SPAGHETTI Z TUŃCZYKIEM I ŚWIEŻYMI POMIDORAMI

Kolejny pomysł na pyszny i ekspresowy obiadek. 
Makron spaghetti podany z dobrej jakości tuńczykiem z puszki, świeżymi pomidorami, oliwą, czosnkiem i cebulką dymką. Doprawiony suszoną natką pietruszki i szczyptą lubczyku. Przed podaniem skropiony sokiem z cytryny i oprószony świeżo mielonym czarnym pieprzem. 

SKŁADNIKI / 2 porcje
  • 150 g makaronu spaghetti
  • 3 łyżki oliwy (np ze słoiczka z tuńczykiem)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebulki dymki
  • duża garść pomidorków koktajlowych lub 2  pomidory malinowe 
  • 160 g tuńczyka z puszki
  • cząstki cytryny do wyciśnięcia
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku
  • 1/4 łyżeczki suszonych płatków chili / można pominąć
WYKONANIE
  • Makaron gotujemy al dente w dużej ilości lekko osolonego wrzątku, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zachowujemy 4 łyżki wody z gotowania. Odcedzamy.
  • Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki, pomidory malinowe w dużą kostkę. Czosnek kromy na cienkie plasterki lub ścieramy na tarce. Cebulkę dymkę drobno siekamy.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulkę i czosnek, smażymy na średniej mocy palnika przez około 2 minuty. Dodajemy pokrojone pomidory i podzielonego na cząstki tuńczyka. Lekko solimy i oprószamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Smażymy kolejne 2 minuty. Dodajemy makaron wraz z odłożoną wodą z gotowania i delikatnie mieszamy, uważając, aby za bardzo nie rozdrobnić tuńczyka. Odstawiamy z ognia, skrapiamy sokiem wyciśniętym z ćwiartki cytryny, oprószamy suszoną natką, lubczykiem i opcjonalnie także płatkami chili.
  • Podajemy z dobrej jakości oliwą i cząstkami cytryny do wyciśnięcia.

1 komentarz: