KAPUŚNIAK Z MŁODEJ KAPUSTY Z POMIDORAMI i KASZĄ JAGLANĄ

Pyszny kapuśniak z sezonowych warzyw. Z młodą kapustą, ziemniaczkami, marchewką i pietruszką. Ugotowany na domowym rosole, z dodatkiem passaty pomidorowej. Wyrazisty w smaku, szybki  i łatwy w przygotowaniu. 
Podałam go z kleksem kwaśnej śmietany, posiekanym koperkiem i podsmażonymi plasterkami chudej kiełbaski np. Lisieckiej.
SKŁADNIKI / 4-6 porcji
  • 500 g młodej kapusty
  • 1,75 litra bulionu drobiowego lub wody (opcjonalnie z 3 łyżkami sosu sojowego)
  • 2 młode marchewki
  • 1 pietruszka
  • 5 młodych ziemniaków
  • 3 łyżki kaszy jaglanej
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/3 świeżej papryczki chili
  • 1 szklanka passaty pomidorowej lub 2 świeże pomidory (sparzone, obrane i pokrojone w kostkę)
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego koperku
OPCJONALNIE: podsmażone plasterki kiełbaski np. Lisieckiej, gęsta kwaśna śmietana
WYKONANIE
  • Kapustę obieramy z zewnętrznych liści, wycinamy głąb, drobno szatkujemy i lekko solimy.
  • Cebulę, czosnek i papryczkę chili kroimy w drobną kostkę. Marchewkę oraz pietruszkę obieramy i kroimy w plasterki. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Kaszę jaglaną opłukujemy na sicie gorącą wodą i przelewamy wrzątkiem.
  • W dużym garnku zagotowujemy bulion lub wodę. Dodajemy pokrojone ziemniaki, marchewkę i pietruszkę oraz kaszę jaglaną i kapustę. Zagotowujemy, przykrywamy pokrywką, zmniejszamy płomień do minimalnego i gotujemy 12 minut, do miękkości warzyw i kaszy.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojoną cebulkę, czosnek i papryczkę chili. Podsmażamy (często mieszając) na średnim ogniu przez około 5 minut. Dodajemy passatę pomidorową, doprawiamy solą i pieprzem. Chwilę gotujemy, przekładamy do garnka z bulionem. Mieszamy, dodajemy koperek i natkę pietruszki. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku ( można dodać szczyptę cukru i chili).
  • Podajemy z kleksem śmietany i opcjonalnie z podsmażoną kiełbaską.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz