KAPUŚNIAK Z MŁODEJ KAPUSTY Z POMIDORAMI i KASZĄ JAGLANĄ


Pyszny kapuśniak z sezonowych warzyw. Z młodą kapustą, ziemniaczkami, marchewką i pietruszką. Ugotowany na warzywnym bulionie, z dodatkiem passaty pomidorowej lub koncentratu pomidorowego. Pożywny dzięki dodatkowi kaszy jaglanej. Wyrazisty w smaku, szybki  i łatwy w przygotowaniu. 
Podałam go z kleksem kwaśnej śmietany i posiekanym koperkiem.

SKŁADNIKI / 4-6 porcji
  • 500 g młodej kapusty (około 1/2 główki)
  • 1,5 litra bulionu (użyłam wody z 1 łyżką bulionu ze słoiczka )
  • 1 duża marchewka
  • 1 pietruszka
  • 4 ziemniaki (400 g)
  • 3 łyżki kaszy jaglanej
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/3 świeżej papryczki chili / można dać mniej
  • 1 szklanka passaty pomidorowej lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego (lub 2 świeże pomidory, sparzone, obrane i pokrojone w kostkę)
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego koperku
OPCJONALNIEgęsta, kwaśna śmietana lub jogurt naturalny
WYKONANIE
  • Kapustę obieramy z zewnętrznych liści, wycinamy głąb i drobno szatkujemy.
  • Cebulę i papryczkę chili kroimy w drobną kostkę, czosnek w plasterki.
  • Marchewkę oraz pietruszkę obieramy i kroimy w plastry lub półplastry. 
  • Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. 
  • W dużym, szerokim garnku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy cebulę, czosnek, papryczkę chili, marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, kapustę i kaszę jaglaną.  Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Smażymy na umiarkowanym ogniu, 4 minuty, często mieszając.
  • Zalewamy bulionem i zagotowujemy. Przykrywamy pokrywką, zmniejszamy płomień do minimalnego i gotujemy 12-15 minut, do miękkości warzyw i kaszy.
  • Dodajemy passatę pomidorową lub pomidory bądź koncentrat pomidorowy. Zagotowujemy i gotujemy  5 minut na małym ogniu.
  • Dodajemy koperek i natkę pietruszki. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku ( można dodać szczyptę cukru).
  • Podajemy z kleksem śmietany i dodatkową porcją koperku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz