Kolejny pomysł na pyszny i ekspresowy obiadek. 
Makron spaghetti podany z dobrej jakości tuńczykiem z puszki, świeżymi pomidorami, oliwą, czosnkiem i cebulką dymką. Doprawiony suszoną natką pietruszki i szczyptą lubczyku. Przed podaniem skropiony sokiem z cytryny i oprószony świeżo mielonym czarnym pieprzem. 
---------------------------------------------
SKŁADNIKI / 2 porcje
- 150 g makaronu spaghetti
 - 3 łyżki oliwy (np ze słoiczka z tuńczykiem)
 - 3 ząbki czosnku
 - 2 cebulki dymki
 - duża garść pomidorków koktajlowych lub 2 pomidory malinowe
 - 160 g tuńczyka z puszki
 - cząstki cytryny do wyciśnięcia
 - sól, świeżo zmielony czarny pieprz
 - 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
 - 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku
 - 1/4 łyżeczki suszonych płatków chili / można pominąć
 
WYKONANIE
- Makaron gotujemy al dente w dużej ilości lekko osolonego wrzątku, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zachowujemy 4 łyżki wody z gotowania. Odcedzamy.
 - Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki, pomidory malinowe w dużą kostkę. Czosnek kromy na cienkie plasterki lub ścieramy na tarce. Cebulkę dymkę drobno siekamy.
 - Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulkę i czosnek, smażymy na średniej mocy palnika przez około 2 minuty. Dodajemy pokrojone pomidory i podzielonego na cząstki tuńczyka. Lekko solimy i oprószamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Smażymy kolejne 2 minuty. Dodajemy makaron wraz z odłożoną wodą z gotowania i delikatnie mieszamy, uważając, aby za bardzo nie rozdrobnić tuńczyka. Odstawiamy z ognia, skrapiamy sokiem wyciśniętym z ćwiartki cytryny, oprószamy suszoną natką, lubczykiem i opcjonalnie także płatkami chili.
 - Podajemy z dobrej jakości oliwą i cząstkami cytryny do wyciśnięcia.
 





Wygląda apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńŚlicznie się prezentuje, muszę spróbować! Koniecznie wrzuć przepis na konkurs tuńczyka princes, myślę, że mógłby się spodobać :)
OdpowiedzUsuń