PULPECIKI Z INDYKA W SOSIE Z SUSZONYCH POMIDORÓW

Pulpeciki z indyka w delikatnym sosie z suszonymi pomidorami i koperkiem. Mięsko w formie małych kulek najpierw obsmażamy, a następnie gotujemy w bulionie. Pod koniec dodajemy pokrojone suszone pomidory, koperek i śmietankę. 
Mięsko przygotowane w ten sposób jest lekkie i wprost rozpływa się w ustach. Najlepiej smakuje z puszystym ryżem lub tłuczonymi ziemniaczkami.

SKŁADNIKI / 4 porcje
PULPETY
  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 sucha bułka kajzerka
  • mleko do namoczenia
  • 1 jajko
  • mąka do obtoczenia
  • olej roślinny np. kokosowy do smażenia
SOS
  • 500 ml bulionu lub wody
  • 5 kawałków suszonych pomidorów ze słoiczka / drobno pokrojonych
  • 1 łyżka mąki
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
DO PODANIA: ugotowany ryż, surówka z kapusty
WYKONANIE
  • Czosnek i cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Bułkę zalewamy mlekiem i odstawiamy na 15 minut do namoczenia. Odciskamy w dłoniach.
  • Do miski wkładamy mielone mięso, jajko, odciśniętą bułkę, startą cebulę i czosnek. Doprawiamy solą (ok 1 łyżeczki) i świeżo zmielonym czarnym pieprzem (1/2 łyżeczki). Dokładnie wyrabiamy dłońmi. Łyżeczką nabieramy porcje masy i zwilżonymi dłońmi formujemy okrągłe pulpeciki. Obtaczamy w mące i krótko obsmażamy z każdej strony, na patelni, na dużym ogniu,  na 1-2 łyżkach oleju. 
  • W szerokim rondlu zagotowujemy bulion lub wodę i wkładamy obsmażone pulpety. Przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i gotujemy około 30 minut. Na 10 minut przed końcem gotowania dodajemy pokrojone suszone pomidory.
  • Do miseczki wsypujemy 1 łyżkę mąki i stopniowo dodając śmietanę rozcieramy widelcem na gładką  masę bez grudek. Stopniowo, cały czas mieszając dolewamy około 1 chochelkę gorącego bulionu lub wody. Przelewamy do garnka z pulpetami. Mieszamy i gotujemy bez przykrycia, przez około 2-3 minuty, aż sos lekko zgęstnieje. Dodajemy posiekany koperek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz