MAZUREK KAJMAKOWY Z CZEKOLADĄ


Pyszny mazurek kajmakowy z czekoladą, orzechami i daktylami. Na cieniutkim, maślanym spodzie, który zawsze się udaje, a po upieczeniu rozpływa się w ustach. Prosty w wykonaniu, nie sprawi problemów nawet początkującym kucharzom. Jest sycący i bardzo podzielny... idealny do filiżanki espresso.
Masa szybko gęstnieje i nie wymaga chłodzenia w lodówce. Spód jest kruchutki, ale nie łamie się i nie kruszy. Mazurek ozdabiamy póki masa kajmakowa jest ciepła i całkowicie nie stężeje.
SKŁADNIKI
SPÓD
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g drobnego cukru lub cukru pudru
  • 150 g masła / zimnego
  • 1 jajko
MASA KAJMAKOWA
  • 400 ml śmietany 30%
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 90-100 g gorzkiej czekolady 
DODATKOWO: garść posiekanych orzechów, garść pokrojonych daktyli, czekoladowe pralinki Ferrero Rocher
WYKONANIE
  • SPÓD: Do miski przesiewamy obie mąki, dodajemy cukier i pokrojone w kostkę zimne masło. Rozcieramy mieszadłem lub w dłoniach, aż powstanie kruszonka. Dodajemy jajko i wyrabiamy  do połączenia składników w gładkie ciasto. Formujemy kulę, wkładamy pomiędzy dwa arkusze folii spożywczej i rozpłaszczamy. Odstawiamy na 1 godzinę do lodówki.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 200℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu.
  • Zimne ciasto wykładamy na arkusz papieru do pieczenia, przykrywamy dużym kawałkiem folii spożywczej i rozwałkowujemy na placek o grubości około 3-4 mm. Ostrym nożem wycinamy kształt pisanki, a ze ściętych kawałków ciasta formujemy wałeczek. Przyklejamy go do boków ciasta, formując rant. Spód ciasta nakłuwamy widelcem. 
  • Arkusz papieru wraz z ciastem zsuwamy na dużą blachę, wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut, aż się zrumieni. Wyjmujemy, studzimy.
  • MASA KAJMAKOWA: do rondelka wlewamy śmietankę, dodajemy cukier i mieszamy. Stawiamy na ogniu i zagotowujemy. Zmniejszamy płomień do minimalnego i gotujemy bez przykrycia, co jakiś czas mieszając, przez około 50 minut. Odstawiamy z ognia, dodajemy połamaną na kostki czekoladę i mieszamy do połączenia składników. Wylewamy na ostudzony spód, wyrównujemy powierzchnię. Dekorujemy posiekanymi orzechami, daktylami i pralinkami Ferrero. 
  • Odstawiamy na 1-2 godziny, aż masa kajmakowa całkowicie zastygnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz