HERBATA KORZENNA Z MALINAMI

Czarna herbata z malinami i mieszanką orientalnych przypraw. Z kardamonem, goździkami, anyżem i liściem laurowym. Skutecznie rozgrzeje nas w zimowy dzień i pobudzi krążenie. Poprawi apetyt i wspomoże w leczeniu przeziębienia. Stanowi również cenne źródło antyoksydantów. 
Możecie pominąć te przyprawy, których nie lubicie lub akurat nie macie i dodać inne. Warto eksperymentować, aby uzyskać swój ulubiony smak. 
Pamiętajcie, by przy dodawaniu cytryny do herbaty wyciągnąć z niej liście, ponieważ zapobiegnie to, tworzeniu się szkodliwego dla zdrowia  cytrynianu glinu. 
SKŁADNIKI
  • 1 łyżeczka czarnej herbaty / użyłam Yunnan
  • 2 plastry cytryny
  • 2 łyżki malin
  • 2 plasterki imbiru
  • 2 ziarenka kardamonu
  • 3 goździki
  • 1 listek laurowy
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 2 łyżeczki brązowego cukru lub 1 łyżeczka miodu
WYKONANIE
  • Herbatę wsypujemy do kubka i zalewamy wrzątkiem. Przykrywamy i odstawiamy na 2-3 minuty do zaparzenia.
  • Do większej szklanki lub kubka wkładamy maliny, imbir, plasterki cytryny i przyprawy. Przez sitko wlewamy zaparzoną herbatę. Dodajemy cukier lub miód. Zostawiamy na 2 minuty, mieszamy, próbujemy i ewentualnie dosładzamy do smaku. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz