KOTLECIKI RYŻOWE

Chrupiące kotleciki ryżowe z dodatkiem tartego parmezanu i posiekanej natki pietruszki. Są delikatne w smaku, lekkie i dobrze trzymające formę. Przygotowanie ich najlepiej rozłożyć w czasie. Dzień wcześniej zrobić masę i do czasu przygotowania przechowywać w lodówce. Dzięki temu podczas formowania i smażenia kotleciki zachowają nadany kształt i nie będą się rozsypywały. Ja sama najczęściej przygotowuję je z ryżu który pozostał z obiadu i podaję z sosem curry, pomidorowym lub po prostu z mizerią.

SKŁADNIKI / 2 porcje
  • 2 szklanki ugotowanego ryżu (najlepiej lekko rozgotowanego)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
  • olej roślinny do smażenia (najlepiej kokosowy)
  • bułka tarta do obtoczenia
WYKONANIE
  • Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na 1 łyżce oleju, na średniej mocy palnika, przez około 5 minut, aż zrobi się szklista i miękka. Często mieszamy, na minutę przed końcem smażenia dodajemy starty na tarce ząbek czosnku.
  • Ugotowany ryż, parmezan, podsmażoną cebulkę, jajko, natkę pietruszki i bułkę tartą wkładamy do pojemnika malaksera. Doprawiamy solą i pieprzem. Krótko miksujemy, wykładamy do miski.
  • Zwilżonymi wodą dłońmi nabieramy porcje masy i formujemy kotleciki. Obtaczamy w bułce tartej. Smażymy z obu stron na rumiano, na 0,5 cm warstwie dobrze rozgrzanego oleju. Odsączamy na papierowym ręczniku.
  • Podajemy z mizerią / ulubioną surówką (np. coleslaw) / sosem pieczarkowym / warzywnym sosem curry 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz