KURCZAK W SOSIE JACK DANIELS


Soczysty filet z kurczaka, najpierw krótko smażony, a później dopieczony w piekarniku i podany z  pysznym, domowym sosem Jack Danniel's. 
Proste, eleganckie i pyszne. Smakuje wszystkim, nawet tym wybrednym. Kurczak jest delikatny i soczysty. Idealnie komponuje się ze słodkawym i lekko pikantnym sosem.
Kurczaka podałam z puree ze słodkich ziemniaków i sałatką z awokado. Myślę, że równie dobrze będzie smakował z ugotowanym na sypko ryżem i surówką z ogórka lub sałatką coleslaw.

SKŁADNIKI / 2 porcje
  • 2 piersi kurczaka (ok 350 g)
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczka suszonego lubczyku
  • 1/2 łyżeczki ziaren kolendry / roztartych w moździerzu
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 łyżki oliwy
SOS JACK DANIEL'S
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 ząbek czosnku  / starty na tarce
  • 1/3 drobno posiekanej papryczki chili / można dać mniej
  • 1/2 szklanki soku ananasowego lub jabłkowego
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 4 łyżki sosu teriyaki 
  • 4 łyżki brązowego cukru / miodu /syropu klonowego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 mała szalotka / startej na drobnej tarce
  • 25 ml whisky Jack Daniel's
DO PODANIA: awokado (pokrojone w kostkę, doprawione solą i pieprzem, skropione oliwą i sokiem z cytryny ), puree z batatów
WYKONANIE
  • SOS: w rondelku rozgrzewamy oliwę i dodajemy starty czosnek oraz posiekaną papryczkę chili. Podsmażamy, mieszając przez około pół minuty. Uważamy, aby nie przypalić. Dolewamy sok ananasowy, wodę i sos teriyaki. Dodajemy sok z limonki, brązowy cukier, startą cebulę oraz whisky. Zagotowujemy, co jakiś czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Zmniejszamy ogień do minimalnego i gotujemy przez około 20 minut, aż sos zredukuje się i zagęści. Odstawiamy z ognia. Przed podaniem można podgrzać.
  • KURCZAKA osuszamy papierowymi ręcznikami i oczyszczamy z błon i kostek. Nacieramy przyprawami i oliwą. Jeśli możemy odstawiamy do zamarynowania.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 200℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Razem s piekarnikiem nagrzewamy żaroodporną formę.
  • W międzyczasie rozgrzewamy patelnię grillową lub zwykłą. Grillujemy filety po około 3 minuty z każdej strony, po czym przekładamy do rozgrzanej formy i pieczemy około 10 minut. Wyjmujemy z piekarnika i smarujemy częścią sosem Jack Daniel's.
  • Podajemy z pozostałym sosem oraz puree ze słodkich ziemniaków lub ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz