SZAKSZUKA ZE SZPARAGAMI

Szakszuka czyli jajka smażone w pomidorach, to jedno z tych dań, które nigdy się nie nudzi i zawsze wszystkim smakuje. Tym razem przygotowałam je w wiosennej wersji z zielonymi szparagami i cebulką dymką. Doprawiłam tradycyjnie szczyptą kminu rzymskiego i chili, suszonym oregano i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. 
Przygotujecie ją ekspresowo, bez długiego stania w kuchni i bez zbędnego bałaganu. Najlepiej smakuje z chrupiącą bagietką.
SKŁADNIKI / 2 porcje
  • 1 łyżka oleju/oliwy lub klarowanego masła
  • 2 cebule dymki
  • 1 ząbek czosnku
  • 3-4 zielone szparagi
  • przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, po 1/4 łyżeczki: mielonego kminu rzymskiego i suszonego oregano, szczypta chili w proszku
  • 400 g pomidorów z puszki lub 3 świeże pomidory (sparzone, obrane i pokrojone w kostkę)
  • 2 jajka
DO PODANIA: posiekany szczypiorek, bagietka
WYKONANIE
  • Cebulę dymkę kroimy w cienkie piórka, czosnek ścieramy na tarce, szparagi opłukujemy, odłamujemy twarde końce (same pękną w odpowiednim miejscu) i kroimy na 2-3 cm kawałki.
  • Na niedużej patelni rozgrzewamy masło lub olej, wrzucamy cebulkę i czosnek. Smażymy 2 minuty. Dodajemy pokrojone szparagi i chwilę smażymy. Dodajemy pomidory, doprawiamy solą, pieprzem, chili oraz suszonym oregano i kminem rzymskim. Smażymy często mieszając przez około 5 minut, aż sos zredukuje się i zagęści. 
  • W gęstym sosie dużą łyżką robimy dwa wgłębienia, do których wbijamy jajka. Oprószamy szczyptą soli, przykrywamy pokrywką i gotujemy przez 3-4 minuty lub do momentu, gdy białka jajek będą ścięte. 
  • Posypujemy szczypiorkiem, podajemy z bagietką.

1 komentarz: