MAKARON Z CUKINIĄ, SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI

Makaron z cukinią, szpinakiem, suszonymi pomidorami i czosnkiem. Z delikatnym sosem na bazie parmezanu i wody z gotowania makaronu. Dzięki temu, że taka woda zawiera skrobię sos przygotowany na jej bazie będzie miał odpowiednią konsystencję, bez konieczności dodawania śmietany. Polecam dla wszystkich zapracowanych, na szybką i ciepłą kolację po pracy.

SKŁADNIKI / 2 porcje
  • 120 g makaronu jajecznego tagliatelle
  • 1/2 małej cukinii
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju ze słoiczka z pomidorami
  • 6 kawałków suszonych pomidorów
  • 2 garści listków szpinaku
  • 1/4 papryczki chili
  • 60 g tartego parmezanu
  • ćwiartka cytryny do wyciśnięcia
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
WYKONANIE
  • Makaron gotujemy al dente w dużej ilości lekko osolonego wrzątku. Odcedzamy, zachowujemy 1/2 szklanki wody z gotowania.
  • Cebulę i suszone pomidory kroimy w drobną kostkę, cukinię i czosnek ścieramy na tarce o grubych oczkach. Papryczkę chili drobno siekamy. Szpinak płuczemy i dokładnie osuszamy.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną cebulkę i smażymy na średnim ogniu często mieszając, przez około 3 minuty. Dodajemy czosnek, papryczkę chili i cukinię. Smażymy 3-4 minuty, dodajemy suszone pomidory i szpinak. Smażymy na dużym ogniu, aż szpinak zwiędnie i znacznie zmniejszy objętość. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dolewamy około 50 ml wody z gotowania makaronu, sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny i dodajemy tarty parmezan. Gotujemy na małym ogniu, aż woda i ser utworzą zawiesisty sos. W razie potrzeby dolewamyy więcej wody. Dodajemy ugotowany makaron, mieszamy i od razu podajemy. Każdą porcję można dodatkowo posypać tartym parmezanem i oprószyć czarnym pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz