MAZUREK RÓŻANY


Wykwintny mazurek pięknie prezentujący się na świątecznym stole. Z minimalnej ilości składników i bez skomplikowanych receptur. Na rozpłwającym się w ustach kruchym spodzie, z cieniutką warstwą konfitury z róży i różową polewą z białej czekolady i soku z buraków. Udekorowany pokruszonym bezikami i małymi jajeczkami z czekolady .
SKŁADNIKI
SPÓD
  • 250 g mąki pszennej
  • 30 g drobnego cukru
  • 150 g zimnego masła
  • 2 żółtka
NADZIENIE
  • 220 g konfitury z róży
  • 150 g białej czekolady
  • 5 łyżek śmietanki 30%
  • 2 łyżki soku z buraków
DEKORACJA: pokruszone bezy, kolorowe jajeczka z czekolady w polewie cukrowej, płatki migdałów, lifolizowana malina
WYKONANIE
  • SPÓD: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i pokrojone zimne masło. Miksujemy mieszadłem miksera, aż powstanie drobna kruszonka. Dodajemy 2 żółtka i miksujemy, aż składniki połączą się jednolitą kulę. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na 30 minut do lodówki.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 180℃ z funkcją góra/dół bez termoobiegu.
  • Zimne ciasto wkładamy pomiędzy dwa arkusze folii spożywczej i rozwałkowujemy na grubość 3 mm. Układamy na blaszce z wyposażenia piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Ostrym nożem wycinamy kształt koła, np. przykładając duży talerz. Ze ściętych kawałków formujemy wałek i przyklejamy do brzegów ciasta, formując rant. Spód nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut, do lekkiego zrumienienia. Wyjmujemy, jeszcze ciepłe smarujemy konfiturą.
  • NADZIENIE: Metalową lub szklaną miskę umieszczamy nad garnkiem z gotjącą się wodą. Dodajemy połamaną na kostki czekoladę i śmietankę. Mieszamy do połączenia, dodajemy sok z buraków i dokładnie łączymy z masą. Lekko studzimy i wykładamy na warstwę konfitury. Dekorujemy pokruszonymi bezikami, jajeczkami, płatkami migdałów i oprószamy lifolizowaną maliną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz