ZUPA KALAFIOROWA Z GORGONZOLĄ


Delikatna i bardzo szybka do przygotowania zupa kalafiorowa. Z  ziemniaczkami, marchewką i gorgonzolą. Zabielana homogenizowaną kwaśną śmietaną. Przed podaniem posypana posiekanym szczypiorkiem i oprószona świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
 Będziecie zaskoczeni jak dobrze smakuje, pomimo malej ilości prostych, ogólnodostępnych składników i krótkiego czasu potrzebnego do jej wykonania.

SKŁADNIKI / 4 porcje
  • 25 g masła
  • 1 łyżka dobrego oleju roślinnego np. kokosowego
  • 1 cebula
  • 3 ziemniaki
  • 1 marchewka 
  • 1 mała główka kalafiora (350 g)
  • 1,25 litra bulionu
  • PRZYPRAWY:sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 2 listki laurowe, 3 kulki ziela angielskiego
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • 150 g gęstej śmietany 18%
  • 100 g gorgonzoli
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
WYKONANIE
  • Cebulę i ziemniaki kroimy w kostkę, marchewkę w plastry, kalafior dzielimy na różyczki, łodyżki kroimy w cienkie plastry.
  • W szerokim garnku, na maśle i oleju, przez około 3 minuty podsmażamy pokrojoną cebulkę razem z listkami laurowymi i zielem angielskim. Często mieszamy, nie rumienimy. 
  • Dodajemy różyczki i łodyżki kalafiora oraz marchewkę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.  Smażymy mieszając przez około 5 minut. Dodajemy pokrojone ziemniaki, a po chwili stopniowo dolewamy bulion.
  • Zagotowujemy, zmniejszamy ogień do małego i gotujemy pod przykryciem przez około 15 minut, do miękkości warzyw.
  • Na 5 minut przed końcem gotowania dodajemy pokruszoną gorgonzolę.
  • Śmietanę przekładamy do miseczki, lekko solimy i hartujemy 1 chochelką gorącego wywaru. Przelewamy do garnka z zupą, mieszamy i odstawiamy z ognia. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.
  • Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

1 komentarz: