA: 3 łyżki śmietankowego twarożku (np. Almette) wymieszane z 2 łyżeczkami chrzanu ze słoiczka, świeże kiełki np. rzodkiewki
WYKONANIE
  • Piekarnik rozgrzewamy do 190℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu.
  • Buraczki myjemy i każdy oddzielnie zawijamy w arkusz folii aluminiowej. Układamy na blaszce, wstawiamy do piekarnika. Pieczemy do miękkości, około 1 godzinę. Wyjmujemy, studzimy, obieramy i kroimy w grubą kostkę.
  • Cebulę kroimy w kostkę, czosnek i imbir w plasterki. W garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy i łyżkę masła. Wrzucamy cebulę i podsmażamy na średniej mocy palnika, przez około 5 minut, aż zrobi się szklista. Często mieszamy, nie rumienimy. Dodajemy czosnek, imbir i soczewicę. Dorzucamy pokrojone buraczki i krótko obsmażamy. Doprawiamy sosem sojowym, solą, pieprzem i szczyptą chili do smaku. Zalewamy 2 szklankami gorącego bulionu i sokiem wyciśniętym z 1/2 pomarańczy. Zagotowujemy, przykrywamy pokrywką i redukujemy płomień do minimalnego. Gotujemy około 20 minut. Dodajemy sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny i suszony majeranek. Mieszamy. 
  • Zupę miksujemy/blendujemy na puree, w trakcie dodając tyle niewykorzystanego bulionu lub wody, aby uzyskać jednolity krem. Przelewamy z powrotem do garnka, próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Przed podaniem podgrzewamy, wlewamy do filiżanek, bulionówek lub małych miseczek i serwujemy z twarożkiem chrzanowym, świeżymi kiełkami i opcjonalnie także z cząstkami cytryny do wyciśnięcia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz