ZUPA KALAFIOROWA Z GORGONZOLĄ

Delikatna i bardzo szybka do przygotowania zupa kalafiorowa. Z młodymi ziemniaczkami i marchewką. Zabielana śmietaną. Przed podaniem posypana posiekanym szczypiorkiem i pokruszoną gorgonzolą. Będziecie zaskoczeni jak dobrze smakuje pomimo malej ilości prostych, ogólnodostępnych składników i krótkiego czasu potrzebnego do jej wykonania.

SKŁADNIKI / 4 porcje
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka dobrego oleju roślinnego np. kokosowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 ziemniaki
  • 2 marchewki lub garść mini marchewek
  • 2 garści różyczek kalafiora
  • 1 litr bulionu lub wody
  • szczypta kurkumy i suszonego lubczyku
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • 150 g gęstej śmietany 18%
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
DO PODANIA: gorgonzola
WYKONANIE
  • Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek w cienkie plasterki, ziemniaki w kostkę, dużą marchewkę w plasterki (małą zostawiamy w całości), kalafior dzielimy na różyczki, łodyżki kroimy w cienkie plasterki.
  • W szerokim garnku na maśle i oleju przez około 3 minuty podsmażamy pokrojoną cebulkę i czosnek. Często mieszamy, nie rumienimy. Dodajemy różyczki i łodyżki kalafiora oraz marchewkę. Doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i  lubczykiem.  Smażymy mieszając przez około 7 minut. Dodajemy pokrojone ziemniaki, a po chwili stopniowo dolewamy bulion lub wodę. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień do małego i gotujemy pod przykryciem przez około 20 minut, do miękkości warzyw.
  • Śmietanę przekładamy do miseczki i hartujemy 1 chochelką gorącego wywaru. Przelewamy do garnka z zupą, mieszamy i odstawiamy z ognia. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.
  • Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem i pokruszoną gorgonzolą.

1 komentarz: